Afscheid Feestpaleis: “Het ga je goed”

Op de site van het Feestpaleis in Beervelde start Con-struct binnen afzienbare tijd met een woonproject. Het voorbije weekend werd afscheid genomen van de iconische dans- en feesttempel.

Het Feestpaleis sloot in de zomer van 2018 de deuren. Wat eerst een vakantieregeling was, bleek nadien de definitieve sluiting. Het gebouw werd, samen met de gronden ernaast en de parking tegenover, verkocht aan Con-Struct.

Peter Vermeulen en zijn echtgenote Veerle gaan er nu met hun firma een woonproject realiseren. Maar – en dat was een eis van Veerle – met behoud van de gevel en het inkomgedeelte dat een commerciële bestemming krijgt.

Erfgoed Viersprong en Con-struct sloegen de handen in mekaar voor een afscheidsweekend en stelden nog één keer de deuren van het Feestpaleis open voor het grote publiek. Een gelegenheid om deel te nemen aan een van de activiteiten of er gewoon nog eens rond te lopen en herinneringen op te halen.

Bluesy Muloosy mooie muzikale afsluiter Feestpaleis

Bluesy Muloosy – de 12-koppige band van de muziekschool Lochristi – had vrijdagavond de eer om als allerlaatste hun naam te mogen toevoegen aan het lange lijstje van artiesten en bands die ooit in het Feestpaleis optraden. De organisatie had er bewust voor gekozen om niet te veel publiciteit te maken en slechts 350 gasten toe te laten.

Seppe Vermeulen – zoon van Peter en Veerle – mocht samen met zijn vriendin Mara Verhaert de muzikale avond openen. Beiden spelen cornet en leerden mekaar zo kennen bij een voorstelling van de harmonie van Gentbrugge. Vrijdag traden ze voor het eerst op als duo “Sep&M”. Mara zong en Seppe begeleidde haar op de keyboards. Samen brachten ze 8 rustige nummers, mooie achtergrondmuziek. Een formule die ze ook in toekomst willen aanbieden voor recepties en (huwelijks-)feesten.

Dan was het tijd voor wat “jong geweld”. Robbe, Maarten, Brent, Wout, Daan en Michiel leerden mekaar kennen op de muziekschool Lochristi en vormen nu – met bassist Jeroen als mentor – de “Men in Black”. Zij brachten een 6-tal stevige covers: van Nina Simone (“Feelin’ Good”) tot Nirvana (“Smells like teen spirit”). Veelbelovend, ruig en met een hoog showgehalte.

Maar het publiek was natuurlijk gekomen voor Bluesy Muloosy. Stipt om 22 uur openden ze met het thema van “The A-team” gevolgd door hun lijflied “Let met entertain you”.
“Memphis Train” – een nummer dat leadzanger Simon “James Brown” Dedeken op het lijf geschreven lijkt – was dan het begin van een set van anderhalf uur die bol stond van grote, erg dansbare, hits.

Van Eddy Grant (“I Don’t Wanna Dance”) over Aloe Blacc (“I need a dollar”) en George Michael (“I want your Sex”) tot Tower Power (“Digging on James Brown”)
Van disco (The Tramps met “Disco Inferno”) over rock (Guns ’n Roses met “Sweet Child of Mine”) tot Funk (Mark Ronson met “Uptown Funk”). Frontvrouw Aline ontdeed zich van haar schoenen en zweepte het publiek – dat duidelijk zin had in een feestje – geregeld op.
Heerlijk uitbundig sfeertje en er werd gedanst op de eerste rijen.

Uiteraard liet men de band niet gaan zonder bisnummers en na “Happy” van Pharell Williams volgde die heerlijke Lindy hop afsluiter “I Never Get Old” van Nathaniel Rateliff. Om dan finaal te eindigen met een XXL-versie van “Let me entertain you”, met solo’s van de verschillende bandleden.

