”Merci Romain!” 4 keer uitverkocht, extra opvoeringen begin 2016?

Bennie
1 reactie(s)
Merci Romain Lochristi

© Bennie Vanderpiete

Ge had courage en veel talent ……Maar ge zijt ook zo miskend…
’t es voorbij ,wat doet ge er aan……..Maar meug  ik u wat vragen…
Toe Romain kom vertel nog ne keer - voor ons volk…. ons plezier

Zo klonk het de vier voorbije avonden in de zaal De Schakel in Zeveneken, toen onze Lootse cabaretière Carine Stevens het wondermooie “Toe Romain” zong. Een lied dat Koen Crucke voor het eerst bracht in 1995 op de Gentse Feesten, enkele maanden na het overlijden van Romain Deconinck.

Merci Romain Lochristi

Viering 100 jaar Romain Deconinck

Op 7 december zal het 100 jaar geleden zijn dat deze creatieve duizendpoot – want acteur en regisseur, zanger, komiek en TV-vedette - geboren werd. 2015 is dus het jaar om de koning van het Gentse volkstoneel te vieren.
De Gentse show “Dank U Romain”, een productie van Fred Geirnaert, kadert in de viering van 100 jaar Romain Deconinck. Fred mocht in juni deze opvoering een eerste keer spelen in de Minard, dé schouwburg van Romain Deconcink. Carine Stevens stak de productie, in samenspraak met Fred en met dezelfde acteurs, in een nieuw jasje. Zo ontstond “Merci Romain!”. Aanvankelijk waren er in onze gemeente drie opvoeringen gepland. Door het grote succes besloot men er nog een extra voorstelling aan toe te voegen. Aan de deur van ”De Schakel” in Zeveneken mocht men uiteindelijk vier keer het bordje ”uitverkocht” hangen. Telkens zat de zaal met iets meer dan 100 toeschouwers afgeladen vol.

Merci Romain Lochristi

“Merci Romain!”

Gedurende bijna 2 uren brachten Carine, Fred Geirnaert, Luc De Paepe, Jozef Van Der Linden en pianiste Ann Lemaitre, authentieke grappige sketches en liedjes uit het repertoire van Romain Deconcink.
Uiteraard, zoals het hoort, in het Gents en vooral … heel dynamisch. Sketches, liedjes en moppen volgden elkaar aan een hoog tempo op, af en toe afgewisseld met mooie ingetogen momenten.
En als de pointe al eens voorspelbaar was, bleef de bewondering voor de acteerprestaties. Bijvoorbeeld Luc De Paepe die al stotterend zijn examen aflegt bij “spoorwegchef” Carine Stevens, het zal ons lang bijblijven!

Merci Romain Lochristi

Maar ook Carine vertelt in een sketch hoe ze de examenvraag “Wanneer krijgt Lochristi een volwaardige polyvalente zaal” beantwoordde met “Dat weet God alleen”. Het zorgde uiteraard voor de nodige hilariteit. Bij deze hoogstaande productie bleek nog eens hoe groot de nood is aan een grote, moderne polyvalente zaal in onze gemeente. 

Zo’n 450 toeschouwers mochten zich gelukkig prijzen en konden een voorstelling in De Schakel bijwonen. Maar er is goed nieuws, want begin 2016 komt er een bijkomende voorstelling in Lochristi. Meer gegevens volgen later dit jaar. In april 2016 is er dan ook de nieuwe onewomanshow – “De kast” - van Carine die eveneens in onze gemeente gelanceerd wordt.

Merci Romain Lochristi

Carine Stevens en Romain Deconinck

“Merci Romain” werd een héél erg mooie hommage. Maar wat betekende Romain Deconinck voor Carine Stevens?

“Toen ik nog met mijn ouders in de Begonia woonde, kwamen heel wat verenigingen bij ons over de vloer. Soms mocht ik dan meegaan naar de Minardschouwburg en voelde er de liefde voor het volkstoneel. Later, toen ik geregeld meehielp in de zaak, speelden we vaak de elpees van Romain Deconinck tijdens het klaarzetten van de feesttafels. Ik was ook trouwe luisteraar van zijn moppenprogramma “De peperbus” op de radio en keek steevast naar de Kolderbrigade op TV.

Merci Romain Lochristi

Romain Deconinck was een uitzonderlijk figuur. Hij had een speciale manier om zijn stem te gebruiken. Ik heb nog niemand op zo een manier met die intonatie horen spreken. Verder ook een zeer veelzijdig acteur die even goed een arme sukkelaar als een rijke directeur kon neerzetten.

Zijn toneelstukken zijn volks maar altijd met een schitterend verhaal dat je van begin tot einde moet volgen. Eén klein zinnetje in het begin van een stuk kan naar het einde toe een hele grote betekenis hebben. Hij schreef ook honderden moppen en éénakters. Zijn sketches, zeker met Leo Martin, blijven legendarisch. Iemand waarvoor ik trouwens, als artiest en muzikant evenveel bewondering voor heb. Romain Deconinck heeft zoveel mooi materiaal geschreven dat je er jaren mee kan spelen, alleen jammer dat sommigen het “oude humor” vinden, maar met een beetje fantasie kan je er mooie dingen mee doen. “

Merci Romain Lochristi

En dat is je heel goed gelukt Carine. We kijken al uit naar de extra opvoering(en?) begin 2016 en naar je derde onewomanshow.
Lochristinaar mocht aanwezig zijn tijdens de generale repetitie om foto’s te maken. Onderstaande fotoreeks is het resultaat. Veel kijkplezier!
 

Naast het artikel deze fotoreeks over 'Merci Romain!'

Posted by Lochristinaar.com on zondag 1 november 2015