36ste Gentse Floraliën van 29 april t/m 8 mei

Bennie
0 reactie(s)
Floraliën 2022 - © Annick Gentier

Tekst Bennie Vanderpiete © Foto's Annick Gentier

Vanaf morgen is het grote publiek welkom op de Gentse Floraliën. Lochristinaar.com ging gisteren langs terwijl de standen afgewerkt werden. We geven u vandaag al een overzicht, met een uitgebreide fotoreeks, van wat u mag verwachten in het ICC. Morgen een tweede bijdrage met bijkomende tentoonstellingen en activiteiten.

Floraliën 2022 - © Annick Gentier

“Mijn paradijs, een wereldse tuin” en “Het Lam Gods”

De Gentse Floraliën zijn een tentoonstelling van lokale sierteelt die als sinds 1809 bestaat. De vorige editie dateerde ondertussen al van 2016, toen verspreid over 4 grote locaties in Gent. (Slechts) 130.000 liefhebbers bezochten toen het schitterende – maar misschien een beetje te groots opgevatte – bloemen- en plantenevenement. Het gevolg was een financiële put waardoor het zelfs even twijfelachtig was of een volgende editie nog mogelijk was. Zover kwam het gelukkig niet. Integendeel, men was zelfs klaar om de vierjaarlijkse Floraliën in 2020 te laten doorgaan.

Floraliën 2022 - © Annick Gentier

“Mijn paradijs, een wereldse tuin” zou toen het thema zijn. Daarbij zou de Vlaamse sierteelt en groensector “Het Lam Gods” met bloemen, planten en struiken tot leven brengen. 2020 was ten slotte ook het Van Eyck-jaar. Ten gevolge van corona werden de Floraliën uitgesteld tot 2022, maar het centrale thema en de bijzondere rol voor “Het Lam Gods” werden behouden.

Floraliën 2022 - © Annick Gentier

36ste Gentse Floraliën van 29 april t/m 8 mei

Dit jaar vinden de Floraliën plaats in de gebouwen van het ICC (Fam. Van Rysselberghedreef 2, 9000 Gent), de Floraliënhal en het Kuipke. Vandaag is er de opening van de expositie, traditiegetrouw door het koningspaar. Vanaf morgen zijn de 36ste Gentse Floraliën dan geopend voor het grote publiek en dat tot en met 8 mei. Een parcours van zo’n 1,5 km leidt de bezoekers doorheen een binnentuin van 1,5 ha waarin zo’n 300 floristen 500.000 bloemen en planten verwerkten. Reken op z’n 2 uren om alles te bekijken. Maar voorzie ook tijd voor een bezoekje aan het terras waar u van een hapje en een drankje kan genieten.

Floraliën 2022 - © Annick Gentier

Een wandeling in het ICC

De floralien beslaan in het ICC verschillende ruimten. Liefhebbers van bloemencreaties komen ongetwijfeld aan hun trekken in de Pedro de Gantezaal. In de Floraliënhal is er niet alleen de wereldse tuin maar er is ook heel wat aandacht voor de Gentse Azalea, dé trots van de Vlaamse sierteelt. Jaarlijks worden 25 miljoen azalea’s gekweekt in Vlaanderen en 90% van de Europese azalea komt uit onze provincie. Er zijn ook de klimaatbomen, die een belangrijke rol spelen bij het bekampen van de effecten van de klimaatveranderingen. En dan is er uiteraard nog het gezellige terras.

Floraliën 2022 - © Annick Gentier

Kamerplanten spelen een voorname rol spelen in een aangenaam, rustgevend interieur en zorgen voor kleur. Het thema in de casinozaal is dan ook “Kamerplanten brengen je interieur tot leven”.
Het middenplein van het Kuipke werd dan weer omgetoverd tot een Vlaams bos met een open ruimte onder de centrale maan.

Floraliën 2022 - © Annick Gentier

Geen Floraliën zonder Lootse deelnemers

Dat Lochristi, dé bloemengemeente, goed vertegenwoordigd is tijdens deze 36ste editie zal niemand verwonderen. Gisteren waren velen onder hen nog volop bezig om de standen af te werken. Katleen Vervaet bijvoorbeeld hanteerde vlijtig de schop op de stand van de AVBS-sierteelt en groenfederatie.

Floraliën 2022 - © Annick Gentier

Inge De Bruycker, Inge Vanoverbeke en Jurgen Van de Walle zorgden voor het ontwerp van deze stand met als thema “Wandel in het Lam Gods”. 75 leden-telers, voornamelijk uit Oost-Vlaanderen, geven de stand van 2.000 m² vorm. Onder hen ook gemeenteraadslid Danny Taghon. De opbouw begon op Paasmaandag en Creëlle-CLG Trans NV uit Beervelde voerde de grondwerken in de Floraliënhal uit.

Floraliën 2022 - © Annick Gentier

Ook gisteren waren Bart Van Der Straete, Lieven De Clercq en Bart Van Hoye nog ijverig in de weer. In samenwerking met Frank De Mol legden zij de laatste hand aan hun schitterende stand met orchideeën en hedera. 

Wedstrijd

Door de eeuwen heen was er ook steeds een wedstrijdelement verbonden met de Gentse Floraliën. Maar bij elke editie nam het aantal prijzen toe en was er behoefte aan steeds meer juryleden. In 2000 waren er maar liefst 213 juryleden uit 24 landen actief. Op de editie van 2022 zullen 4 jury’s jureren en worden er slechts 5 hoofdprijzen en 10 nevenprijzen uitgedeeld. De winnaars in de categorieën ”mooiste grote stand (>100m²)”, “mooiste kleine stand (<100m²)”, “prijs creativiteit”, “prijs toekomst” en “persprijs” ontvangen elk een trofee die ontworpen werd door de Gentse multidisciplinaire kunstenares Zoë Vermeire.

Floraliën 2022 - © Annick Gentier

Bezoek en tickets

De Floraliën kan u bezoeken van 28 april tot en met 8 mei, elke dag van 8 tot 18 uur (laatste toegang om 17.30 uur) in de gebouwen van het ICC (Fam. Van Rysselberghedreef 2, 9000 Gent). Er zijn ook nocturne belevingsavonden op 1 mei, en van 4 tot en met 8 mei. Tickets bestellen voor de Floraliën kan u hier. https://floralien.be/nl/tickets/

Fotoreeks

Terwijl de floristen nog volop aan het werk waren, ging Lochristianar.com al eens de sfeer opsnuiven en wat impressies opdoen. Fotografe Annick Gentier zorgde voor een zeer mooie fotoreeks (klikken op onderstaande foto om de reeks te openen).