“Merci Sven”: afscheid van een groot renner en een grote meneer

Bennie
0 reactie(s)
Merci Sven

© Bennie Vanderpiete

Het voorbije weekend werd in het Antwerps sportpaleis afscheid genomen van de veldrijder Sven Nys. Sponsor Crelan had een fotowedstrijd georganiseerd en de winnaars mochten de show bijwonen met aansluitend een “meet-and-greet”. Lochristinaar.com was bij de gelukkigen, mocht het beleven vanop de eerste rij en keerde huiswaarts met de gesigneerde foto waarmee we wonnen.

De beste ooit?

De laatste veldrit werd twee weken geleden al gereden. Maar voor echte liefhebbers van de cyclocross eindigde het seizoen pas het voorbije weekend. In het sportpaleis in Antwerpen werd met “Merci Sven” afscheid genomen van de beste veldrijder aller tijden.
Sommigen plaatsen Eric De Vlaeminck nog net dat ene trapje hoger dan Sven Nys. ”Maar generaties vergelijken is zeer moeilijk, en hij was zeker de beste van de voorbije 20 jaar”, zei bondscoach Rudy De Bie in een videoboodschap.

Merci Sven Nys

Crelan, sinds jaren hoofdsponsor van de ploeg rond Sven Nys, organiseerde het voorbije veldritseizoen een fotowedstrijd. Lezers mochten hun beste foto van, of met, Sven Nys insturen. Daaruit werden 5 keer 3 winnaars gekozen. Lochristinaar.com viel in de prijzen met een actiefoto van de superprestigewedstrijd in Gavere op 16 november 2014. Twee tickets voor het event en aansluitend een exclusieve meet-and-greet waren onze prijs.

“Merci Sven” – de show

“Merci Sven” was een spectaculaire slotshow, waarin actie en herinneringen elkaar afwisselden. Zowel op zaterdag als op zondag zorgden 16.000 fans voor een vol sportpaleis. Drie uur lang passeerden, collega’s, ex-collega’s, vrienden en familie van Sven Nys de revue. Eerst in een filmpje, daarna live op het podium. Peter Van de Veire, presentator van dienst, liet eerst Vera en Cois, de ouders van Sven, aan het woord.

Toen de moeder van onze kampioen besloot met de woorden “Ik ben fier dat ik de mama ben van Sven Nys” welden de eerste tranen op bij onze veldrijder.

Merci Sven Nys

Uiteraard diende er tijdens het event ook nog gefietst. In het sportpaleis was een kunstmatig veldritparcours aangelegd met 2 bruggen, een steile helling, een zandbak en een balkje. De eerste cyclocrossproef was een tijdrit van één rondje. Tom Meeusen leek dit onderdeel te gaan winnen met tijd van 27,6 seconden. Maar toen Sven Nys, als allerlaatste deelnemer, nog eens een halve seconde sneller deed, ging het dak van het sportpaleis er een eerste keer af.
Waarna het tijd was voor de videoboodschap van de entourage van Sven Nys. Een boodschap met hele mooie woorden. “Hoe hard hij is als sporter, zo zacht is hij als mens” zei ploeggenoot en boezemvriend Sven Vanthourenhout. Ook voor hem was het een heel speciale avond, want deze slotshow betekende eveneens het einde van zijn actieve carrière. De mecanicien van Sven besloot met de woorden “Het is een grote meneer…een heel grote meneer”.

Merci Sven Nys

Na de entourage een verrassing vanwege zoon Thibau. Hij is goed op weg om in vaders voetsporen te treden als crosser, maar kruipt in zijn vrije tijd graag eens achter de mengtafel. Met de hulp van Zohra had hij een kleine DJ-set gemixt die hij op de 16.000 fans losliet.
De tweede cyclocrossproef – zo ver mogelijk springen op de fiets – was op maat geschreven van Tom Meeusen die als enige de kaap van 4m rondde.

Merci Sven Nys

Na de pauze bracht de Gentse muzikant - en sportfanaat - Sioen met zijn band de hommage “Merci Sven Nys” die hij speciaal voor dit afscheid geschreven had. Een hommage die alle fans luid meezongen. Diezelfde fans gaven de wielerkampioen nog een staande ovatie toen die in de derde cyclocrossproef het laken naar zich toe wist te trekken. Het wedstrijdje van 10 minuten, met start in ware “Le Mans stijl” was duidelijk doorgestoken kaart. Er waren wat handige maneuvers nodig van ploeggenoot Sven Vanthourenhout, om de kannibaal van Baal aan de winst te helpen. Maar niemand die daar aanstoot aan nam.

Merci Sven Nys

Michel Wuyts becommentarieerde de sportieve momenten en vroeg Sven Nys ook naar de drie hoogtepunten uit zijn carrière. Een vraag met een verrassend antwoord. Want uiteraard plaatste Sven zijn eerste WK-titel (Nvdr. : in het Duitse Sankt Wendel in 2005) op één. Maar dat zijn zilveren plak op het WK in Hoogherheide (in 2014 waar Stybar wereldkampioen werd) op de tweede plaats kwam, was toch een verrassing. De overwinning dit seizoen in de Duinencross van Koksijde (waar hij Wout Van Aert aftroefde) was zijn derde hoogtepunt.

Heel erg mooi ook nog de videoboodschap van Fabian Cancellara, die Sven Nys beter leerde kennen doordat ze sinds enkele jaren dezelfde fietsenfabrikant hebben. Op het einde van de avond bracht Gabriel Rios een ingetogen versie van zijn hit “Gold”. Sven Nys ging halverwege het veldritparcours zitten. Helemaal alleen op een brugje, met zicht op de zaal en het podium.
En hij zag dat het goed was.

Merci Sven Nys

“Meet-and-greet” en de film

Het was ook zijn eerste vraag op de meet-and-greet achteraf: “Wat vonden jullie ervan?”. Niemand die zich niet geamuseerd had. Waarna alle winnaars met Sven Nys op de foto mochten en een gepersonaliseerde afdruk van hun winnende foto kregen. Uiteraard dienden nog de nodige boeken en truitjes gesigneerd.

Merci Sven Nys

Zo gaat een tijdperk de geschiedenis in. Een carrière van 18 jaar met 293 overwinningen. Nys won 50 wereldbekerwedstrijden, 64 manches van de superprestige, werd 10 keer Belgisch kampioen en twee maal wereldkampioen. 29 Eindklassementen prijken op zijn palmares. Merckxiaanse cijfers.

Productiehuis “deMENSEN” mocht de keizer van de Koppenberg een jaar lang volgen tijdens zijn laatste seizoen. Niet enkel gedurende de cross, maar ook achter de schermen en in de privésfeer. Het leverde uniek beeldmateriaal op en een heel erg mooie film. Deze werd recent getoond in enkele bioscopen. Canvas brengt vanavond om 21hr05 het eerste deel van de documentaire “SVEN – Het laatste jaar”. Volgende maandag dan het tweede deel. Een aanrader!

Merci Sven

Op YouTube circuleren al heel wat filmpjes van het evenement. We selecteerden voor u het filmpje van Kaniän De Smet die de derde cyclocrossproef, de wedstrijd van 10 minuten in beeld bracht. Veel plezier!

Crelan vind je hier in de buurt bij verzekering- en bankkantoor De Koning in Dorp West. www.dekoning.be .