AIRbezen geplukt

Jean Marie
0 reactie(s)
AIRbezen meetpunt Lochristi

© JMDB

Het AIRbezen project dat de luchtkwaliteit meet in onze provincie, is aan de pluk van de blaadjes toe. In Lochristi werden 125 enveloppen binnengebracht. Er werden eind maart 150 plantjes verdeeld.

Na ongeveer 3 maanden blootstelling plukten de deelnemers voorzichtig 5 bladeren aan de steel, zonder het bladoppervlak aan te raken. Vervolgens belanden de stalen in de bijgevoegde en gecodeerde bemonsteringsenvelop.

Naast het plukken van de bladeren werd gevraagd om een vragenlijst in te vullen, waarbij gegevens zoals adres, plaats (straat/tuin), hoogte, afstand tot de weg, aanwezigheid trein/tram moesten worden ingevuld. Deze informatie kan de onderzoekers helpen bij de interpretatie van de verkregen resultaten.

Analyse

De verzamelde bladeren worden vervolgens tijdens de maanden juli, augustus en september geanalyseerd in het laboratorium van het Departement bio-ingenieurswetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Per locatie worden de bladeren verdeeld in 3 groepen (herhalingen).

“ Per herhaling wordt de bladoppervlakte opgemeten en worden ze met behulp van krimpfolie verpakt in kleine plastic potjes. Deze potjes worden eerst gemagnetiseerd met een magnetisch veld van 1 Tesla. Het monster wordt uit het magnetisch veld gehaald en vervolgens wordt de overblijvende magnetisatie opgemeten (Saturation Isothermal Remanent Magnetisation, SIRM). De waarde uitgedrukt als mA*m wordt vervolgens genormaliseerd naar bladoppervlakte (m²) en inhoud van de plastic potjes (10 cm³) waardoor we een uiteindelijke waarde krijgen, uitgedrukt als Ampère (A). Deze waarde is afhankelijk van de hoeveelheid magnetiseerbare partikels op het blad en kan dus beschouwd worden als een proxy voor de omgevende hoeveelheid aan magnetiseerbare partikels. De ruimtelijke verdeling van de resultaten wordt vervolgens vergeleken in een statistische analyse.”, aldus de verantwoordelijke van het departement ingenieurswetenschappen UA.

meetpunt AIRbezen

Feedback

In oktober en november 2017 worden de resultaten van de studie vooreerst voorgesteld aan de milieuambtenaren en milieuschepenen van de desbetreffende steden en gemeenten.

Ten slotte organiseren ze nog vijf regionale infoavonden met de voorstelling van de resultaten door prof. Roeland Samson.

Bij de rapportering wordt rekening gehouden met het experimenteel karakter van de metingen en wordt ook de onzekerheid van de meting gedocumenteerd zodat geen onjuiste conclusies kunnen getrokken worden.

Eerder verschenen: www.lochristinaar.com/nieuws/airbezen