100 Km (of meer) voor het goede doel

Bennie
0 reactie(s)
Dodentocht Bornem deelnemen goed doel

Nog zes dagen en het is weer zover. Dan zullen ca. 12.000 wandelaars opnieuw de uitdaging aangaan om, in 24 uren tijd, 100 km af te leggen. We hebben het uiteraard over de 46ste editie van deDodentocht van Bornem.

Verleden week, op het strand van Lo Plage, de ontmoeting tussen twee Lootse deelnemers. Beiden zullen op vrijdag 14 augustus om 21 uur aan de start verschijnen met de bedoeling geld in te zamelen voor het goede doel. Lochristinaar licht de projecten toe en de wijze waarop u deze goede doelen kan steunen.

Cunina

Cucina Freddy De Wilde dodentocht Bornem 2015

“Het was een zot idee waarmee ik al jaren liep” vertelt ons Freddy De Wilde (57), alom gekend als meester Freddy van de GBS Lochristi/Beervelde.

“Ooit wou ik eens aan de Dodentocht deelnemen en daar een goed doel aan koppelen. Verleden jaar leek het dan zover, maar de weersvoorspellingen waren helemaal niet goed. We besloten daarom dat ik eerst eens zou proberen. Het werd een zéér zware editie en van de 12.000 starters haalden er slechts zo’n 7.500 de aankomst. Ik was een van hen en legde de afstand af in 21u23’. Wat me altijd zal bijblijven is de perfecte organisatie en de fenomenale sfeer. De eerste 50km verliep vrij vlot, maar nadien ging het iets moeilijker en zakte het tempo wat. Er stapten ook wat volgers mee. In het zicht van de streep kon ik terug versnellen en eens je de aankomstlijn overschreden hebt- en je de peperkoek, een Duvel en je medaille in ontvangst mocht nemen - is alle pijn en leed vlug vergeten.
Dit jaar dus mijn tweede deelname en deze keer stap ik voor een goed doel: CUNINA. Dat is een vlaamse niet gouvernementele organisatie die haar naam ontleent aan de Latijnse mythologie en betekent: “Godin van de Wieg”. De plek waar je wieg staat is vaak bepalend voor de kansen die je krijgt. In 1990 stichtte Sophie Vangheel, een Vlaamse verpleegkundige, deze NGO in de overtuiging dat goed onderwijs de sleutel is naar een betere toekomst. Iemand die een goede school vindt op de plaats van zijn wieg, heeft meer kans op een goede toekomst. Cunina ijvert in 6 partnerlanden (Brazilië, de Filipijnen, Haïti, Nepal, Oeganda en Zuid-Afrika) voor een betere toegang en kwaliteit van basis en secundair onderwijs.  Dit doen ze door middel van peterschappen van leerlingen of door het steunen van onderwijsprojecten. De projecten zijn heel kleinschalig en daarom ook zeer herkenbaar. Verleden jaar kwam Sabine De Vos, één van de ambassadeurs van Cunina, een voordracht geven in onze school. Volgend schooljaar gaan we ons engageren met de GBS Lochristi. Hoe we dit juist gaan doen, dient nog verder uitgewerkt. Maar ik ga alvast eerst gelden inzamelen via mijn deelname aan de Dodentocht. Ik doe dus een oproep op alle sympathisanten om te sponsoren. Ze kunnen hiervoor contact met me op nemen per mail (Dewildefreddy@gmail.com) en een bijdrage per kilometer voorstellen. Betalen doe je pas nadien en enkel op voorwaarde dat ik de eindmeet haal.
Diegenen die me willen volgen tijdens deze tocht, kunnen dit via mijn startnummer 2268 en het trackingsysteem op de website van de dodentocht - http://www.dodentocht.be/nl  
Men voorspelt aangename temperaturen en 50% kans op buien. Toch al beter dan verleden jaar. Maar ik verwacht vooral veel sponsors. “

Een hart voor ALS

hart voor ALS

Voor Geert De Clercq (53) is het zijn ook zijn tweede deelname. Bij zijn debuut vorig jaar mocht hij al genieten van heel wat (lokale) media-aandacht.
Ook deze keer wil hij geld verzamelen voor de stichting “Een hart voor ALS”, opgericht door zijn vriend Alain Verspecht. Bij hem werden in 2006 de eerste symptomen vastgesteld van wat later de diagnose “ALS” zou meekrijgen.
ALS of Amyotrofe Laterale Sclerose is een ongeneeslijke aandoening van de motorische zenuwcellen in ruggenmerg en hersenstam. Beetje bij beetje verliezen de hersenen het vermogen om de spierbewegingen aan te sturen. Dit leidt tot steeds grotere krachtvermindering in alle spieren. De ziekte is meestal snel progressief en fataal. Patiënten overlijden meestal binnen de 5 jaar door ademhalingsinsufficiëntie. De wetenschap zoekt al tientallen jaren naar de precieze oorzaak van de ziekte, maar vooralsnog zonder resultaat.
Alain Verspecht, ondertussen al jaren gekluisterd aan zijn rolstoel, richtte in 2012 met zijn echtgenote Katrien Asselberghs, de vzw “Een hart voor ALS” op. Het doel is geld inzamelen voor het onderzoek naar deze vreselijke spierziekte.
U kunt hieraan meehelpen door Geert te sponsoren voor deze dodentocht. Dat is mogelijk door een vast bedrag te storten, of een bedrag per kilometer.
En u mag gul zijn, want hij beperkt zich niet tot de 100 kilometer van deDodentocht en stapt eerst nog van Dorp-Oost naar de startplaats in Bornem en legt zo 133 kilometer af.
Twee weken geleden stapte hij, bij wijze van training, naar Merksplas om zijn zoon te bezoeken op het Chiro-kamp.
Voor de sponsoring van Geert en het steunen van het onderzoek naar ALS, verwijzen we u naar de website van “Een hart voor ALS”, waar u onder “acties” een pagina Dodentocht vindt. Of u maakt gebruik van volgende rechtstreekse link en klikt onderaan de pagina op de groene knop. http://www.eenhartvoorals.be/doto15

Ongetwijfeld stappen nog heel veel anderen mee deze tocht voor een goed doel en ook de organisatie heeft heel wat goede intenties.