Ambrosiana en Vrij Ambrosiana

Jean Marie
0 reactie(s)
Ambrosiana Lochristi begoniafestival

© JMDB

Vergane glorie herleeft van 20 tot en met 28 augustus in de dorpskern en net daarbuiten. Het Begoniafestival wordt herdacht met kunst, cultuur en een bloementapijt.

De pracht en kracht van de sierteelt staat al een hele tijd onder druk.Schaalvergroting was zowat de enige optie en na al die tijd blijven alleen nog grote spelers. Bokrijk aan de Ledebeek bijna en meer dan een bloembak nostalgie.

Kunst, cultuur en bloemen worden die week samengebracht. Het begon allemaal in 1950 en het laatste begoniafestival kon je in 1988 beleven.

Deze herdenking bijna werd groots opgevat en ook de belangstelling is navenant, al is de naam misschien misleidend? Ambrosiana is een azaleavariëteit en is een kruising anno 1840 dankzij tuinman Alexandre Verschaffelt.

Begoniabollen op school

Ambrosiana Lochristi begoniafestival

Alle leerlingen van de scholen ontvingen enkele maanden geleden een zakje begoniabollen. Doel was deze te planten en al die bloemen zullen het tapijt kleuren.

Vrij Ambrosiana

Het artistieke luik wordt ingevuld door Vrij Ambrosiana. Een feeërieke avondouverture, een tentoonstelling, de inhuldiging van het kunstwerk van Annie Gansbeke en zo wordt het dorp een weekje ingekleurd.

Vrij Ambrosiana Lochristi

Het volledige programma vind je op www.lochristi.be/ambrosiana en Vrij Ambrosiana via www.facebook.com/VrijAmbrosiana/?fref=ts

Eerder verschenen: www.lochristinaar.com/nieuws/ambrosiana

De E3 (E17 ondertussen) was er nog niet en zo zie je meteen ook de verkeersdensiteit in ons dorp via You Tube of een terugblik naar het Begoniafestival 1958 gepost door kunstfotograaf Filip Naudts, één van de bezielers van Vrij Ambrosiana