Alicia Franck: “Ik rijd dit seizoen nog wedstrijden”

Bennie
3 reactie(s)
Alicia Franck: “Ik rijd dit seizoen nog wedstrijden”

© Bennie Vanderpiete

Iedereen verwachtte Alicia Franck op 21 oktober aan de start van de Superprestige-veldrit in Boom.
Maar tijdens de opwarming sloeg het noodlot toe en Alicia liep een kuitbeenbreuk op. Sindsdien zit onze Lootse veldrijdster thuis, met het onderbeen in het gips. Lochristinaar ging op de koffie en nam een bloemetje mee voor een optimistische, strijdvaardige Alicia.

Alicia, vertel ons nog eens wat er gebeurde op 21 oktober

“Eigenlijk was het een stom ongeval. Ik reed tijdens de opwarmingsronde langzaam een klein talud naar beneden. Onderaan maakte ik een schuiver, kreeg mijn voet niet tijdig uit het klikpedaal en viel met de fiets.
Het eerste moment leek het niet zo erg, maar na een paar minuten kwam de pijn opzetten. De arts van de organisatie dacht dat het meeviel en enkel de ligamenten geraakt waren.
We besloten veiligheidshalve toch even naar de spoedafdeling van het AZ St-Lucas te rijden voor een controle. Daar viel het verdict: zes weken gips.
Mijn kuitbeen was - ten gevolge van de torsie - net boven de enkel gebroken. Een schuine breuk die gelukkig nauwelijks verschoven was. Opereren was niet nodig.
Toch was de ontgoocheling groot. Eerst en vooral omdat het erger was dan aanvankelijk gedacht. Na een moeilijk seizoenbegin, had ik de week voordien voor het eerst een echt goede wedstrijd gereden. Die zesde plaats in de Brico-cross van Kruibeke toonde dat er beterschap was. En dan terug die tegenslag.”

Veel pijn gehad?

“Dat viel eigenlijk wel mee. Uiteraard was de ergste pijn onmiddellijk na de val toen mijn enkel begon te zwellen. Maar eens de breuk gestabiliseerd was in een voorlopige plaaster, werd het draaglijk. De eerste dagen nam ik nog pijnstillers, maar het beterde snel. Nu blijft er enkel een wat zeurende pijn.”

Zes weken gips, hoe dood je de tijd?

“Veel kan ik natuurlijk niet doen met mijn gips. Toch ga ik regelmatig fitnessen met vriendinnen en doe ook elke dag mijn corestability. Zo voel ik me toch nog een beetje sporter.
Uiteraard is dit niet voldoende om de conditie op peil te houden. Ik verlies ook spiermassa. Dit is al mijn tweede definitieve plaaster. Doordat mijn been magerder werd, zat het vorige gips te los en diende vervangen. Het is ook juist een periode met een paar mooie veldritten. Met mijn ouders ging ik kijken naar de Koppenbergcross, de veldrit in Gavere en in Hamme-Zogge. Zo kon ik toch eens mijn teamgenoten aanmoedigen en kwam het huis eens uit.”

Wanneer zien we je terug in het veld?

“Komende maandag - op mijn verjaardag nota bene - wordt dit gips verwijderd en controleert men of de breuk goed hersteld is. Ik heb 6 weken lang opgelet om zeker niet te steunen op mijn linkerbeen, dus vermoedelijk zit dat wel snor. ’s Namiddags is er dan al een eerste sessie bij de kinesist en de dag erna ga ik naar de Bakala Acadamy voor een bodyscan. Dan zal duidelijk zijn hoeveel spiermassa ik verloor.
Vermoedelijk zal het een tweetal weken duren alvorens ik terug goed kan stappen en de trainingen kan hervatten. En het vergt minimum 4 à 6 weken om een aanvaardbaar niveau te halen.
Als alles heel vlot verloopt hoop ik misschien te kunnen starten op het BK in Koksijde (14 januari), al is dat een cross waar er veel moet gelopen worden. Dan zou ik de dag nadien ook starten in Otegem.
Maar we zien wel hoe het loopt. We gaan niet te ver op voorhand plannen en bekijken het van week tot week. In elk geval zal ik dit seizoen nog wedstrijden rijden!”

En dan volgend jaar minder tegenslag en veel mooie resultaten?

“Hopelijk en juist daarom is het belangrijk dat ik deze winter nog terug in actie kom.
Veldrijden is toch iets specifieks en anders zou ik bij aanvang van het nieuwe seizoen bijna een jaar lang niet gecrost hebben.
Komende zomer zal ik- net als dit jaar – terug een aantal kermiskoersen en wat wedstrijden met de nationale ploeg rijden. En dan hoop ik volgende winter op een aantal mooie resultaten.
Ik heb nog een contract tot eind 2018, maar bleef tot nu toe niet van pech gespaard. Volgend seizoen hoop ik de sponsors en het team te kunnen plezieren.

Weet je trouwens dat ons team op 1 januari 2018 een gedaantewissel ondergaat? Tweede sponsor Napoleon Games wordt vervangen door Bingoal, een Belgische aanbieder van sport- en paardenweddenschappen en casino games. Dan krijgen we ook nieuwe truitjes, maar daarover mag ik nog niets zeggen.”

We kijken er al naar uit Alicia en hopelijk tot binnenkort op de cross!