Alicia Franck uit Lochristi, revelatie in het veldrijden!

Bennie
1 reactie(s)
Alicia Franck veldrit Gavere

© Bennie Vanderpiete

Alicia Franck, die in het verleden erg mooie mountainbike-resultaten behaalde, besloot om zich volledig toe te leggen op het veldrijden. Ze behaalde onmiddellijk erg puike uitslagen: twintigste in de WB-wedstrijd van Valkenburg en zesde in de Koppenbergcross. Gisteren reed ze de superprestige-wedstrijd in Gavere, voor het eerst in het shirt van haar nieuwe team Marlux Napoleon Games Cycling Team. Ze finishte heel erg mooi achtste. Lochristinaar.com was erbij.

Alicia Franck veldrit Gavere

Wie is Alicia Franck?

Lochristinaar.com volgt Alicia Franck al enkele jaren en geregeld konden we berichten over haar successen in het mountainbiken. Toch stellen we onze nieuwe veldritkampioene in spé graag even voor. De bijna 22-jarige Alicia Franck woont momenteel nog bij haar ouders in de Koning Albertlaan.
Ze liep school in de VBS Sint-Jozef. Na haar middelbare studies aan het Sint-Lievenscollege begon ze een opleiding “Mechanisch Ontwerp en Productietechnologie” aan de Odisee Hogeschool in Gent. Daar studeert ze normaal gezien volgende zomer af.

Toen ze 11 jaar was, had ze al een hele rits sporten uitgeprobeerd, onder meer zwemmen, turnen en inlineskaten. Maar mountainbiken deed ze toch het liefst. Een echte MTB-fiets was dus het mooiste geschenk voor haar plechtige communie. Drie jaar later -in 2009 - volgde een competitiefiets en kreeg ze een vergunning om wedstrijden te rijden. Eerste podiumplaatsen volgden kort nadien. In 2010 werd ze gevraagd om deel uit te maken van het “No Drugs Concept Team”, een nieuw team met de focus op jeugdwerking. Alicia leerde er trainen volgens schema’s en deed er heel wat ervaring op.

Alicia Franck Marlux Napoleon Games veldrit Gavere

Na een kleine terugval in 2011 - het gevolg van een heelkundige ingreep - maakte ze in 2012 de overstap naar het Normadesk-Narviflex team. Een andere instelling, specifieke trainingen en het bijschaven van haar techniek wierpen hun vruchten af. Ze werd Belgisch Kampioene, won de Belgacom Belgian Grand Prix, de Wallonia Cup en mocht deelnemen aan de Wereldbekers in Houffalize (BEL) en Val d’Isère (FRA).

In 2013 volgde de overstap naar de elite. De combinatie met haar hogere studies bleek niet vanzelfsprekend en ook de trainingsschema’s dienden aangepast. In 2015 volgde de wissel naar het Bike7Racing Team dat op de steun van Cannondale kon rekenen. De trainingen werden gerichter en ze voelde zich steeds sterker worden. Het resulteerde in een 3de plaats op het BK MTB voor Dames Elite, ze won haar eerste Benelux Cup MTB en reed ook wedstrijden op de weg.

Alicia Franck Marlux Napoleon Games veldrit Gavere

Overstap naar het veldrijden

Begin dit jaar besliste Alicia om zich toe te leggen op het veldrijden. Haar debuut - de Rapencross in Lokeren - leverde meteen een eerste overwinning op. Toch voelde ze - zeker in de wedstrijden van niveau - het gebrek aan een specifieke voorbereiding en aan ervaring met betrekking tot materiaalkeuzes, trainingsopbouw, wedstrijdverloop.
De voorbije zomer reed ze daarom, als voorbereiding op het nieuwe seizoen, een aantal wegwedstrijden. Ook lichamelijk bleef ze zich ontwikkelen en kon daardoor een zwaarder trainingsprogramma afwerken. De samenwerking met Energy labs leverde bovendien en aantal tips op en legde een paar zwakke punten bloot, waaraan gewerkt moest worden.

