Ambrosiana

Alle schoolkinderen van Lochristi kregen van de gemeente een zakje met begoniabollen. Deze zelfgekweekte kleurrijke begonia’s zullen eind augustus gebruikt worden voor een bloementapijt, dat deel uitmaakt van Ambrosiana, een negendaags artistiek bloemenfestival van 20 tot 29 augustus 2016.

Alle leerlingen van de lagere scholen in Lochristi kregen eind april een zakje met 3 begoniaknollen (Begonia Tuberosa). Bedoeling is dat ze die thuis laten uitgroeien tot kleurrijke begonia’s en meebrengen op zaterdag 27 augustus naar de Sint-Niklaaskerk in Lochristi. Het gaat om zo’n 6.000 bollen. Ambrosiana heeft als doel mensen te laten genieten van een ruiker van fleurige activiteiten in een nostalgisch kader.

Ambrosiana

Het eenmalig evenement kreeg de naam Ambrosiana, een mooie variëteit van de azalea. Het is het product van een kruising van twee azalea’s, uitgevoerd in 1840. De tuinman Alexandre Verschaffelt kende aan deze kleurrijke plant de naam van zijn oudste zoon toe.

Het belang van de sierteelt blijft maar een groot deel is intussen verdwenen of verkaveld. De begoniavelden zijn zeldzaam geworden. De azaleateelt is harde concurrentie. Alleen grote spelers hielden stand. Wat contradictoir ook intussen in tijden van duurzaamheid en biodiversiteit.

Er staan een aantal fleurige activiteiten op het programma in een wat nostalgisch kader. Een feeërieke avondouverture, een tentoonstelling over het verleden van het Begoniafestival, de inhuldiging van een kunstwerk, een aperitiefconcert, de fleurige inkleding van het dorp met een bloemtapijt in het weekend van vrijdagavond 26 tot zondag 28 augustus 2016. Ambrosiana keert dan terug naar het 28ste Begoniafestival in 1978 met als thema Mijn Dorp.

Ambrosiana Lochristi 2016

Het Begoniafestival vond plaats van 1950 tot 1988 en trok duizenden bezoekers met de gerenommeerde bloementapijten. Het laatste weekend van augustus veranderde het centrum van Lochristi toen telkens in een grote bloemenzee.

Kunstzinnige wandelroute

Het bloemenfestival Ambrosiana heeft ook een artistiek luik: Vrij Ambrosiana. Een aantal kunstenaars verenigden zich en stippelden een kunstzinnige wandelroute uit in het centrum van de gemeente. Het is een verzameling van in artistieke beelden gestolde visies op Lochristi als bloemengemeente, thuishaven en geboortegrond. Alle betrokken kunstenaars hebben een hechte band met deze plek en vertalen dit in unieke creaties.

Via een aantal routes wordt je als wandelaar geconfronteerd met nieuwe inzichten in de fleurige geschiedenis van de gemeente en haar bewoners. Soms vanuit persoonlijke ervaringen van de kunstenaar, soms als kritische blik op voorbije beleidskeuzes, maar altijd met een hart voor het specifieke karakter en de ontwikkeling van hun dorp.

Het concrete programma kan je volgen via www.lochristi.be/ambrosiana en de kunstige organisatie via www.facebook.com/VrijAmbrosiana

Over het Begoniafestival en zijn geschiedenis schreef Evarist Ganzelever een achteruitkijkspiegel die je via deze links nog eens kunt genieten:

http://www.lochristinaar.com/nieuws/begoniafestival-lochristi-1

http://www.lochristinaar.com/blog/begoniafestival-lochristi-2

http://www.lochristinaar.com/blog/begoniafestival-3

http://www.lochristinaar.com/blog/begoniafestival-4

http://www.lochristinaar.com/blog/begoniafestival-5

Scroll naar boven