Ambrosiana en Vrij Ambrosiana

Jean Marie
0 reactie(s)
azalea Ambrosiana Lochristi

© JMDB

De 9-daagse werd zaterdagavond geopend met een academische zitting. Het kunstwerk van Annie Gansbeke werd ingehuldigd en ook de kunstenroute werd ingewandeld. In de tuin van de dekenij was er de avondouverture.

Ambrosiana (azalea) is een nostalgische terugblik en de tijdsgeest even opnieuw laten dwalen in de gemeente. Men greep terug naar de editie 1978 ‘Jaar van het dorp’. Niet toevallig als je weet dat in 1976 de gemeentefusies werden doorgevoerd. ‘Groot Lochristi’ was net geboren door deze schaalvergroting. Het laatste begoniafestival ging door in 1988 en had ‘Het rijk der farao’s’ als thema.

Na de verschillende toespraken was het tijd om het beeld te onthullen dat Annie Gansbeke uit Destelbergen maakte ter gelegenheid van dit evenement. Het werd een 3 ton zware stalen constructie die ‘Flower Lovers’ als naam kreeg en net naast de kerk staat opgesteld.

Annie Gansbeke Flower Lovers

Annie Gansbeke (65) - www.anniegansbeke.be woont en werkt in Destelbergen. Ze zoekt de pure elementen om sober en krachtig uitdrukking te geven aan de essentie van haar werk. Haar kunst bestaat niet alleen uit tekeningen en schilderijen maar ook – vooral de laatste tijd – grote sculpturen van glas en staal.

Annie Gansbeke Flower Lovers

Bloemen zitten verwerkt in deze wat roestige zuil die ook ingekleurd werd met bladgoud. Bruin en rood zijn de overheersende schakeringen en ’s avonds wordt het werk feeëriek verlicht.

Annie Gansbeke Flower Lovers

De academische zitting werd in de tuin naast de kerk afgesloten met een receptie. Nadien werd een deel van de kunstenroute ingewandeld en kon men ook genieten van de avondouverture.

Het weer viel erg mee en de avondzon gluurde weer van achter de wolken na een fiks buitje. Het volledig programma: www.lochristi.be/ambrosiana

Ambrosiana Lochristi 2016