“CANADA” - 18.200 bezoekers en de ambassadeur op de Tuindagen

Bennie
2 reactie(s)
Tuindagen Beervelde oktober 2016 Canada

© Bennie Vanderpiete

De 56ste Tuindagen zitten erop. Drie dagen droog - en bij momenten schitterend - weer zorgden mee voor een erg talrijke opkomst. “Canada” bleek een mooi thema. Dat zag ook de ambassadeur die op zaterdag de tuindagen bezocht.

De 56ste editie van Tuindagen behoren tot de geschiedenis. Een zeer succesvolle uitgave, mede door het mooie weer. Vrijdag bleef het droog maar bewolkt. Zo’n 4.500 bezoekers passeerden de kassa; een normale openingsdag voor een herfsteditie. De mogelijke buien die aangekondigd waren voor zaterdag bleven uit maar de voorspellingen drukten het aantal bezoekers. De teller bleef die dag staan op 5.200. Zondag dan een stralende herfstdag met een heel erg mooie opkomst, waardoor er uiteindelijk afgeklokt werd op 18.200 bezoekers.

Bezoek van de Ambassadeur

Het centrale thema was deze keer “Canada” en Z.E. Olivier Nicoloff, ambassadeur van Canada, vereerde de Tuindagen met een bezoek. Na een lunch in de villa bezocht de delegatie de stand van het “Passchendaele Memorial Museum 1917” waar ze allen een poppy op de rand van de loopgraven plaatsten.

Aansluitend volgde een wandeling langs een aantal standen waarbij de delegatie onder meer halt hield bij Beerveldenaar Tom De Windt, ook gekend als de tarwegrasboer. Tom kweekt zelf tarwegras op vellen keukenrol. Na twee weken is dit voldoende hoog opgeschoten om het - met een speciale pers - te verwerken tot supergezonde groene “shotjes”. Onmiskenbaar met een grassmaak, maar nét iets zoeter en uiterst voedzaam.

Na de traditionele huldiging van de laureaten van deze Tuindagen, plantte de ambassadeur – samen met graaf Renaud - nog een Acer Saccharum of Suikeresdoorn. Het blad van deze boom staat centraal op de vlag van Canada en is een nationaal symbool van dat land.

Maar niet alleen “hoog”, maar ook “schoon” bezoek. Liesbeth Claus, finaliste Miss België en afkomstig van Bassevelde, verbleef zaterdag een viertal uren op de Tuindagen. Een kenner fluisterde ons in het oor dat deze “mooie bloem” hoog zal scoren in de finale op 14 januari 2017.

De laureaten

Eveneens op zaterdag de uitreiking van de oorkonden aan de laureaten. Ivo Pauwels – die u kent als Radio 2 tuinman bij “De madammen”, auteur van 70 boeken en voormalig hoofdredacteur van Groene Vingers (VTM), "Bloem en Plant" en "De Tuinen van Eden – mocht terug de prijzen van de botanische jury presenteren. De “Grote prijs Harry van Trier” ging dit jaar naar André van Casteels Rozen voor de naaldroos “Rosa acicularis”, het symbool van Canadese provincie Alberta.

De damesjury beloonde dan weer de mooiste standen met goud, zilver of brons. Dat Verbauwhede werktuigen, Velt en Epric Foundation goud wonnen met hun prachtige standen, kon u al lezen in ons vorig artikel. Siergrassenkwekerij “De Grashalm” kreeg – volkomen terecht - ook een gouden onderscheiding. Zij maakten onder meer de Canadese vlag met schors van Zilverberk en grashalmen. U ziet het als titelfoto van onze fotoreeks.

Ameland, De Bock Boomkwekerij, de Ateljeevrienden van Anne Huttener, Casteels Rozen, Groenplanning De Bonte en Stefaan Braeckman mochten eveneens het podium op voor een gouden oorkonde. Ook Valérie Lavault, echtgenote van graaf Renaud, kreeg voor haar stand “Bijoux Valérie Lavault” de hoogste onderscheiding. Het leverde haar niet enkel een oorkonde, maar ook een dikke smakkerd van manlief op. U ziet alle laureaten op het einde in onze fotoreeks.

De loopgraven en “Passchendaele Show Garden”

Publiekstrekker was deze keer uiteraard de “Passchendaele Show Garden” met de loopgraven. In 1914 werd de Duitse invasie enkele kilometers voor Ieper gestopt. Gedurende drie jaar bewoog de frontlijn amper. In de zomer van 1917 besloten de Engelsen om de Duitse linies te doorbreken. De strijd was hevig en duurde lang. Na drie maanden - de Britse en Ierse troepen waren ondertussen afgelost - bereikten de Canadezen het dorp Passchendaele. Zes maanden later bleek deze nieuwe frontlijn niet meer te verdedigen en moesten de geallieerden zich uit hun loopgraven terugtrekken tot hun initiële positie.

Als inleiding op “100 jaar Passchendaele” dus deze loopgraven waarin, net als een eeuw geleden, groenten gekweekt werden en soep gekookt in “Soyer Cooks”. Het “Salient Remembrance Detachment 1914-18” (Nvdr. een vereniging die samenwerkt met het Memorial Museum Passchendaele 1917) zorgde het hele weekend voor “levende geschiedenis”. Drie dagen lang leefden ze in originele uniformen in en rond de loopgraven en gaven de nodige toelichting aan geïnteresseerde bezoekers. Die konden, mits een kleine donatie, de loopgraven bezoeken en een poppy planten op de berm. Gebeurde dit de eerste twee dagen slechts met mondjesmaat, dan kleurde de berm zondagavond toch mooi rood.

“Vlinders” op lente-editie 2017

De volgende Tuindagen van Beervelde vinden plaats op 12,13en 14 mei 2017. Het centrale thema zal dan “Vlinders” zijn. Een en ander is nu al te lezen op de website van het Park van Beervelde.
www.parkvanbeervelde.be/nl/de_tuindagen/142017/1/in-de-lente/mei

Lochristinaar.com was drie dagen aanwezig. Onderstaande fotoreeks is het resultaat. Geniet ervan en tot in mei op de Tuindagen!