18.000 bezoekers voor “Gent en zijn streekproducten”

Bennie
0 reactie(s)
Tuindagen Beervelde oktober 2019

© Tekst & Foto's Bennie Vanderpiete

Beervelde was terug 3 dagen lang het mekka van de tuinliefhebbers. ”Gent en zijn streekproducten” was deze keer het centrale thema. De tuinbouwschool en het Scheppersinstituut van Melle kroonden zich elk tot primus.

Geen record deze keer

De 62ste editie van de Tuindagen is ten einde. Deze keer geen bezoekersrecord voor de herfsteditie. U herinnert zich ongetwijfeld nog het schitterende weer dat we beleefden in 2018 tijdens “Reynaert de vos”, met de warmste 13 oktober ooit. Korte mouwen waren de regel, teenslippers waren geen uitzondering en we zagen zelfs mensen op blote voeten lopen. Toen passeerden 19.500 bezoekers aan de ingang.

Het kan ook niet steeds crescendo gaan. En daar zat het weer ook voor iets tussen. Vrijdag beleefden we een miezerige dag met 3.916 bezoekers. Zaterdag was veelal droog en kwamen 5.930 tuinliefhebbers kijken en genieten. Traditioneel was zondag de topdag met iets meer dan 8.000 aanwezigen. In het totaal dus 18.000 bezoekers voor de mooie herfsteditie 2019.  

“Gent en zijn streekproducten”

Het centrale thema was deze keer “Gent en zijn streekproducten”. Net als vorig jaar een erg lokaal thema, wat het voor de standhouders net iets gemakkelijker maakte. En voor de toeschouwers erg herkenbaar. De 3 “vaandeldragers” van de Vlaamse sierteelt die in de schijnwerpers geplaatst werden waren de Gentse azalea, de Vlaamse laurier en de Belgian Mums of bolchrysanten.

Goud voor…

De damesjury ging vrijdag – goed ingeduffeld en de paraplu bij de hand – al vroeg op pad om de verschillende standen te beoordelen. Zij keken welke exposanten blijk gaven van een grote creativiteit en inzet, en beloonden hen met een gouden getuigschrift van waardering.
Er waren maar liefst 25 laureaten. Onder hen Braeckman, de Groene Verbeelding, de Gentse Azalea, Little Men, Bijoux Lavault, Velt, Tuinbouwschool Melle, Florence Beauloye, Anne Huttener en ons Ateljeevrienden, de Vlaamse vasteplantenvereniging en Wilgen.

Lochristinaar Hendrik Gysel mocht het podium op om uitleg te geven over de Gentse azalea. Hendrik werkte mee aan het Gents azalea paviljoen, is lid van het bestuur van de Vereniging van Vlaamse azaleatelers en behoorde tot het groepje mensen dat er destijds voor zorgde dat deze plant erkend werd als Europees streekproduct. 

Velt en tuinbouwschool Melle

Onder de gouden standen toch een aantal exposanten die – wat ons betreft – er bovenuit staken. “De stand van Velt is pure Nostalgie” omschreef Lieve Staute, de voorzitster van de damesjury het. Velt had voor de aankleding van zijn plekje gewerkt rond de Gentse Floraliën. Op de stand o.m. view-masters met dia’s van de Floraliën van 1955 en 1960 en een reuzengrote kader met affiches en kaarten van de edities tussen 1908 en 2015. Centraal in hun tentje een gedekte tafel met het menu dat in 1913 geserveerd werd aan de jury en de genodigden. En net voor de tent een aantal grote korven waaruit de azalea’s als het ware stroomden. Een beetje als “de hoorn des overvloeds”.

Zodra het thema gekend is gaan we aan de slag” lichtte Marc Temmermans ons toe. “Ook deze keer hebben we ons geen moeite gespaard. De schijfjes voor de view-master vond ik op het internet, voor de affiches en kaarten contacteerden we o.m. het stadsarchief van Gent. En onze tafel versierden we met ecologische bloemen, ook daar hebben we aandacht aan besteed. Hoeveel uren we hieraan gewerkt hebben? Ik kan er geen cijfer op plakken, maar het zijn er heel veel.”

