Alicia Franck wisselt naar EXFO-crossploeg

Bennie
0 reactie(s)
Alicia Franck Nieuwe ploeg

© Bennie Vanderpiete

In 2016 ruilde Alicia Franck het mountainbiken voor het veldrijden. Ze kreeg een contract bij de Marlux-ploeg van Jurgen Mettepenningen. Door pech en ziekte bleven de verhoopte resultaten uit. Alicia zal vanaf 01 januari voor Experza-Footlogix rijden.

Contract bij Marlux en veel pech

In 2016 besloot Alicia Franck om zich – na een aantal zeer succesvolle jaren als mountainbikester - volledig toe te leggen op het veldrijden. Ze reed zich onmiddellijk in de kijker en de Marluxploeg (toen nog met cosponsor Napoleon Games) legde haar vast tot eind 2018.
De echte doorbraak zou in het seizoen 2017-2018 volgen. Maar in volle voorbereiding brak ze tijdens een wegwedstrijd haar sleutelbeen. Tot overmaat van ramp viel ze tijdens de opwarming van de superprestigecross te Boom – eind oktober 2017 – met een kuitbeenbreuk tot gevolg. Een lange revalidatie volgde en haar seizoen was eigenlijk om zeep.

Ziek in 2018, een nieuwe ploeg vanaf 2019

Sinds haar kuitbeenbreuk werkt Alicia samen met Stef Wyman als trainer. Stef is de echtgenoot van collega-veldrijdster Helen Wijmans.
Afgelopen zomer kende Alicia een zeer intensieve en zorgeloze voorbereiding. De vele interval- en looptrainingen wierpen hun vruchten af. Haar waarden verbeterden, de cijfers van inspanningstesten e.d. waren echt goed en ze recupereerde beter dan vroeger. Toch vielen de resultaten van de eerste crossen tegen. Enigszins verrassend, tot bleek dat ze een mycoplasma-infectie had. Daarvan is ze nog steeds herstellende.

En net op het moment dat haar contract bij Marlux-Bingoal afloopt. Jurgen Mettepenningen besloot de overeenkomst met Alicia niet te verlengen en legde de Nederlandse Denise Betsema onder contract. Gisteren maakte Alicia bekend dat ze vanaf 01 januari voor het crossteam Experza-Footlogix uitkomt. Lochristinaar ging langs voor een gesprek.

Alicia, proficiat. De kogel is door de kerk?

“Inderdaad, vanaf 01 januari 2019 rijd ik voor de wielerploeg van Experza-Footlogix. Dit team was in het verleden al actief, vooral in het wegwielrennen. Maar ze verleggen nu de focus naar de cross en bouwen aan een volwaardig vrouwenteam. Christel Herremans is manager van de ploeg.
Zij heeft zelf nog - zeer succesvol - gekoerst en ontfermde zich nadien als teammanager over het reilen en zeilen van eerst Topsport en nadien Sport Vlaanderen-Guill d'Or. Toen deze opleidingsploeg met alleen Vlaamse rensters opgedoekt werd, besloot Christel het Experza-Footlogix wielerteam op te richten. Experza is een uitzendbureau met kantoren in West-Vlaanderen, Footlogix is een producent van innovatieve voetverzorgingsproducten.”

Waarom deze keuze?

“Experza-Footlogix deed me een goed voorstel en bood me een contract tot eind februari 2020. Ik krijg zo de mogelijkheid om me zeker nog een seizoen enkel op mijn sport te moeten concentreren. Deze wielerploeg mag dan bij het grote publiek minder bekend zijn, toch is dit een zeer ambitieuze formatie. Ik kom er in een team met onder meer het Nederlandse talent Manon Bakker (19) en de Britse Anna Kay (19) die beiden nog bij de beloften rijden. Zelf zal ik bij de elite dames aan de start verschijnen en de ploeg zal binnenkort nog een veldrijdster vastleggen. Een grote naam, maar ik mag nog niets prijsgeven. Ik heb echt een goed gevoel bij dit team en deze wissel zorgt voor een grote gemoedsrust.”

Wanneer zien we je voor het eerst in je nieuwe trui?

“Dat kan ik nog niet zeggen. Tot eind dit jaar lig ik nog onder contract bij Marlux. Maar op dit moment ben ik nog herstellende van een mycoplasma-infectie. Ik mag trainen, maar intensieve inspanningen lukken nog niet. Het is alsof er, vanaf een bepaalde intensiteit, een muur is.
Mijn bloedwaarden verbeteren beetje bij beetje. Als het gunstig blijft evolueren, kan ik hopelijk rond de jaarwisseling terug aan de start te staan. Misschien net ervoor, misschien pas nadien. We zien wel. Het EXFO-wielerteam (Experza-Footlogix) legt geen druk op mij en gaf aan dat ze me alle tijd geven om te genezen. De focus ligt op het seizoen 2019-2020.
Als ik voldoende hersteld ben, zou ik graag het BK in Kruibeke rijden op 12 januari. Dat is een erg mooie omloop die me wel ligt en waar ik verleden jaar zesde eindigde.”

En wat met de rest van het seizoen en volgende zomer?

“Ik heb een contract met de superprestige. Dus, zodra ik terug mag crossen, zal ik die wedstrijden zeker rijden. Verder zal ik misschien wel een aantal keren starten in crossen in het buitenland om zo UCI-punten te vergaren en mijn ranking te verbeteren. Het blijft ten slotte mijn doel om mee te doen op het hoogste niveau en te mogen starten in de wereldbekermanches.
Met het EXFO-wielerteam gaan we deze zomer – in ploeg – een aantal wegwedstrijden rijden. Vermoedelijk een aantal rondes (meerdaagse wedstrijden). Vroeger reed ik er dikwijls als “individu”, nu zal ik deel uitmaken van een ploeg. Het wordt dus anders koersen. Ik kijk er alvast naar uit.”

Hoe ziet de toekomst eruit qua begeleiding en materiaal?

“Ronny Dierickx blijft mijn vaste mecanicien. Hij zal er, net als mijn papa (en mama), elke wedstrijd bij zijn. Valerie Van Slycke is trainer van de ploeg. Zij is de dochter van Christel Herremans en van Rik Van Slycke, die ploegleider is bij Quick Step. Er zit dus haal wat kennis en ervaring bij dit team. Maar ik blijf ook verder werken met Stef Wyman.
Uiteraard zal ik ook op een ander merk van fiets rijden. Momenteel wordt onderhandeld met enkele fietsenproducenten, maar Experza-Footlogix gaf al aan dat kwaliteit een heel belangrijk criterium is. Dat komt dus wel in orde.

Hoe kijk je terug op je Marlux-periode?

“Ik ben zeer positief over mijn periode bij de “blauwe garde” van Jurgen Mettepenningen.
Het is door heel wat pech en fysieke ongemakken niet gelopen zoals verhoopt en de verwachte resultaten bleven uit. Maar ik ben erg dankbaar voor de kansen en de steun die ik gekregen heb. Zij zijn blij voor mij dat ik een nieuw team gevonden heb. Het is allemaal zeer correct verlopen en we gaan in de beste verstandhouding uit mekaar.”

Alicia, we kijken er alvast naar uit om je in je nieuwe outfit (terug) aan het werk te zien.