Music on Sundays – “Je veux” van Zaz

Enkele dagen terug kon u hier lezen over Saar Floré (14 jaar), het jonge zangtalent uit Lochristi dat vorige week schitterde in de Blind Auditions  van The Voice Kids. Zij trad aan met  “Je veux” van Zaz. Een erg gedurfde keuze maar Saar deed het voortreffelijk en mocht door naar de Knockouts.

De voortreffelijke keuze van Saar inspireerde ons voor deze “Music on Sundays”. Zaz kwam eerder dit jaar al eens aan bod in onze muzikale zondagsrubriek. Toen met haar versie van “Paris sera toujours Paris” van Maurice Chevalier. Aanleiding was de Ronde van Frankrijk en de dagelijkse uitzendingen van “Vive le Vélo” waarvan het liedje sinds 2016 de begintune is.

De Franse zangeres Zaz ziet op 1 mei 1980 als Isabelle Geffroy het levenslicht. Op 5-jarige leeftijd mag ze naar het conservatorium van Tours waar ze muziektheorie, viool, piano, gitaar en koorzang volgt. In 1994 scheiden de ouders van Isabelle. Haar moeder trekt, samen met de 3 kinderen naar Libourne, in de buurt van Bordeaux. Daar volgt de 15-jarige Zaz zangles. Ze debuteert als zangeres in de bluesband Fifty Fingers, sluit nadien nog aan bij diverse groepen en krijgt een baantje als zangeres bij een Parijs cabaret.

In 2007 zoekt producer en songwriter Kerredine Soltani via het internet een zangeres met een hese stem. Zaz reageert op de oproep en wordt uitgekozen. Soltani schrijft voor haar het nummer “Je veux”. In 2010 volgt het eerste album “Zaz” met daarop ook een aantal eigen nummers. De eerste single “Je veux” maakt haar bekend bij het grote publiek en betekent haar doorbraak. Het debuutalbum is een gigantisch succes en gaat bijna twee miljoen keer over de toonbank.

Het nummer Je Veux kreeg in 2011 in Frankrijk tijdens de “Victoires de la musique” ook de trofee voor “Chanson originale de l’année”. In het lied zingt Zaz dat ze geen rijkdom en luxe wil, maar liefde, vreugde, een goed humeur en de vrijheid om te zijn wie ze is.  

Na “Duplex” (2012) volgt “Paris” (2014) als 3de studioalbum. Een plaat vol covers waarin ze de “Joie de vivre” van de Franse hoofdstad bezingt. Haar versie van “Paris sera toujours Paris” – het nummer van Maurice Chevalier uit 1939 – wordt trouwens de 2de single van het album. Eind 2021 bracht Zaz “Isa” uit, naar eigen zeggen “haar meest persoonlijke album”.

Nu is het uitkijken hoe Saar het doet in de Knockouts (Het interview met Saar lezen? Hier klikken). Maar ondertussen genieten we nog eens van de originele versie van “Je veux” van Zaz.

 

Scroll naar boven