Astrid van Hilst en Athena ‘Got Talent’!

Machteld Moijson
0 reactie(s)
Astrid van Hilst en Athena ‘Got Talent’!

Tekst Machteld Moijson - IF

Astrid van Hilst hielp acrogymclub Athena naar de volgende ronde in ‘Belgium’s Got Talent 2019’, dat konden we zien op vrijdag 27 september bij de audities. Begin november wordt de volgende liveshow waarin ze voor de tweede keer aan bod komen uitgezonden op VTM.

Astrid en haar tweelingzus Lotte, dochters van Trees De Brabander en Hans van Hilst, begonnen al in het tweede leerjaar met keurturnen op school. Toen bleek dat ze dit heel graag deden en hier ook wel talent voor hadden, schreven ze zich in bij turnclub Athena, Destelbergen.

Deze turnclub streeft naar een kwaliteitsvol aanbod van bewegingsactiviteiten voor alle leeftijdsgroepen, zowel op recreatief als op competitief niveau. Op competitief vlak focust deze club op acrogym, tumbling en dans. Zowel voor de recreatieve als voor de competitieve gymnastiek proberen zij steeds mee te groeien met de nieuwste technieken en daarom investeren ze graag in het opleiden en bijscholen van de verschillende trainers. Naast de kwaliteit staat het plezier centraal, maar wie deel uitmaakt van de competitiegroep moet kunnen afzien. Elk individu moet gemotiveerd worden om het beste uit zichzelf te halen.

Acro is een van de jongste gymdisciplines en in Vlaanderen ontzettend populair. In deze gymnastiekdiscipline worden indrukwekkende piramides afgewisseld met salto’s, tumbling en dans. Dit alles wordt samengevoegd tot een oefening met choreografie en uitgevoerd op  muziek. Het is belangrijk om de delen op een mooie, originele en soepele manier aan elkaar te verbinden. Je staat op elkaar, maakt menselijke piramides, doet handstand bovenop de piramide, de bovenpartner wordt gegooid en gevangen en doet intussen salto’s en maakt schroeven op de meest waanzinnige manier. Het is een echte teamsport waarin wederzijds vertrouwen en een goede samenwerking van belang zijn. Een oefening in duo of trio duurt ongeveer 3 minuten, een groepsoefening ongeveer 10 minuten. In zo’n groepsoefening probeert men een verhaal te vertellen via dans, kostuums, muziek en expressie. De zusjes Astrid en Lotte keken als kleine meisjes dan ook met veel bewondering naar de acroturners, die in hun ogen heel spectaculaire oefeningen deden. Ze werden als 15-jarigen gevraagd om een jaartje te testen als onderpartners voor een meisje van wie de partners stopten met turnen. Die uitdaging gingen ze met veel plezier aan en na dat ene seizoen volgden nog vele andere.

Dat deze discipline veel vraagt van een lichaam is duidelijk. Elke week wordt zeker 13 uren getraind. Voor de groepsoefening zitten daar 3 uren per week in, maar meestal komen daar in de weken voor de wedstrijden nog extra trainingen bij, zo ook tijdens de voorbereidingen op ‘Belgium’s Got Talent’. Studerende jongeren hebben het dan ook niet gemakkelijk, ze moeten er veel voor laten, want acrogym is niet iets dat op de tweede plaats kan komen. Lotte stopte met turnen, maar gaf tot vorig seizoen training aan de gymnasten in de precompetitie, de gymnasten die klaargestoomd worden voor de wedstrijdgroep. Ze is er ook steeds bij op de wedstrijden als schminkverantwoordelijke. Ook Astrid helpt mee met de schmink en de kapsels en af en toe bepaalt ze mee de kostuums of een stuk dans of turnelement. Zij stopte eind juni met wedstrijden in duo op een hoogtepunt als Belgisch kampioen. In maart 2017 behaalde ze in duo met Tos zelfs zilver op de internationale wedstrijd Maia International Acro Cup in Portugal. Haar mooiste herinnering is haar allerlaatste wedstrijd, waarop ze haar acrocarrière als Belgisch kampioen samen met Morgan heeft kunnen afsluiten. Het meest trots is ze dat ze twee jaar op rij goud behaalde op het Belgisch kampioenschap duo B senioren.

Astrid doet nog mee met de groepsoefeningen zoals deze voor ‘Belgium’s Got Talent’. Trainster Lynn maakte een korte remake van een oefening die ze 3 jaar geleden op de wedstrijden brachten. Bij de audities voor BGT mocht de oefening maar 2 minuten duren, dus er was veel knip- en plakwerk nodig om de oefening van ongeveer 10 minuten te herleiden tot 2. De oefening werd ook nog eens door een choreograaf van ‘Belgium’s Got Talent’ onder handen genomen. Het spektakel werd versterkt door het feit dat alle turnsters, behalve één, geblinddoekt waren. De juryleden Jens Dendoncker, Stan Van Samang, Dan Karaty en An Lemmens waren totaal van hun stuk gebracht door het nummer. Toch heeft het publiek een belangrijke rol bij het kiezen van wie mag doorgaan. De kijkers kunnen via de website van VTM elke aflevering een ‘golden buzzer’ uitdelen. De winnaar van de ‘golden buzzer’ gaat sowieso door naar de volgende ronde. Daarom Lochristinaren, kijk naar de liveshow begin november en stem voor Astrid en turnclub Athena. Help hen zeker naar de finale. Op de website van Athena kan je zien hoe je moet stemmen.

info@turnclubathena.be - www.turnclubathena.be

Wie graag meer nummers van acrogym Athena bekijkt, klikt naar de volgende demo’s:

What room does fear have?

Architect of the Mind