Verliefd, verloofd, getrouwd – drie generaties

Onder de aanwezigen vrijdagavond tijdens het optreden van Bluesy Muloosy, fotograaf Marc De Clercq en zijn vrouw Marleen. Zij ontmoetten elkaar – net als zoveel andere koppels – voor het eerst in het Feestpaleis en trouwden later. Ondertussen 45 jaar geleden.

Maar ook de ouders van Marleen (Daniel Ghyselinck en Anna Koopman) leerden elkaar kennen in het Feestpaleis. En, als kers op de taart, ook Marijke – de dochter van Marc en Marleen – vond haar man Wim in het Feestpaleis. Drie generaties op rij.

Fluo-schilderen op zaterdag

Zaterdag was er dan een crea-atelier voor kinderen. Onder begeleiding van kunstenaar Caz konden zij hun eigen aandenken aan het Feestpaleis maken. Caz (met echte naam Gunther Baeyens) komt uit Wetteren is één van de oudste/actieve graffitikunstenaars van ons land. 

Hij deed ooit een workshop met schoolkinderen rond “Zichtbaarheid op straat”. Zij maakten toen kunstwerkjes met fluorescerende verf. Het concept sloeg aan en werd nu herhaald in het Feestpaleis. Een 20-tal kindjes tussen 6 en 12 jaar lieten zich inspireren door de muurschilderingen in de danstempel en mochten hun werkjes – op een echt canvas – nadien mee naar huis nemen.

Jennifer Meuleman – Atta (12) was logeerde bij haar tante die haar ingeschreven had voor deze workshop. En de zusjes en Shari (8) en Mona-Lee (4) Naessens waren met hun papa gekomen. En niet zonder reden, want hier hadden “papa en mama mekaar leren kennen”. Ze maakten elk een mooi schilderij. Uiteraard namen ze ook eens plaats op de bank om een selfie te nemen en zo deel te nemen aan de fotowedstrijd van erfgoed Viersprong.

Aperitieflezing “Verliefd, verloofd, getrouwd”

Zondag was er dan de aperitieflezing ‘Verliefd, verloofd, getrouwd’, een organisatie van Erfgoed Viersprong in samenwerking met de bibliotheek.
Het Feestpaleis was jarenlang dé referentie in de regio om nieuwe mensen te leren kennen. En daaruit zijn heel wat koppeltjes ontstaan. Verliefd worden en trouwen is immers van alle tijden.

Historica Nicole Lehouck – die ook gidst bij Gandante – vertelde gedurende bijna anderhalf uur over de gebruiken en de evoluties in het verloofd zijn en het trouwen. Uiteraard kwamen de tradities van “de schieting” voor het huwelijk en “het verbranden van de broek” aan bod.

Maar wist u dat er tijden geweest zijn dat men niet trouwde in maart (omwille van de vasten) of dat de leeftijd waarop men trouwt steeds toeneemt? Ook het liefdesverhaal van Maria van Bourgondië werd toegelicht, net als het onderscheid tussen de “Muntehe” (Verstandhuwelijk) en de “Friedelehe” (Liefdeshuwelijk), de rol van de kerk doorheen de geschiedenis en Napoleon ten slotte die de burgerlijke stand invoerde.

Tentoonstelling en typemachine

Het hele weekend was er doorlopend ook een kleine tentoonstelling met foto’s, affiches en krantenartikelen over het Feestpaleis. Aan de ingang een oude typmachine waar iedereen zijn persoonlijke liefdesboodschap kon achterlaten.

De eerste bijdrage sloot af met de woorden “Feestpaleis, parel van Beervelde, je zal gemist worden. Het ga je goed”
Dank aan Peter en Veerle, Sofie en Petra, evenementenradio VROB en allen die dit afscheidsweekend mogelijk maakten.

U kan nog genieten van de fotoreks van het optreden van Bluesy Muloosy en enkele bijkomende foto's die we namen tijdens dit afscheidsweekend. Veel kijkplezier. 

Scroll naar boven