Ambrosiana, de zon schijnt al! Enkele indrukwekkende cijfers

Bennie
0 reactie(s)
Ambrosiana © Bennie Vanderpiete

Tekst en foto's © Bennie Vanderpiete

De eindsprint voor het bloemenfestival Ambrosiana is ingezet. Gisteren, omstreeks 17 uur, begonnen vrijwilligers met het bekleden van de panelen. Vanavond om 18 uur moeten de bloementapijten klaar zijn. Een huzarenstukje dat het resultaat is van veel inzet en goodwill! Enkele indrukwekkende cijfers.

Al de hele week wordt er, op de parkeerzone tussen EDUGO en de taverne Reinaert hard gewerkt. Daar komen de bloementapijten, dé eyecatcher van dit bloemenfestival. Maar laat zeker niet na om eens een kijkje te gaan nemen in de kerk. Het thema van deze tweede editie van Ambrosiana is “Het dorp, de toekomst”.
Sinds maandag plaatste de TUD er de constructies waarop de bloementapijten aangebracht worden.

In het ontwerp werd ook de nodige symboliek verwerkt. Naast de ingang van EDUGO bijvoorbeeld staat het hoogste paneel, met een afbeelding van de zon. 2000 zonnebloemen stellen de stralen van de zon voor die reiken tot aan het “kikkerpaneel” midden op het plein.  “Een verwijzing naar Wachtebeke en domein Puyenbroeck” aldus oud-schepen Jean-Pierre Raman.

Guy Boeye, (schrijnwerker van de TUD) begon in april-mei 2023 met het omzetten van de artistieke ontwerpen in technische tekeningen voor de nodige constructies. Een belangrijk aspect daarbij was dat het geheel ook transporteerbaar moest zijn. In het totaal verwerkte hij 3.000 lm houten CLS-balkjes, 450 m² OSB-plaat, 100 m² vezelplaat, 100 m² piepschuim en maar liefst 12.000 schroeven.

Gisteren begonnen een 40-tal vrijwilligers – geholpen door de schepenen Hilde Baele en Frederic Droesbeke - met het aanbrengen van de 80.000 dahlia’s, voornamelijk op de verticale panelen. Ondertussen waren een heleboel vrijwilligers bezig met het plukken van de 180.000 begonia’s die vanaf vandaag – door een 70-tal vrijwilligers – geprikt worden. In het geheel komt bovendien een vijverpartij. De aankleding nadien gebeurt met 400m² graszoden en 20m³ schors.

Lochristinaar ging gisteren en vandaag al eens kijken naar het leggen van de bloementapijten. En dat leverde onderstaande fotoreeks op. Veel kijkplezier.

Fotoreeks aanleg bloementapijten
(Klikken op FB- logo om de reeks te openen)