Al je goede voornemens voor 2021 opgelijst?

Marleen Rogiers
0 reactie(s)
goede voornemens 2021 opgelijst

Tekst Marleen - Foto Bennie 

Je wilt gezond eten èn kiezen voor kwaliteit? Hoe je dat kan is te ontdekken in het boek “101 vragen over voeding. Een mond vol”.

Voeding kunnen we niet wegdenken uit ons leven, meerdere malen per dag eten we. Wat we eten heeft een directe invloed op onze gezondheid. Belangrijk genoeg om er even bij stil te staan.

Dat deden André Huyghebaert en Bruno De Meulenaer op meesterlijke wijze. Beiden zijn  verbonden aan de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent. Ze hebben tientallen jaren kennis en ervaring met  de invloed van voeding op onze gezondheid. Ze gaven er les en voordrachten over. De talloze publieksvragen en antwoorden bundelden ze in het boek. Zo ontstond een gids over de kwaliteit van diverse voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld vlees, vis, granen, melk, aardappelen; zout, vetten, groenten en fruit.

Daarbij is de visie over voeding door de jaren heen veranderd en leidt tot andere inzichten. Het blijkt niet ongezond te zijn om meer dan twee eieren per week te eten. De hoeveelheid cholesterol in het bloed wordt eerder bepaald door de hoeveelheid verzadigde vetten in onze voeding dan door de hoeveelheid cholesterol in de voeding.

Je vindt er het antwoord op vele vragen, zoals bijvoorbeeld:

Hoe vers zijn onze groenten?

De versheid van groenten blijkt eerder een mythe dan realiteit te zijn. Enkel tuinverse groenten zijn vers en hebben de hoogste voedingswaarde. Bij marktverse groenten zijn de bewaaromstandigheden bepalend: de groenten hebben al  een bewerking ondergaan waarbij ze aan kwaliteit kunnen inboeten.

Is geroosterd brood gezond?

Hoe bruiner de toast, hoe meer kankerverwekkende stoffen er in het brood zitten. Geroosterd brood is derhalve niet geschikt om dagelijks te eten. Af en toe een lichtbruin toastje kan.

Het is een gedegen en wetenschappelijk onderbouwd werk,  Interessant om vele vragen over de voedselveiligheid, het uitzicht van groenten, de gebruiksvriendelijkheid en het imago te verduidelijken.

Het is een dikke, overzichtelijke turf van een 300-tal  bladzijden, méér dan een mondvol. Door de grondigheid van het boek staan er een hele reeks voor leken ongebruikelijke woorden in wat een vlotte leesstijl  kan afremmen.

André Huyghebaert en Bruno De Meulenaer. 2020. 101 vragen over voeding. Antwerpen: Uitgeverij Houtekiet. ISBN 978 90 8924 820 6