Namen noemen

What's in a  name? Laatst zag ik er weer eentje, zo'n kerel die het niet ver was gaan zoeken. Is het u ook al opgevallen dat sommige namen regelrechte wegwijzers zijn?

Kijk, wanneer men mij vroeger vroeg wat ik wilde worden, dan kraamde ik allerhande onzin uit, gelijk bardanseres of camionchauffeur, of boerin. Ik wist het niet zo goed. Nu ik het allemaal terug bekijk, zou boerin wellicht de beste optie zijn geweest, gezien mijn naam.

Mijn frank begon te vallen bij het zien van een camionette met daarop " Huysmans Bouw". Zie je: die man die werd geboren met de naam "Huysmans", en voilà, hij is huizen gaan bouwen. Is dat nu niet schoon? Dat is het lot dat eens goedgezind is, denk ik dan. Dat is gelijk bij de loodgieter die zomaar "Mijnheer Buysse" heet. Dat klopt als een bus.

Mijnheer Huysmans en mijnheer Buysse zijn absoluut niet alleen met dat goedgezinde lot. In Evergem is er een bakker en die heet, jawel: " Bakkerij De Backer". Zo simpel kan het zijn.

Er bestaat ook een beenhouwer met de naam " Beenhouwerij De Vleeschouwer". Ik vind dat gemakkelijk, het is logisch en het is duidelijk.

Maar de meesten onder ons was het lot niet zo goed gezind. De Janssensen en de Peetersen, tjah. Of de Quaghebeurs … fin, die konden er ook nog wat van maken, maar niets constructiefs. Een kwaaie buur is nu ook weer niet je dat.

Of het kan nog verwarrender. Zo  ken ik mensen die "Van Gendt" heten, maar die zijn niet van Gent. Ooit kende ik iemand die "Vandebotermet" heette, maar die had helemaal niets met boter, noch met de markt.

Heel erg lang geleden zat op mijn school iemand met de naam "Goedkoop", echt waar. Geen idee of hij echt een goeie koop was? Ik ben niet zover gegaan het uit te zoeken.

Of soms wil een mens helemaal zijn naam niet volgen. Zo hoorde ik een meneer op de radio en die had de welluidende naam " Werenfried Tuurlinkx". Ik kan me voorstellen dat niet iedereen zomaar in de wieg is gelegd om dat nobele Belgische beroep van " Friturier" te gaan uitoefenen. Zelfs niet als men er de naam voor heeft.

Om maar te zeggen: was ik mijn naam gevolgd, ik zou goed boerin kunnen geworden zijn. Mijn naam is Overfeldt, zie je. 't Is maar dat het lot vergeten was om van mij een welgezind ochtendmens te maken, anders stond ik met die naam heel zeker om 5u 's morgens over heel 't veld koeien te melken.

Scroll naar boven