“La Vie en Rose” was topeditie Tuindagen

Bennie
0 reactie(s)
La vie en rose Tuindagen Beervelde 2016

© Bennie Vanderpiete

De 55ste editie van de Tuindagen gaat de geschiedenis in als een van de allermooiste. Drie dagen zomers weer, een verlengd weekend en een zeer mooi thema zorgden voor een heel grote publieke belangstelling.

Tuindagen Beervelde 2016 Le vie en rose

Topeditie

“La Vie en Rose” was het thema voor deze 55ste editie van de Tuindagen. Een zeer toegankelijk thema dat duidelijk aansloeg. Bovendien hadden heel wat mensen vrijdag vrijaf en dan kon men het voorbije weekend nog genieten van een eerste zomerprik. Het zorgde voor een massale opkomst. Zelden zoveel mensen gezien op de Tuindagen als op vrijdag. De wegen rond Beervelde raakten verzadigd en op de autosnelweg was er een grote file. Sommigen schoven twee uur aan om van de E17 tot aan de ingang van het Park te geraken. En daar kon je over de koppen lopen. Op die eerste dag telde men bijna 10.000 bezoekers. Ongezien voor een - normaal gezien rustige - vrijdag. Op zaterdag en zondag was het dan minder druk.

Tuindagen Beervelde 2016 Le vie en rose

“La Vie en Rose”

Heel wat exposanten waren met het centrale thema “La Vie en Rose” aan de slag gegaan. Een aantal hadden vlug wat roze decoratiemateriaal van zolder gehaald. Anderen hadden tijd noch moeite gespaard om er iets prachtigs van te maken. Maar ook de bezoekers hadden massaal gehoor gegeven aan de oproep van de graaf om minstens één roze kledingstuk aan te trekken. Zo ook Liliane en Gilbert Debosschere uit Rijsel. Zij komen sinds een vijftal jaren naar de Tuindagen en kleden zich iedere keer volgens het thema. Liliane, deze keer met een roze haarstukje en dito handtas. Gilbert had een zwart maatpak aangetrokken met een felroze lederen stropdas.

Tuindagen Beervelde 2016 Le vie en rose

De graaf had in zijn tuintje met varens een roze zitbankje geplaatst met daarachter rode harten. Het bleek de plaats bij uitstek voor (nog steeds) verliefde koppeltjes om zich te laten fotograferen. Zelf kregen we een jongedame in roze jurk en bijhorende zonnescherm voor de lens.

Tuindagen Beervelde 2016 Le vie en rose

Nieuwe exposanten uit Lochristi

Ook deze keer weer een 220-tal standhouders. Velen onder hen komen al vele jaren, maar elke editie vallen er toch een aantal nieuwigheden te ontdekken. We plaatsen even twee Lootse nieuwkomers in de schijnwerpers.
Beerveldenaar Tom De Windt - ondertussen ook gekend als de tarwegrasboer - haalde de voorbije weken de nationale pers met zijn supergezonde drankjes. Hij kweekt zelf tarwegras op vellen keukenrol. Na twee weken is dit voldoende hoog opgeschoten om het, met een speciale sappers, te verwerken tot groene “shotjes”. Onmiskenbaar met een grassmaak, maar nét iets zoeter en uiterst voedzaam. Daarnaast serveert hij ook nog ander gezonde juices waarvan we de “Funky Green” mochten proeven. Een sapje op basis van appel, komkommer, broccoli, spinazie, avocado, selder en chiazaad. Sinds goed een jaar biedt Tom zijn drankjes aan op beurzen en evenementen, want “vers drinken” is de boodschap. Alle gezonde vitamines en enzymen oxideren vlug en breken na 15 minuten al af. Meer informatie over Tom en zijn sapjes vind je op zijn website www.tarwegrasboer.be

Tuindagen Beervelde 2016 Le vie en rose

Op de Tuindagen ook de stand “Histoire verte” van Edugo Lochristi

“ Dit is een minionderneming waar we met 11 leerlingen aan werken” lichten Keziban en Tina hun project toe. “Wij verzamelen oude bloempotjes en kopen kleine cactusjes aan bij kwekers. We verpotten die plantjes dan in die bloempotjes en verkopen die. De opbrengst zullen we, zeker voor een groot deel, aan een goed doel schenken. Jammer genoeg hadden we al een financiële tegenslag. Na een vorig evenement werden onze inkomsten bij een inbraak gestolen. “

Tuindagen Beervelde 2016 Le vie en rose

Geen exposant maar wel uit Lochristi: Stijn Vercauteren. Hij mocht zondagnamiddag zijn Think-Pink ballon recht zetten tussen de spoorweg en de grote vijver. Think-Pink is de nationale borstkankercampagne. Ook voor hen vormde “La Vie en Rose” een ideaal kader. Jammer genoeg strooide de wind roet in het eten. Verschillende malen “ventileerde “ men de luchtballon (vol lucht blazen met een grote ventilator) maar een vaart zat er onder de gegeven omstandigheden niet in.

