Anja Daems bezocht sierteeltmuseum LoS

Bennie
0 reactie(s)
Dag van Landbouw 2020 - LoS

 Bennie Vanderpiete © Foto Boerenbond

Het voorbije weekend was er de dag van de landbouw, dit jaar met een heel andere aanpak. Anja Daems bracht een weekendje door op het sierteeltbedrijf van Chris Goossens in Moerbeke en bezocht met haar gezin ook het sierteeltmuseum.

Dag van de landbouw

Elk jaar vindt - het derde weekend van september - de dag van de landbouw plaats. Een dag waarop - normaal gezien - een hele resem land- en tuinbouwbouwbedrijven hun deuren openzetten voor duizenden nieuwsgierige bezoekers. Deze aanpak was uiteraard niet mogelijk in tijden van corona, en daarom koos men dit jaar voor een andere formule.
5 BV’s - en hun familie - ruilden het voorbije weekend hun leven in de schijnwerpers voor een verblijf op een land- of tuinbouwbedrijf. Hun avonturen konden gevolgd worden via de sociale media.

Bart Kaëll en Luc Appermont gingen op bezoek bij de familie Lowet-Houben die appels en peren telen in Haspengouw. Sportjournalist Ruben Van Gucht ging met zijn vriendin een handje helpen bij een veeteeltbedrijf in het West-Vlaamse Oedelem. Het tomatenbedrijf Tomeco in het Antwerpse Meer mocht dan weer actrice Tine Embrechts ontvangen en influencer Julie Houtman verbleef met de kleine Emile in een vleesveebedrijf in Glabbeek (Vlaams-Brabant) waar ook speelboerderij Ravot gevestigd is.

Anja Daems in Moerbeke - bezoekt LoS

Voor Oost-Vlaanderen viel de keuze op het sierteeltbedrijf van Chris Goossens en zoon Tom uit Moerbeke. Daar kwam radiopresentatrice Anja Daems (Radio 2 - “De madammen”) met haar gezin een weekend lang de bloemetjes - letterlijk - buitenzetten.

Het ultramoderne bedrijf  van Chris en Tom bestaat al sinds 1949 en stelt zo’n 50 personeelsleden te werk. Zij produceren eenjarig plantgoed van rododendron. Zo’n 3 miljoen plantjes jaarlijks die verkocht worden in 15 landen. Dit is ongeveer een derde van de Europese verkoop en zij zijn hier dus ook marktleider.

Maar Anja en haar gezin verbleven niet het hele weekend op het bedrijf. Met de fiets gingen ze op ontdekkingstocht in de regio. En dan mocht een bezoek aan het sierteeltmuseum in Zaffelare uiteraard niet ontbreken. Dirk Everaert was de gids van dienst en mocht hen rondleiden en vertellen over de geschiedenis van de sector. Normaal gezien zijn groepsbezoeken of vrije bezoeken aan het LoS t.g.v. de coronamaatregelen niet mogelijk t.e.m. 31 oktober. Maar voor deze gelegenheid was een uitzondering uiteraard mogelijk. De tuin blijft wel toegankelijk voor een wandeling of om even tot rust te komen. Van Geert De Waele kreeg Anja Daems nog een Gentse azalea mee, die net in de fietstassen paste om dan zo de tocht verder te zetten.