Alicia Franck Marlux Napoleon Games veldrit Gavere

Het veldritseizoen 2016-2017

Alicia Franck was klaar voor het nieuwe seizoen en had duidelijk een stap vooruit gezet. Dat werd beloond met een eerste selectie voor een Wereldbekerwedstrijd. In Valkenburg kreeg ze een omloop voorgeschoteld die haar wel lag en - ondanks het feit dat ze als nieuweling vanop de laatste rij moest starten - leverde dit een erg bemoedigende 20e plaats op. Een week later mocht ze deelnemen aan het Europees Kampioenschap in Pontchâteau (FRA) maar ze had tot drie maal toe materiaalpech.
Twee dagen later volgde dan de Koppenbergcross, die deel uitmaakt van de DVV verzekeringen trofee. Een heel erg zware cross met aankomst bovenop de mythische helling in Oudenaarde. Alle toprensters terug aan de start en Alicia reed er een ijzersterke race. Ze kon zeer lang het spoor van Sanne Cant, de Belgische kampioene volgen, en finishte uiteindelijk knap zesde.

Alicia Franck Napoleon Games veldrit Gavere

SP Gavere: eerste wedstrijd in het shirt van Marlux-Napoleon Games

Heel erg mooie resultaten die ook opgemerkt werden door het Marlux-Napoleon Games Cycling Team van Jürgen Mettepenningen. Zij gaven Alicia Franck een contract tot eind 2018 en vanaf nieuwjaarsdag zal ook Laura Verdonschot het team vervoegen.
Gisteren zond Marlux Napoleon Games - met kleppers als Kevin Pauwels, Klaas Vantornout en beloften-wereldkampioen Eli Iserbyt in zijn rangen - dus voor het eerst een vrouw de modder in. Hot News en dus kwam ook Sporza-reporter Maarten Van Gramberen aankloppen voor een interview.

Alicia startte erg snel op de lastige omloop van Gavere en nestelde zich aanvankelijk in de kop van de wedstrijd. Toch moest ze even later de favorieten laten wegrijden. Beetje bij beetje werden de verschillen groter en moest ze een paar plaatsjes prijs geven. Belgisch kampioene Sanne Cant kwam, mede door de foutjes van haar naaste belager Jolien Verschueren, als eerste over de streep. Alicia Franck eindigde achtste.

“Over mijn plaats ben ik zeker tevreden”, aldus Alicia enkele minuten na de cross. “Misschien ben ik een beetje te snel gestart en maakte ook teveel foutjes”.

Toch een prestatie om fier op te zijn. En ook ploegleider Danny De Bie kwam Alicia feliciteren en gaf alvast wat goede raad.

Alicia Franck met Danny De Bie

De toekomst

Alicia is het veldritwereldje dus langs de grote poort binnen gestapt met erg mooie resultaten. Een Lootse revelatie in het vrouwen veldrijden. We polsten ook even naar Alicia’s toekomstplannen.

“Sinds deze winter leg ik me volledig toe op het veldrijden. Je kunt niet alles goed doen en ik koos voor het veldrijden. Uiteraard zal ik tijdens de zomer nog een wegprogramma afwerken maar dit zal als voorbereiding op het cyclocrosseizoen zijn. Deze winter werk ik - voor het eerst - het volledige veldritprogramma af. Momenteel sta ik nog niet in de UCI-top50 van het veldrijden. Voor de WB-wedstrijden moet ik dus telkens afwachten of de bondscoach me selecteert. Dit jaar wil ik vooral veel ervaring opdoen. Er zijn heel wat onderdelen waar ik nog moet bijleren: (trappen) lopen, de fiets dragen, op- en afspringen. Ik zal al heel blij zijn als ik een heel seizoen op een constant niveau kan presteren en nog eens beter kan doen dan die zesde plaats op de Koppenberg of de 20ste plaats in de WB-wedstrijd in Valkenburg. Die lastige omlopen met veel en lang klimwerk liggen me wel. In snelle wedstrijden of wedstrijden waar veel loopwerk bij komt kijken, heb ik het moeilijker. Maar ik werk eraan en hoop in toekomst op elk parcours “mijn mannetje te kunnen staan”.

Alicia Franck Marlux

In juni studeer ik normaal gezien af. Wat ik daarna ga doen is nog niet beslist. Het liefst van al zou ik uiteraard fulltime prof worden. Maar daarvoor moet ik eerst nog hard werken want die weg is nog lang. Wat de toekomst brengt weet ik niet maar met de goede omkadering van mijn nieuw team komt het zeker goed.”

Veel succes Alicia, we blijven je volgen!

Meer foto’s vindt u in onderstaande fotoreeks. Veel kijkplezier.