Beloftevolle hovenier 2016

Zoals steeds op de lente-editie was er terug de wedstrijd “Beloftevolle hovenier 2016”. Twaalf scholen hadden, elk met een team, in februari deelgenomen aan de preselecties. Daar moesten zij een tuin aanleggen in één dag. De drie beste teams kwalificeerden zich voor de wedstrijd op de Tuindagen: het Provinciaal Instituut voor Technisch Onderwijs PITO (Stabroek), het college O.L.V.- ten-Doorn (Eeklo) en het Scheppersinstituut (Wetteren).
Gedurende twee dagen werden de teams gevolgd door een jury en mochten ze geen beroep doen op hun leerkrachten. Niet enkel het eindresultaat werd beoordeeld maar ook de werkwijze en de gebruikte technieken. Het was uiteindelijk het college O.L.V.- ten-Doorn uit Eeklo dat op zich op alle vlakken net iets beter toonde en de eerste prijs in de wacht sleepte.

Tuindagen Beervelde 2016 Le vie en rose

Het Scheppersinstituut uit Wetteren maakte van deze wedstrijd gebruik voor een originele promo-campagne met de figuur van Jommeke. En omdat onze stripheld bij zijn avonturen steeds op de hulp van Filiberke en Flip kan rekenen, was ook Nally’s papegaaienopvang uitgenodigd met een aantal een aantal van die kleurrijke vogels.

Prijsuitreiking

Op zaterdag dan de traditionele prijsuitreikingen. Deze begon met de voorstelling van Rosa “Garden of Roses” als beste Excellence Rose 2016. Deze roos ontstond in 1997 door een kruising bij de firma Kördes&Söhne uit Duitsland. In 2006 werd de plant op de markt gebracht en nu viel ze dus in de prijzen. De bloem heeft een typische vrouwenkleur in pastel roze met een vleugje abrikoos. In het Verenigde Koninkrijk, de bakermat van de rozen, was de naam “Garden of Roses” niet welluidend genoeg en werd de roos op de markt gebracht als “Joie de Vivre”.

Tuindagen Beervelde 2016 Le vie en rose

Tuinpersoonlijkheid van het jaar werd Guy Vervoort. Deze gerenommeerde pioenkweker was er bij van de eerste Tuindagen van Beervelde. Steeds op dezelfde plaats. Guy, ondertussen al 73, wordt vanuit het binnen- en buitenland nog steeds gevraagd om pioenentuinen uit te tekenen. De aanleg gebeurt dan door zijn zoon Wim, die tien jaar geleden het tuinaannemersbedrijf overnam.

De speciale prijs Harry Von Trier ging deze keer naar “Pépinière du Vent Val”.
Epric Foundation stelde dan weer zijn nieuw ontwikkelde soort Epiphyllum “Harry Von Trier” voor. Verder presenteerden ze een unicum. Zij waren er namelijk in geslaagd om, als allereerste in Europa, een Lepismium paranganiense te laten bloeien. Tot op heden waren slechts drie foto’s bekend van de bloesems van deze cactusachtige. Nu dus ook op deze site.
Epric sleepte ook een zilveren oorkonde in de wacht voor hun prachtige stand met twee reuzengrote bloemenvlinders en vele bloemstukken. Daarnaast ook de prijs van de Botanische jury. Zij manifesteren zich steeds meer als een van de toonaangevende exposanten op de Tuindagen.

Tuindagen Beervelde 2016 Le vie en rose

Alvorens over te gaan tot de uitreiking van de oorkondes, stond Ivo Pauwels nog even stil bij het heengaan van José de Buck, die hij omschreef als een “lief soort van tuinkabouter met zijn ringbaardje en kleine pretoogjes”. Na Harry Von Trier, verliezen we op korte tijd een tweede tuinpersoonlijkheid. Heel even stokte Ivo Pauwels’ stem toen hij een zinnetje voorlas van één van de dochters van José: “ In elke bloem zullen we jouw naam fluisteren, zodat je weet dat we eeuwig aan je denken”.
En dan waren er tot slot de oorkondes toegekend door de damesjury.

Goud was er onder meer voor Verbauwhede (voor hun stand met de smeltkroes van Sidmar vol roze bloemen), Bijoux Lavault Paris, Ons Ateljee van Ann Huttener en Velt. Die laatsten waren ”een voorbeeld van werken rond een thema”, aldus de damesjury.

Zilver ging onder meer naar Calle-Plant, Florence Beauloye-Haute Couture Jewellery, Epric Foundation en De Groene Verbeelding van Gudrun Cottenier met de vele prachtige bloemstukken en de mooie tafelversiering. Bij de bronzen laureaten tot slot de dames van de Vierkantshoeve (met een speciale “La Vie en Rose”-kaas), De Tarwegrasboer en Ecosnooze met de Acpala’s en de leuke Fiat-autootjes.

In oktober: “Canada”

De volgende Tuindagen vinden plaats op 7,8 en 9 oktober. “Canada” zal dan het thema zijn.

Lochristinaar.com verbleef drie dagen op het domein in Beervelde, met onderstaande fotoreeks als resultaat. Geniet ervan en tot in oktober!

Update 9/5/2016: Voorlopig staat de bezoekersteller op 24.500.