1 september, de maskers vallen af

De start van het nieuwe schooljaar, we kunnen er niet omheen. Ook al lijkt het alsof er geen zomervakantie zat tussen de laatste en eerste schooldag, wanneer ik bij het schrijven van deze woorden de slagregen nog maar eens tegen mijn mansarderaam hoor kletteren.

In het 5e en 6e leerjaar is een mondmasker niet meer nodig, in het middelbaar onderwijs mogen ze af als de leerlingen neerzitten in de klas. In tegenstelling tot voorheen, toen de maskers pas de laatste schooldag afvielen, bij het bekendmaken van de examenuitslag, vallen ze nu bij de start van het nieuwe schooljaar weg, letterlijk dan! Maar ook bij het jonge volkje, de kleuters, zullen er vandaag heel wat zijn die zich onbeschermd voelen. De schoolpoort die hen opslorpt, de navelstreng met het vertrouwde wordt doorgeknipt. Emoties krijgen in tranen de vrije loop, maar ook tal van ouders proberen onopvallend een vleugje ontroering door te slikken. Het maakt allemaal onderdeel uit van die grote kringloop.

Leren loslaten is even belangrijke leerstof als die andere vakken en vaardigheden die straks het hoofd en boekentas gaan vullen.

Scroll naar boven