Asbest in gemeentelijk complex Denen 63A

In juni 2017 kocht de gemeente in Denen 63A een bedrijvencomplex met serres en loods (totale oppervlakte bijna 11.000 m²), waarvan 6.200 m² serres, 2.400 m² magazijn en 200 m² bureelruimte voor 1.195.000 euro. Hoever staat het 5 jaar later, nu we vaststellen dat het daar is wat het was, inclusief gebreken en asbestvervuiling.

In juni 2017 kocht de gemeente in Denen 63A een bedrijvencomplex met serres en loods met een totale oppervlakte van bijna 11.000 m², waarvan 6.200 m² serres, 2.400 m² magazijn en 200 m² bureelruimte voor 1.195.000 euro. Hoever staat het 5 jaar later nu we vaststellen dat het daar is wat het was met ook asbestvervuiling en gebreken. 

bedrijvencomplex Denen 63A gemeente Lochristi

De gemeenteraad bestond toen uit 3 fracties. Open vld en cd&v keurden de aankoop goed, al had cd&v wel opmerkingen. De NV-A fractie keurde deze aankoop om verschillende redenen af na zich eerder onthouden te hebben.

Zie https://www.lochristinaar.com/nieuws/controverse-rond-aankoop-magazijn-blijft 

Lochristi was toen in de aanloop naar de bouw van Uyttenhove en het einde van het huurcontract in het depot Destelbergen (oude legerkazerne Burgstraat) dringend op zoek naar opslagruimte en men vond dit een mooie opportuniteit. NV-A zag het spook van een nieuw Uyttenhove-scenario opdoemen. Het bleef voor hen een risicogrond met onduidelijkheid over de vervuiling en de mogelijke gevolgen voor de belastingbetaler, inclusief stedenbouwkundige overtredingen.
Twee grote deelruimten (1.500 m²) konden snel in gebruik worden genomen. Zo is het 5 jaar later blijkbaar nog steeds.

De vastgoedprijzen zijn intussen overal sterk gestegen en de vraag is of dit een miskoop of puike investering was?

bedrijvencomplex Denen 63A gemeente Lochristi asbestvervuiling

Reactie schepen Sandro Di Nunzio

“De burelen worden momenteel enkel gebruikt voor stockage. De burelen van de TUD bevinden zich op vandaag immers in de Zavel.
Wat het asbest betreft. Er zouden inderdaad sporen in de grond gevonden zijn in het serregedeelte. Men onderzoekt dit verder en bekijkt wat de opties zijn.

De asbestresten zijn zeer waarschijnlijk afkomstig van afgebroken boordsteentjes van de paden, die tussen de plantvakken in de serre liepen van het vroegere serrebedrijf. Het zou dus wellicht eerder om een beperkte vervuiling gaan.”

Scroll naar boven