“Allez, Chantez!” opent voor derde keer cultuurseizoen in Uyttenhove

Bennie
0 reactie(s)
Allez Chantez 2023 - Bennie Vanderpiete

Tekst en foto's © Bennie Vanderpiete

In 2021 opende het cultuurseizoen in Lochrist met Allez Chantez! Niets dan glunderende gezichten en een heel gezellige avond. Dit jaar is er opnieuw Allez, Chantez! Deelnemen is gratis, maar tickets moeten op voorhand besteld worden.

Vrijdag 15 september gaat in  Lochristi het nieuwe cultuurseizoen van start met een driedaagse: met het verbindende zanginitiatief Allez, Chantez! , met de bekendmaking van de cultuurlaureaten, en de opening van Kunst Achter Glas, dat dit jaar de focus op Beervelde legt. Lochristinaar sprak met Rudy Tollenaere, die de cultuurraad en cultuurdienst drie jaar geleden kon overhalen om Allez, Chantez! Naar Lochristi te halen.

Rudy, hoe leerde je Allez, Chantez! Kennen?

“De laatste tien jaar van mijn carrière was ik stadsjournalist voor De Gentenaar. Als journalist heb je het ongelooflijke voorrecht dat je voor je werk ontelbaar veel mensen mag ontmoeten. Ik schreef al jaren over Gent Festival van Vlaanderen en op een bepaald moment sprak Annelore Camps, één van de teamleden van Gent Festival van Vlaanderen mij aan over een initiatief dat ze samen met vriendin Laila De Bruyne op het getouw wou zetten. En of ik daar iets wilde over schrijven. De twee vatten het plan op om mensen samen te doen zingen. Niet binnen een koor, niet met repetities, niet met lidmaatschap. Gratis. Heel laagdrempelig en ongedwongen. ‘Alsof ze thuis onder de douche staan, zonder schroom, zonder schrik dat iemand hen zou beoordelen dat het misschien een beetje vals is. Maar bij ons dan wel met kleren aan natuurlijk,’ zo vertelde Annelore het mij. Ze was zo begeesterd dat ze mij overtuigde en dat ik er inderdaad een artikel over schreef. En ik trok ook met een fotograaf naar de allereerste zangsessie, in de Parnassuskerk aan de Oude Houtlei in Gent.”

Allez Chantez 2023 - Bennie Vanderpiete

Hoe verliep dat daar?

Rudy: “Er waren denk ik ongeveer 100 aanwezigen, en dat was boven de verwachtingen van de organisatoren. De sfeer was ongedwongen, mensen bleken vooral in kleine groepjes van 2 of 3 gekomen te zijn. Ik herinner mij dat ik tijdens die eerste sessie helemaal niet meegezongen heb. Ik kan overigens helemaal niet zingen. Ik heb ooit na twee repetities in de serre van een jeugdvriend, in de Parochiale Kring Gloria van Van Morrisson gezongen. Ik ben daar nog altijd beschaamd over. De lederen jekker die ik van mijn één jaar oudere nicht mocht ontlenen om er wat cool uit te zien was het enige dat klopte.  Maar ik herinner mij dat ik tijdens die eerste zangsessie van Allez, Chantez! De hele tijd aan de zijkant blij stond te glimlachen. Het was ontwapenend om die mensen bezig te zien, bruisend van enthousiasme, en elkaar af en toe eens aanstotend als ze zichzelf of hun buurman/buurvouw betrapten op een valse noot. En zo ging het er elke derde donderdag van de maand aan toe, in de Parnassuskerk in Gent. Tot die ruimte te klein bleek, en Allez, Chantez! Verhuisde naar de Handelsbeurs op de Kouter, waar het evenement  maandelijks tot 700 mensen aan het zingen kreeg. Allez, Chantez! Bleef groeien en kreeg in 2020 de Ultima Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap en mocht al twee keer de Gentse Feesten openen waar ze duizenden mensen lieten samen zingen.”

Allez Chantez 2023 - Bennie Vanderpiete

Wat is volgend jou het succes van Allez, Chantez!

“Dat het zo laagdrempelig is. Je moet geen lid zijn, je moet niet naar repetities komen, je bent niet verplicht naar alle zangsessies te komen. En het is gratis. Al stelde ik vast dat de mensen graag een bijdrage stopten  in het spaarvarkentje dat op het einde van de zangsessies bovengehaald werd. En, je hoeft geen schaamte te hebben dat je er af en toe een halve of hele noot naast zit. Het zangplezier telt. Echt waar, je ziet op zo’n zangsessie niets dan blije gezichten. Die laagdrempeligheid helpt echt wel. Begin juni had ik in de familie een paar verjaardagen te vieren en boekte ik Allez, Chantez!  Er waren zo’n 125 aanwezige familieleden en vrienden die niet wisten wat de muzikale verrassing zou zijn. Velen kenden het initiatief Allez, Chantez! Niet eens, maar zongen toch volop mee en bedankten mij achteraf met het initiatief. Ze vonden het allemaal heel tof en ongedwongen. Zowel jong als oud.”

Allez Chantez 2023 - Bennie Vanderpiete

Wat is de ambitie van de cultuurraad en de cultuurdienst met Allez, Chantez! ?

“Na afloop van de eerste editie, twee jaar geleden, wenste de burgemeester met een opgestoken duim ons proficiat met het initiatief. Ik antwoordde hem dat ik vond dat we er een traditie zouden moeten van maken om elk jaar het cultuurseizoen te openen met Allez, Chantez! Regel dat met uw bestuur van de cultuurraad, was zijn antwoord. Met een derde editie zijn we aardig op weg. Annelore Camps, de initiatiefneemster van Allez, Chantez! Heeft zopas een boek over Allez, Chantez! Geschreven. Dat komt uit de dag voor de zangsessie in Uyttenhove. Naar aanleiding van de publicatie drukt ze de ambitie uit om met Allez, Chantez!  1 miljoen mensen te bereiken. In Lochristi willen we daar aan meewerken. 500 mensen die op vrijdag 15 september in Uyttenhove samen zingen zou wel heel mooi zijn!”

Allez, Chantez! Vrijdag 15 september 2023. Zaal Uyttenhove. Aanvang om 20 uur, deuren om 19u30. Gratis, mits reservatie op www.lochristi.be/tickets

Allez Chantez 2023 - Bennie Vanderpiete