“Jeugdhuis for Life” in Lodejo voor het goede doel

Bennie
0 reactie(s)
Jeugdhuis Lodejo for life Lochristi

© Bennie Vanderpiete

Ook dit jaar zet JH Lodejo zich, in “de warmste week”, terug in ten voordele van een goed doel. Op 19 december organiseren ze, samen met JH ’t Kasseiken, een “Jeugdhuis for Life” met workshops, verzoekplaatjes, een radioproject en optredens.

De warmste week en Music for Life

Kerstmis komt in zicht en dan weten we dat “de warmste week” voor de deur staat. Ook dit jaar pakt Studio Brussel terug uit met Music for Life. Siska Schoeters, Linde Merckpoel en - nieuwkomer - Eva De Roo kamperen vanaf vrijdag 18 december één week in het recreatiedomein De Schorre in Boom, en maken van daaruit live-radio. Ze draaien verzoekplaatjes ontvangen er honderden Vlamingen die een actie deden. Alles voor het goed doel. Fabriek A Brak van JH Lodejo organiseerde verleden jaar een naaimarathon ten voordele van de vzw Martin De Kegel. Het leverde het mooie bedrag van 1017 Euro op.

Jeugdhuis for Life in Lodejo en ‘t Kasseiken

Ook dit jaar laat ons lokaal jeugdhuis zich niet onbetuigd. JH Lodejo bundelt de krachten met JH ’t Kasseiken uit Wachtebeke en samen organiseren ze op 19 december “Jeugdhuis for Life”.

In Lochristi herneemt Fabriek A Brak de succesvolle naaimarathon, zijn er workshops rond textiel, kan je modeltekenen en is er de kick off van het nieuwe Radioproject “Radejo for Life”. De hele namiddag worden in ware radiostijl verzoekplaatjes gedraaid en live-interviews afgenomen. Verzoeknummers worden gespeeld mits een kleine gift, en de interviews zullen later op de website van JH Lodejo te beluisteren zijn.

Dit alles begint om 11 uur en deelnemers en sympathisanten kunnen de hele namiddag ook genieten van hapjes en drankjes. Op 18 uur is er dan een slotmoment met toelichting door vzw Sillam - het goede doel van deze editie - en de overhandiging van de opbrengst.

In Wachtebeke start men om 12 uur en daar kan je deelnemen aan zeefdrukinitiaties of houten kerstbomen maken. Voor 50 Eurocent kan je er verzoeknummers aanvragen en ondertussen genieten van Glühwein, warme chocomelk en pannenkoeken.
Vanaf 19.30 uur zijn er dan optredens van Hoax, The Noize Tourettes en Delta Crash. Hiervoor dient wel betaald, kaarten kosten 7 Euro in voorverkoop en 10 ADK.

Aan de deelnemers van de workshops zal een vrijwillige bijdrage gevraagd worden en overdag zullen ook een aantal werkstukjes te koop aangeboden worden.

vzw Sillam

In Wachtebeke werd in 2008 de werkgroep Noord-Zuid opgericht. Deze werkgroep heeft tot doel de bevolking te informeren, sensibiliseren en de solidariteit met het Zuiden te vergroten. Deze werkgroep stelde aan JH ’t Kasseiken voor om de opbrengst van “Jeugdhuis for Life” dit jaar te schenken aan de vzw Sillam. JH Lodejo stapte mee in dit voorstel.

Vzw Sillam – Music for Dignity heeft als hoofddoel de promotie van het muziekonderwijs in de Palestijnse gebieden. Het leven in deze bezette gebieden is heel moeilijk, degelijk onderwijs is er niet vanzelfsprekend. De Palestijnen dreigen een vergeten volk te worden en schreeuwen om erkenning. Een zinvolle toekomst uitbouwen is voor de Palestijnse jongeren dus geen evidentie.

Muziek is een van de weinige mogelijkheden die ze hebben om zich te ontplooien en deuren te openen. Het Edward Saïd National Conservatory of Music verstrekt muziekonderwijs over het hele land. De docenten zijn overwegend vrijwilligers uit het buitenland.

Het conservatorium recruteert kinderen en jongeren in steden, dorpen en vluchtelingenkampen. De meest begaafden onder hen worden voorbereid op muziekstudies in het buitenland, zodat zij later hun talent en knowhow kunnen inzetten ten dienste van hun eigen volk.

Vzw Sillam (het Palestijns-Arabische woord voor ‘toonladder’) verleent morele en financiële steun en wil deze jongeren zo hoop, waardigheid en vertrouwen in zichzelf en in de toekomst geven.

Jeugdhuis Lodejo for life Lochristi

(Foto’s © Bennie Vanderpiete en Amke Thylys)