Terecht goud dus, en dat mag ook gezegd worden van de tuinbouwschool van Melle. Hun hele stand was een soort van “houten burcht”, gemaakt uit recuperatiemateriaal, met in de openingen azalea’s.

Anne Huttener en ons ateljeevrienden – afscheid van een monument.

Ook “Anne Huttener en ons ateljeevrienden” mochten een gouden oorkonde afhalen op het podium. Hun stand was geïnspireerd op de “prelude”, een variant van de azalea. Centraal op hun stand stond een erg mooi versierde piano.
Anne Huttener was in 2000 voor het eerst exposant op de Tuindagen. Het was nu al haar 39ste deelname. Elke keer behaalde ze goud, een unicum.

Maar deze 39ste deelname is ook een eindpunt. Een hele drukke agenda en gezondheidsproblemen nopen tot keuzes maken. “Afscheid van een monument” heet dat. We gaan de prachtige creaties van Anne en haar team, die dan ook nog eens verkocht werden voor het goede doel, missen.

Vlaco met slingergroentequiche

Geen goud maar zilver voor de stand van Vlaco. Deze organisatie behartigt al 25 jaar het beleid en de belangen van de biologische kringloop in Vlaanderen. Zij scoorden niet enkel met hun uitleg over het maken van bijenhotels met snoeihoutresten en hun “restjeskookboek”.

Ook de kweeperenkonfituur, de wafeltjes met meel en aardappelpuree en de “slingergroententaart” vielen erg in de smaak. “Slingergroenten” vraagt u zich nu af? Dat zijn dus de groentenrestjes die “rondslingeren” in uw koelkast.

Het azalea paviljoen – Scheppersinstituutl Melle wint

In een aantrekkelijk paviljoen, vlak aan het podium werden 8 composities met Gentse azalea’s getoond. Bezoekers kregen allemaal een jeton, die ze konden deponeren bij hun favoriete creatie.
Gisteren werd dan de winnaar bekend gemaakt in aanwezigheid van Leentje Grillaert en Bart Nayert, de geduputeerden voor landbouw voor de provincies Oost- en West-Vlaanderen.

Het was het Scheppersinstituut van Melle die zich met de creatie “Iceflowers” tot primus ontpopte. Mevrouw Nicole De Clercq mocht de prijs in ontvangst nemen. Zij had met haar leerlingen van het 6de en 7de jaar bloemsierkunst gedurende één maand gewerkt aan dit project.

De metalen staanders werden, wegens tijdsgebrek, gekocht in de groothandel. De beukenstammetjes waren gerecupereerd uit een haag die verwijderd werd in de school. En de “ijsdraden” waren eigenlijk vloeibare lijm uit een lijmpistool die men op koud water had laten vallen. Behalve witte azalea’s bevatte de creatie ook passiflora. Veerle Martens behaalde een eervolle 2de plaats met de creatie met de puntzakjes. Belgischer kan nauwelijks. 

Erg aangenaam terras

Na de bekendmaking van de laureaten volgde een receptie met streekproducten, op het terras tussen het podium en het azalea paviljoen. Een terras dat ingericht werd door Tom Mestach van L’autre Côté. Een tent met veel licht, een mooie aankleding, een podium dat prachtig versierd was met bloemen, en erg geslaagde muzikale intermezzo’s met o.m. Dirk De Vriendt zorgden ervoor dat het hier aangenaam toeven was. Een voltreffer. Net zoals deze 62ste editie van de Tuindagen.

En nu is het aftellen naar volgend jaar. De Tuindagen vinden dan plaats op 8, 9 en 10 mei. Gelijktijdig met de Gentse Floraliën dus (1 t/m 10 mei 2020).
In afwachting kan u genieten van de beelden die we maakten tijdens deze Tuindagen. De foto's van het Gentse azalea paviljoen en de huldiging brachten we onder in een aparte fotoreeks, die u ook onder dit artikel ontdekt. Veel kijkplezier!