Ann en Brigitte in De Wasserij

Jean Marie
0 reactie(s)
Paso doble Lokeren Ann Schatteman Brigitte Slabbinck

Tekst + foto JMDB

In het kunstcentrum ‘De Wasserij’ in Lokeren stellen Brigitte Slabbinck uit Lochristi en Ann Schatteman abstracte schilderijen en sculpturen tentoon op zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur. Paso doble is gratis te genieten.

Ann Schatteman

Ze is autodidact maar werd in 2012 2de laureaat Kunstsalon Gent en stelde tentoon in de Sint-Pietersabdij. In 2013 was ze eerste laureaat op de kunstwedstrijd van de Stad Ieper. Nadien behaalde ze her en der nog verschillende titels van laureaat. Ze heeft in Lochristi gewoond maar huist nu in Gentbrugge.

Paso doble Lokeren Ann Schatteman Brigitte Slabbinck

“ Mijn werken omvatten schilderijen, collages, mixed media. Als drager gebruik ik doek, metalen RX cassettes, papier en karton. In mijn werk wil ik beelden die refereren naar levenslijnen, levensenergie, patronen en beeldweefsel, kristalliseren en vastleggen op de dragers.”

Brigitte Slabbynck         

Ze werd in Brugge geboren maar woont al heel lang in Lochristi. Ze is regentes plastische opvoeding en volgde nadien nog tekenen in Destelbergen maar keramiek is haar specialiteit geworden. Lokaal is ze actief in ‘Kunst Omdat het Moet’ (KOM), stelde tentoon in het gemeentehuis. In Meise werd ze genomineerd voor Natura Artis Magistra en ontving de prijs voor Oost-Vlaanderen.

Paso doble Lokeren Ann Schatteman Brigitte Slabbinck

"Mijn werk ontstaat door observeren, aanvoelen, beleven en uitproberen. Dit is een introspectief gebeuren waarbij belevingen zich vertalen in vloeiende organische vormen die ik in klei zichtbaar maak. Mijn belangrijkste inspiratiebron is het menselijk lichaam en andere organische materie. Ik boetseer golvend lijnen, vlakken en volumes, en breng vervolgens ruimtes in de klei die een eigen leven gaan leiden. Een subtiel aanbrengen van kleur accentueert het inwendige van het gekneed lichaam waardoor er een dialoog ontstaat tussen uitwendig en inwendig."

Brigitte transformeert de schoonheid van wat ze in levende weefsels en botten vindt, doorheen een proces bij 1.400 graden in keramieken objecten. Bij die temperatuur cremeert ze als het ware het levende en regenereert ze een abstractie. De oorspronkelijke vorm van de longblaasjes, skeletten of cellen zijn nog aanwezig maar niet expliciet.

Vanwaar die interesse in de levende natuur die bijna macabere obsessie in forensische objecten, dissecties of anatomische beelden? Hier deelt ze de interesse van Ann in medische middelen.  Brigitte had chirurg kunnen worden. Of misschien beter niet! Ze zou afgeleid en verstrooid zijn door de mooie vormen die de natuur diep in ons lichaam verborgen houdt. Ze is de alchimist die deze wet over esthetiek uit het levende materie destilleert, calcineert en sublimeert. Met de klei vanuit de klamme Schelde vallei vangt ze de diep verborgen schoonheid en toont ze haar vangst in als het waren de anatomiekast met objecten op formol.

Paso Doble in De Wasserij  Kunstencentrum Lokeren – Zand 26 op zaterdag en zondag nog tot 22 september 2019.

Paso doble Lokeren Ann Schatteman Brigitte Slabbinck