8 reuzen en een Vlaams minister openen vernieuwde dorpskom Zeveneken

Bennie
0 reactie(s)
Zeveneken nieuwe dorpskern - © Bennie Vanderpiete

Tekst en foto's © Bennie Vanderpiete

Het centrum van Zeveneken bruiste gisteren. Aanleiding was de feestelijke opening van de vernieuwde dorpskern.

De vernieuwde dorpskern

Gisteren was er de feestelijke opening van de vernieuwde dorpskern van Zeveneken. Daarmee kon een lastige periode van 2,5 jaar met ingrijpende werkzaamheden afgesloten worden. De N70 werd in dat tijdsbestek volledig opengebroken en heraangelegd, Aquafin maakte hiervan gebruik om de volledige projectzone van een gescheiden rioleringsstelsel te voorzien.

Zeveneken nieuwe dorpskern - © Bennie Vanderpiete

Het resultaat is nu een nieuw aangelegd dorpsplein ter hoogte van de kerk, een geasfalteerd wegdek met aan weerszijden verhoogde fiets- en voetpaden en ook vernieuwde busperrons. Geen parkeerplaatsen meer voor de kerk maar een groene zone met zeven nieuwe eiken, lange zitbanken uit beton en hout en 2 inhammetjes met “fluisterpalen”.

Zeveneken nieuwe dorpskern - © Bennie Vanderpiete

Buiten bebouwde kom

Ook buiten de bebouwde kom is er veel veranderd. Zo is ter hoogte van de Zavel in Zeveneken een nieuwe rotonde aangelegd, die voor een vlotte verkeersdoorstroming vanuit Lochristi richting de dorpskern zorgt. Het fietspad is met een grasberm en een haag van de rijweg gescheiden. Waar mogelijk zijn bovendien inhaalstroken voorzien voor het inhalen van bijvoorbeeld traag landbouwverkeer.

Zeveneken nieuwe dorpskern - © Bennie Vanderpiete

Feestelijke opening

Gisteren was er dan de feestelijke opening van die vernieuwde dorpskern. De festiviteiten - waarop heel Zeveneken uitgenodigd was – begonnen met een stoet met voorop 2 Lokerse Bellemannen en daarachter 8 reuzen, de harmonie van Lokeren, een aantal verenigingen en tot slot de burgemeesters van Lochristi en Lokeren met een aantal schepenen en gemeenteraadsleden. Feestelijk klokkengelui kondigde de optocht aan. In de feestzone een springkasteel voor de allerkleinsten en straatkrijt waarmee ze zich artistiek konden uitleven. Voor de ouderen een aantal kraampjes en zitgelegenheid om nadien bij te praten met vrienden en kennissen.

Zeveneken nieuwe dorpskern - © Bennie Vanderpiete

De toespraken

“Welkom op nog eens een echte ouderwetse straatopening” aldus de beide Bellemannen die het officiële gedeelte op ludieke wijze openden. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters kwam net van de feestelijke opening van de vernieuwde dorpskern in Wachtebeke.

Zeveneken nieuwe dorpskern - © Bennie Vanderpiete

In haar toesprak benadrukte ze dat veiligheid voor fietsers een prioriteit is in haar beleid. Daar werd ook op gelet bij de vernieuwing van de N70 in Zeveneken, een investering van 7 miljoen euro voor 2 km. De Vlaamse regering zal de komende jaren in het totaal nog 1,2 miljard euro investeren in fietspaden.
Burgemeester Yves Deswaene herinnerde aan het feit dat de eerste besprekingen voor de vernieuwing al van 2005 dateerden. Hij wees ook op de metamorfose die de dorpskern de voorbije 2 jaar ondergaan had. En ondanks die ingrijpende werken waren er opvallend weinig klachten van omwonenden binnengekomen.

Zeveneken nieuwe dorpskern - © Bennie Vanderpiete

Het kunstwerk

Na de toespraak van Filip Antheunis, burgemeester van Lokeren, was het tijd om ook het kunstwerk voor de kerk officieel te openen. Schepen Marie-Claire Van Nieuwenhuyse lichtte nog eens de keuze voor kunstenaar Robin Uzeel toe.

Zeveneken nieuwe dorpskern - © Bennie Vanderpiete

Die transformeerde in een week tijd de stam van één van de gerooide eiken - een stuk hout van 90 jaar oud, zes meter lang en 2 ton zwaar – in een kunstwerk. Collega-kunstenares Ruth Verhelst maakte uit restjes van de boomstam een aantal kleurrijke kunstwerkjes. Die worden tentoongesteld in Uyttenhove en dan verkocht voor het goede doel. “Ik heb hier de tijd van mijn leven gehad. Ik heb me echt geamuseerd” aldus kunstenaar Robin Uzeel. Zoals het moderne kunst betaamt, heeft ook het werk aan de kerk voor- en tegenstanders.

Zeveneken nieuwe dorpskern - © Bennie Vanderpiete

Lydia Peeters, geflankeerd door de beide burgemeesters, mocht daarna één van de lintjes waarmee het kunstwerk versierd was doorknippen. Het sein ook voor alle aanwezigen om een glaasje cava te halen aan de drankstand en te genieten van de muziek en het mooie weer. Enkele honderden aanwezigen zorgden voor een gezellige drukte in de vernieuwde dorpskern.

Zeveneken nieuwe dorpskern - © Bennie Vanderpiete

Nog afwerking

Ondanks de feestelijke opening zijn de werken nog niet helemaal voltooid. “De groene zones voor de kerk, met daarin ook de eiken, moeten nog voorzien worden van een laag schors. Er dienen nog werken uitgevoerd (o.m. de sturing) aan de pompenkamers in de Kallestraat, Hoekstraat en onder het nieuwe rond punt. Ook het bovengronds gedeelte van het rond punt dient nog afgewerkt. Deze werken kunnen door AWV (Agentschap Wegen en Verkeer) niet meer allemaal uitgevoerd worden voor het bouwverlof, maar ze zullen geen verkeershinder meer veroorzaken” aldus Frederik Van den Berghe, schepen van Openbare werken van Lochristi.

Lochristinaar zorgde voor 2 fotoreeksen. Naast een impressie van de feestelijke opening gisteren, schoten we zaterdag al enkele beelden van de vernieuwde dorpskom. 

Fotoreeks "Feestelijke opening"
(Klikken op onderstaande foto om de reeks te openen)

 

 

 

Fotoreeks "De vernieuwde dorpskom"
(Klikken op onderstaande foto om de reeks te openen)