9500 Vikings gingen uitdaging van de Mud Edition aan

Bennie
0 reactie(s)
Viking Run Wachtebeke 2018

© Bennie Vanderpiete

Het voorbije weekend werd het provinciaal domein Puyenbroeck terug overspoeld door Vikingen. Zaterdag en zondag vond een nieuwe editie van de Strong Viking Obstacle Run plaats. Lochristinaar begaf zich in de modder en vond een aantal moedigen uit Lochristi.

Viking Run Puyenbroeck Wachtebeke

Het provinciaal domein van Puyenbroeck was het afgelopen weekend terug het decor voor de Strong Viking Obstacle Run. Deze “MUD”-editie was het zesde evenement van de organisatie in het provinciaal domein. 9.500 Vikings daagden op om een parcours af leggen door de bossen en de velden en bezaaid met tientallen waanzinnige hindernissen.
Waterbakken, “ramping” in de modder onder prikkeldraden door, metershoge wanden waar je enkel in teamverband over komt, autowrakken verslepen, … Aan inspiratie geen gebrek bij de organisatoren.

Viking Run Puyenbroeck Wachtebeke

Met 9.500 inschrijvingen was deze “Mud edition” helemaal volzet. Er diende vooraf ingeschreven voor de “Lightning” (7km), de “Warrior” (13km) of de “Beast” (19km). Naast deze regulier afstanden, deze keer ook de mogelijkheid om deel te nemen aan de Iron Viking marathon. 300 moedigen waagden zich aan de helse onderneming van 42km, bezaaid meer dan 100 hindernissen.
Hun startschot weerklonk zaterdag om 09.40 uur.
Vanaf dan volgde er elke 20 minuten een nieuwe “wave”, 36 in totaal. Eerst werd er verzameld in de startvakken en werd de sfeer er goed ingebracht tijdens een opwarming. Viking-kreten alom en het “brotherhood”-gevoel werd benadrukt: “We leave no Viking behind”.

Na het startschot mochten de lopers dan uit het vak klauteren. Een wand van 3 meter hoog deed dienst als “startlijn”. Samenwerken was de boodschap en het was maar een voorproefje van wat nog zou volgen. Al na enkele hindernissen leken alle deelnemers op elkaar: kletsnat, onder de modder en met een grimas op het gezicht. Een grimas die aan de finish - het Walhalla - plaats zou ruimen voor een brede glimlach. Voor velen was de gerealiseerde tijd van ondergeschikt belang. Strong Viking is fysiek en mentaal tot het uiterste gaan. Samen afzien met een glimlach! “We leave no Viking behind”!

Viking Run Puyenbroeck Wachtebeke

Loots debuut in de Warrior

Vanessa Verween en haar man Kristof T’Jampens (Lochristi), diens broer Andy en zijn vriendin Jutta Van Der Vreken (Hijfte), Kelly Reynvoet en Dominique Wulteputte (Zaffelare) vormden de ruggengraat van een Loots team van (jonge) dertigers. Zij namen vorig jaar al deel aan de “Mud” en “Water” edities en liepen toen telkens de 7 km. Hun team werd deze keer vervolledigd met Sofie Vervaet, Joeri Van der Vreken, Joeri Vlieghe en Benita Haes. Sofie nam voor de tweede keer deel, de drie anderen debuteerden. Toch besloot het team in te schrijven voor de “Warrior” van 13km.

“Het was een zware editie, mede door het warme weer. De hindernissen met water vormden soms zelfs een welgekomen afkoeling. In onze groep hadden we enkele “niet-lopers”. Zij vreesden vooral de afstand. Maar uiteindelijk viel dat nog goed mee. We finishten in 4 uur 15’ maar de tijd is van ondergeschikt belang. We proberen er vooral een leuke dag van te maken” aldus Vanessa die ook de prima organisatie loofde.

Bram, Niels en Thomas deden de “Beast
Ook Bram Vanderpiete - 19 jaar - uit Lochristi nam voor de derde keer deel. Hij startte in de eerste wave van de “Beast” of de 19 km.
Vorig jaar in april - bij zijn eerste deelname - finishte hij in 2.36 uur. In de “Water”-editie in september klokte hij af in 2 uur en 10. Een tijd onder de 2 uur was nu het grote doel.
Bram vertrok als een speer en was uiteindelijk de snelste van zijn wave. Maar ook hij moest vaststellen dat dit een zware editie was. Hij kampte op het einde met krampen en bereikte na 2.12’ de eindmeet. Toch een straffe prestatie en volgende keer terug sneller!

In dezelfde wave liepen ook Thomas Van Moorleghem en Niels Clincke, zoon van marathonloper en “LoLa for Life organisator” Danny Clincke. Voor Niels was het zijn “Strong Viking” debuut. Beide lopers bleven de hele wedstrijd samen en eindigden in 2.28’ minuten. Een erg sterke tijd voor een eerste ervaring. “Lastig, maar plezant” klonk het met een brede glimlach. “Wij komen zeker terug”.

Sfeer en gezelligheid

Maar het Strong Viking evenement is meer dan sportieve prestaties, er is ook de sfeer en de beleving. Heel wat deelnemers zijn verkleed, met Viking helm, Schotse rok of zelfs als roze eenhoorn. Aan inspiratie geen gebrek. Glenn Vanbroekhoven uit Ham (bij Leopoldsburg) vierde zijn vrijgezellendag in Wachtebeke. Zijn vrienden hadden hem - als verassing - ingeschreven voor de 19 km.
Maar Glenn heeft heel wat problemen met zijn knieën en deelnemen was niet verantwoord. Dus werd hij op het podium geroepen om- samen met Cynthia - de opwarming te geven voor de eerste wave. Nadien mocht hij, als allereerste over de eerste hindernis kruipen.

In september Strong Viking Water Edition in Wachtebeke

Het voorbije weekend in het provinciaal domein was een “MUD -version”. Op 1 en 2 september volgt in Wachtebeke dan de Strong Viking Water Edition 2018.
Tickets bestellen kan je al via volgende link: https://strongviking.com/nl/editions/water-edition/98/

Onderstaande fotoreeks geeft alvast een impressie van wat de 9.500 sterke mannen en vrouwen voorgeschoteld kregen. Veel kijkplezier.