Aan de oevers van de Our

Jean Marie
0 reactie(s)
Our Ardennen

Tekst - Foto JMDB

De hotels en restaurants waren pas open toen we naar de Ardennen trokken om er rust, natuur en gastronomie te beleven. Het hotel ‘Les Terrasses de l’Our’ werd onze uitvalsbasis in deze deelgemeente van Paliseul waar je 2 restaurants vindt met Michelinster – La Table de Maxime** en Le Gastronome*.

Paliseul is een klein vredig dorpje met 8 deelgemeenten, waarvan Our er eentje is. Het ligt aan de oever van een riviertje met dezelfde naam dat wat verder in de Lesse uitmondt. Gekwalificeerd als één van de mooiste dorpjes van Wallonië kan je er eindeloos wandelen en fietsen al kom je af en toe een ‘col’ tegen of pittige kuitenbijters.

Our

In de buurt ook de militaire begraafplaats ‘cimetière Pierre Massé’ waar honderden Franse en Duitse soldaten - gesneuveld in Wereldoorlog I - samen in een massagraf liggen.

cimetière Pierre Massé

Redu

boekendorp Redu

Onze eerste halte was boekendorp Redu waar de boeken wat naar de achtergrond verdwijnen met de komst van het prachtig museum Mudia, waar men kunst anders kan beleven. Je vindt er meer dan 300 kunstwerken van de 15de eeuw tot nu. Van Brueghel tot Véronèse, van Spilliaert tot Kandinsky maar ook Picasso en zo veel anderen. 60 interactieve applicaties zijn te genieten en afsluiten kan op het buitenterras van het museum. Zie https://www.mudia.be/

Mudia Redu

Bouillon, Han-sur-Lesse met zijn grotten, Rochefort en Gedinne (Euro Space Center) zijn vlakbij.

Rochehaut

meander Rochehaut Frahan

Dit erg toeristisch dorpje is zeer levendig. De familie Boreux heeft hier veel toeristische accommodatie in handen gaande van een hotel, gastenkamers, restaurants, dierenpark en een wijngaard. De meander van de Semois lokt veel volk en het is een pittige wandeling naar beneden en vooral naar boven over een totale afstand van zo’n 8 km.

Topgastronomie

La table de Maxime Our

La Table de Maxime

In Our kun je aanschuiven in het ** restaurant van Maxime Collard, ‘La Table de Maxime. Hij was jarenlang souschef in de Karmeliet in Brugge, en in zijn geboortestreek een oude boerderij restaureerde en er ook een brasserie uitbaat net als verschillende hotel accommodaties. Zie https://www.maximecollard.be/la-table-de-maxime/

 Terrasses de Our

Zelf staat hij in de keuken maar in de zaal zijn twee topsommeliers actief. Bart Lamon werkte meer dan 20 jaar in **sterrenzaak ‘Le Château de Mylord’ in Ellezelles. Collega Yentl Quintelier werkte voordien in het  ***restaurant Hertog Jan in Zedelgem. Laat je vooral niet afschrikken door de sterrenstatus. Een driegangenmenu kost 60 euro maar ’s middags kun je ook kiezen voor het marktmenu en dat kost 50 euro.  Deze keuzemogelijkheid heb je niet in het weekend.

De wijnkaart legt het accent op Europa maar ook Marokko, Zuid-Afrika en Syrië staan op de kaart, net als wijnen uit eigen land. Frankrijk blijft heel belangrijk op vraag van de klant.

We proefden er wijn van Alexander Liable met weissburgunder uit Baden Baden, Gulfi Nerojbleo met nero d’Avola uit Sicilië en Chateau Dauphine Rondillon (Cuvée d’Or Loupiac) bij de kaas. Een Madeira Sercial van 10 jaar oud is ook een mogelijkheid als snoeperige fijne mondstreling.

Our

Le Gastronome Paliseul

Le Gastronome

Vlakbij het stationnetje van Paliseul (dat is amper 8 km verder) hebben Jean Vrijdaghs en Sébastien Hankard het hotel-restaurant ‘Le Gastronome’ geopend. Zie https://www.le-gastronome.be/

Ze openden na een opfrisbeurt de zaak in 2018 en werden meteen ontdekt door Michelin, die hun restaurant 1* toekende in 2019 en hen meteen tot revelatie 2020 uitriep. Sommelier van dienst is Antonin Jacquemart die zijn opleiding genoot in Namen. Het menu ’gourmand’ (3 gangen) is alleen ’s middags te verkrijgen en kost 39 euro.

We proefden er ‘Asperges à la Flamande’ en genoten van Domaine La Balle uit de Landes met gros manseng, chardonnay en chenin blanc. Fris aromatisch en mooi vineus gezelschap bij dit voorgerecht.

Bij de ‘Volaille fermière, artichauts, maïs et olives’ een Minervois van Domaine La Prade Mari met  syrah – grenache – mourvedre (GSM) en carignan. Zeer fruitig met body en structuur, heel klein beetje gekonfijt maar toch mooi fris.

De wijnkaart is overwegend Frans met Belgische accenten (Bon Baron – Genoels Elderen) maar ook Italië, Spanje en Oostenrijk staan mooi op de kaart. Aanduidingen naar bio vinificatie en landbouw alsook naar biodynamisch (Demeter) maken het de gastronoom duidelijker.

Bubbels met Champagne uiteraard maar ook Prosecco en Franciacorta. De rosé geeft u de keuze tussen de Provence, Abruzzo en Spanje met Montecastrillo in een prijsvork van 27 tot 41 euro.

Le Gastronome Paliseul

Lokale producten worden in beide restaurants geserveerd. Zo werken ze samen met ‘La Bergerie d’Acremont’ -  www.bergerie-acremont.be waar men niet alleen kaas maakt maar waar je kan ook leren wol spinnen.

In dit dorp met zo’n 6.000 inwoners heb je absolute topgastronomie waar we mochten van genieten. Voor een kortbij vakantie of een weekend is het een ideaal plekje.