100 jaar cultuur smaken met optreden van SoX

VtbKultuur verandert van naam en heet voortaan Cultuursmakers. Op zaterdag 12 februari stelt Cultuursmakers Lochristi in JH Lodejo zijn jaarprogramma voor en treedt SoX op.

Van VTB naar vtbKultuur

Op 29 januari 1922 werd VTB, de Vlaamse Toeristenbond, opgericht. De bedoeling was om het toerisme bij de Vlamingen te bevorderen, het reizen in eigen land te promoten en de culturele belangen van het Vlaamse volk te behartigen. VTB werd in enkele jaren tijd dé referentie op vlak van cultuurtoerisme in Vlaanderen. Dankzij VTB, en later vtbKultuur, leerden miljoenen Vlamingen hun streek en land verkennen. De vereniging richtte heel wat dochterorganisaties op en verruimde haar werking (denk maar aan de  Vlaamse Automobilistenbond VTB-VAB). In de jaren ’90 verliet men het commerciële pad om zich te focussen op het verenigingsverhaal (vtbKultuur vzw). Vandaag zorgen zo’n 1.000 gepassioneerde vrijwilligers verdeeld over 140 lokale groepen voor 2.500 culturele activiteiten per jaar met ca. 100.000 deelnemers.

Cultuursmakers - © Cultuursmakers

Cultuursmakers Lochristi

Het was wijlen Leon Matthijs die in 1965 gestart is als VTB-VAB verantwoordelijke in Lochristi en deze vereniging ook in onze gemeente op de kaart heeft gezet. Na 43 jaar, in 2008, gaf Léon de fakkel door aan zijn schoonzoon Paul Denis.
Dit jaar viert de vereniging zijn 100ste verjaardag en daar horen niet alleen een feestelijk programma en een terugblik op de geschiedenis bij. Dit eeuwfeest was ook de ideale gelegenheid voor een naamsverandering. De culturele vereniging heet nu sinds 29 januari 2022 Cultuursmakers.

Cultuursmakers - © Bennie Vanderpiete

Ook feestjaar in Lochristi

De 100ste verjaardag en de nieuwe naam worden ook in Lochristi gevierd. Dat gebeurt zaterdag a.s., 12 februari, om 20 uur in JH Lodejo. Cultuursmakers Lochristi stelt dan niet enkel het jaarprogramma voor en licht de historiek van de vereniging toe, er is ook het optreden van de groep SoX.

Cultuurlaureate 2015 Inge Smedts en haar echtgenoot Tim Coulembier maakten ooit – samen met Maarten De Splenter – deel uit van de Folkgroep Anveld. De band verwierf bekendheid in Vlaanderen en in Nederland, vooral met hun nummer “Wals voor Marie Claude”. In 2008 splitte Anveld.

Cultuursmakers - SoX - © Bennie Vanderpiete

Maar een vijftal jaren terug kriebelde het om samen nog eens iets te doen rond folk en met veel instrumentale muziek. Maarten kende Vanessa Salamon – een knappe violiste die ook kan zingen – nog vanuit hun studietijd. En zo vond dit viertal mekaar in de zomer van 2017 en werd SoX boven het doopvont gehouden. Die naam is de samentrekking van “Soundscape” en “X-Over (crossover)”. Soundscape van de geluidseffecten en beats of noem het gewoon “Live electronics”. X-over verwijst dan weer naar de grote diversiteit aan muziekstijlen die tijdens een optreden aan bod komen.

Deelnemen?

Iedereen kan de feestelijke viering en het optreden van SoX, op zaterdag 12 februari om 20 uur in JH Lodejo, bijwonen. Vooraf inschrijven is noodzakelijk en kan via deze link (Hier klikken), via mail (lochristi@cultuursmakers.be) of telefonisch ( 09 356 94 20). Leden betalen 18 euro, de inkom voor niet leden bedraagt 25 euro. De betaling doe je vooraf via overschrijving op Crelan BE68 1030 3253 0434 met de vermelding “SoX”, je naam en het aantal personen. Bij het verlaten van de zaal krijgt iedereen een natje en droogje mee naar huis.
(Bij evenementen vanaf 50 personen moeten de deelnemers een CST kunnen voorleggen en een mondmasker dragen zolang de coronabarometer rood of oranje kleurt. )

(Foto's © Cultuursmakers en Bennie Vanderpiete)

Scroll naar boven