Absence wordt een van de blikvangers van de Tuindagen

Bennie
0 reactie(s)
Absence - © Annick Gentier

Tekst Bennie Vanderpiete © Titelfoto Annick Gentier

De monumentale beelden van William Roobrouck behoren tot de blikvangers in het Park van Beervelde. Bezoekers van de Tuindagen kunnen 3 dagen lang – in première – zijn nieuwste werk bewonderen.

Kunstenaar William Roobrouck (44) stond al enkele jaren met zijn beelden op de Garden Show van Hampton (Royal Horticultural Society) voor hij er in de zomer van 2019 graaf Renaud ontmoette. Die was onder de indruk van Williams creativiteit en nodigde hem prompt uit voor de Tuindagen in Beervelde.

Absence - © Annick Gentier

En zo kreeg de 62ste editie in oktober 2019 er 2 blikvangers bij want William bracht 2 monumentale kunstwerken – Proud en Division – mee naar het Park van Beervelde. De beide beelden staan er nog steeds en kregen ondertussen het gezelschap van 4 andere werken van de kunstenaar: Through Your Eyes, Me Myself and I, Mystique Sphere en Wave.

Absence - © William Roobrouck

Sinds gisteren heeft het Park er een nieuwe eyecatcher bij. “Absence”, de nieuwste creatie van William, werd gisteren opgehaald in het atelier van William en naar Beervelde gebracht. Daar bleef het de voorbije nacht op de aanhangwagen staan en kreeg het deze namiddag zijn plaats op het grasveld voor de villa. Lochristinaar.com was aanwezig bij de plaatsing en sprak met William.

Absence - © Annick Gentier

William, wat stelt het beeld voor?

“Ongetwijfeld herkent iedereen het hoofd van een vrouw. Maar afhankelijk van de positie van waaruit je kijkt, zie je helemaal iets anders. Bekijk je het werk van opzij, dan zie je een hoofd in profiel. Wie recht voor, of achter, het hoofd staat, kijkt er dwars door. Maar door de dikte van de dubbele wand zie je ook de contouren van een hoofd. Op deze manier wil ik de fysieke aanwezigheid, maar ook de innerlijke of mentale afwezigheid, van de mens weergeven. De Westerse mens heeft een overvloed aan mogelijkheden en een hele drukke agenda. Daardoor vergeten we soms te genieten van momenten en gesprekken, omdat we met onze gedachten al bij het volgende moment, de volgende dag of de toekomst zitten. Daarom ook de titel “Absence”.”

Absence - © Annick Gentier

Hoe is het beeld gemaakt? 

“Absence bestaat voor 100% uit cortenstaal. Het beeld is dubbelwandig met binnenin een frame dat zo’n 500 kg weegt. De beplating (2 mm dik cortenstaal) is gerold, gevormd en dan aan de binnen- en de buitenzijde bevestigd. Hiervoor werden een 20-tal platen naadloos aan elkaar gelast. Het beeld is nu nog glanzend omdat het volledig opgeschuurd is. Maar door het hoge kopergehate in het staal zal het, net zoals de andere beelden, na verloop van tijd volledig roestbruine patine krijgen. Het geheel weegt zo’n 1.600 kg, heeft een grondoppervlakte van 3,70 x 2,50 m en is 3,50m hoog. Ik heb er in totaal een 5-tal maanden aan gewerkt. Ik begon op 28 september 2021 en halfweg maart was het klaar. Maar daar ging uiteraard nog heel wat denk- en tekenwerk aan vooraf. Absence is het meest complexe beeld wat ik al ontworpen en gemaakt heb.”

Absence - © Annick Gentier

Blijft het beeld in het Park van Beervelde staan?

“Dat is niet de bedoeling. Oorspronkelijk was de première van het beeld voorzien voor de grote expositie "TENTUINSTELLING" (www.tentuinstelling.be). Die vindt plaats in Knokke tijdens het Hemelvaartweekend (26 t/m 29 mei) en het Pinksterweekend (4 t/m 6 juni). Daar kan men dan 400 kunstwerken van 52 kunstenaars op 18 locaties bewonderen. Deze 18 locaties bevinden zich allemaal op een mooie fietsroute.
Met de goedkeuring van de organisatie van Tentuinstelling mag ik het beeld al eens presenteren tijdens de Tuindagen zodat de vele bezoekers er hier al eens van kunnen genieten. Het beeld blijft hier dus maar heel even en zal in de loop van volgende week dan verhuizen naar Knokke.”

Absence - © Annick Gentier

De andere beelden blijven wel in het Park staan?

“De meeste beelden zullen nog even blijven staan, al zullen ze nog wel eens gebruikt worden voor exposities in binnen - en buitenland. Tijdens de Tuindagen zal ik zelf aanwezig zijn. Wie graag een woordje uitleg krijgt, die vindt me komend weekend in de nabijheid van mijn werk Absence. Al zal ik bij momenten ook genieten van het Park en al het moois wat de Tuindagen ons terug te bieden hebben.”

Absence - © Annick Gentier

Foto's © Annick Gentier en William Roobrouck