Alicia Franck maakt maandag comeback in Otegem

Bennie
0 reactie(s)
Alicia Franck maakt maandag comeback in Otegem

© BennieVanderpiete

“ Zes weken gips” luidde het verdict voor Alicia Franck na een kuitbeenbreuk, net voor de start van de Superprestige-wedstrijd in Boom. Op haar verjaardag - 4 december - werd haar plaaster verwijderd en kon de revalidatie beginnen. Volgende maandag, daags na het Belgisch kampioenschap, hervat ze in Otegem. Lochristinaar ging eerder deze week langs bij onze Lootse veldrijdster.

Alicia hoe verliep de revalidatie tot nu toe?

“ Op 4 december werd mijn gips verwijderd en de breuk gecontroleerd. ’s Namiddags mocht ik al bij de kinesist om te beginnen met de revalidatie.
Door stil te zitten was ik een beetje aangekomen. Maar, met de hulp van de diëtiste en door op mijn voeding te letten, zit ik ondertussen al terug op mijn koersgewicht. Ook in toekomst zullen we kijken hoe we door gezonde voeding mijn prestaties kunnen verbeteren. Dat wordt een aandachtspunt.
Zes weken gips zorgden vooral voor een groot verlies aan spiermassa in mijn been. Het verschil tussen mijn linker- en rechterbeen was echt wel enorm. En doordat de ligamenten geraakt waren, had ik ook een gebrek aan stabiliteit in mijn enkel.
We hebben hard gewerkt de voorbije weken. Ik breng elke dag gemiddeld 2 uur door bij kiné Jelle Duthoit. Hij werkt veel met sporters - in het bijzonder basketters - en heeft dus de nodige ervaring. De eerste 30 minuten maakt hij mijn enkel wat los. Daarna volgen er anderhalf uur oefeningen.
Vooral de laatste weken is de stabiliteit erg verbeterd.”

En hoe zit het met de conditie?

“ De fietstrainingen worden systematisch opgevoerd. Maar het is nog opletten. Te intensief fietsen zorgde al voor een pijnlijke en gezwollen enkel.
We trainen nu opdat ik de intensiteit van de wedstrijden terug zou aankunnen. Dat wordt een werk van maanden. Vorige zomer stond ik twee weken op non-actief na een sleutelbeenbreuk. Maar de impact van zes weken platte rust bleek veel groter. Ik schat dat ik nu op 75% zit van mijn normale conditie. Maar die laatste 25% zijn uiteraard de moeilijkste.”

Wanneer zien we je dan terug in het veld?

“ Aanvankelijk hoopte ik om het Belgisch kampioenschap in Koksijde te rijden. Maar dat was geen goed idee. Het is een zanderig parcours, dus veel lopen en een zeer onstabiele ondergrond. Daarom besloten we mijn wederoptreden één dag uit te stellen. In Otegem kan er (bijna) overal gefietst worden. Veel minder belastend voor mijn enkel. Maar verwacht geen resultaat. Ik rijd de wedstrijd vooral als training en zal al blij zijn als ik de eindstreep haal.”

Maar je start wel in een nieuwe outfit?

“Marlux heeft een nieuwe co-sponsor. Napoleon Games werd op 1 januari vervangen door B!ngoal (Bingoal), een bedrijf voor sportweddenschappen.
Daar hoort uiteraard een nieuw shirt bij. De kenmerkende witte band is verdwenen is. Onze wielertrui is nu helemaal lichtblauw, met daarop de rode opdrukken van co-sponsor B!ngoal.  Erg mooi!”

Welke ambities heb je nog voor de rest van het seizoen?

“ Ik ga uiteraard nog zoveel mogelijk wedstrijden rijden. Mijn eerste doel is nog eens een goed gevoel te hebben na een cross. Hopelijk haal ik tegen het einde van het seizoen terug het niveau dat ik pakweg midden oktober had.
Graag zou ik nog een paar UCI-punten sprokkelen in de belangrijke wedstrijden. Na het BK zal ik waarschijnlijk net uit de top-50 van de UCI-ranking tuimelen. Daardoor ben ik niet meer automatisch geselecteerd voor de WB-wedstrijden. Bovendien zal ik vanaf nu redelijk ver achteraan staan bij de start, wat het ook moeilijker maakt. Een handicap,die ook volgend seizoen nog zal meespelen.”

En wat dan deze zomer?

“Doordat ik zo lang niet kon crossen, en nog in volle opbouw van de conditie zal zitten, heb ik geen nood aan de klassieke rustpauze tussen het veldrit- en het wegseizoen. Vermoedelijk zal ik dus al in maart of begin april mijn eerste wegwedstrijden rijden.

En dan hopelijk “een goede zomer zonder pech”, gevolgd door een mooi veldritseizoen. Eind 2018 loopt mijn contract af. En hier wil ik toch even de manager en de ploegleiding bedanken, want ze geven me alle tijd om goed te revalideren. Maar volgende winter zou ik hen toch willen bewijzen wat ik waard ben en hen verheugen met enkele puike resultaten.”

Succes Alicia, we komen binnenkort zeker eens kijken.