Baloise Belgium Tour: Boonen, Van Avermaet en de eerste supporters

Bennie
0 reactie(s)
Rit Belgium tour 2014 Baloise

© Bennie Vanderpiete

Vandaag is het zover! Voor het vijfde jaar op rij de start van een rit van de Ronde van België in onze gemeente. De voorbereiding verliep vlekkeloos, de tent wacht sinds gisterenavond op de komst van 700 vroege eters. Dit jaar enkel een start en geen ploegvoorstelling. Tom Boonen staat dan toch aan de start maar Greg Van Avermaet lijkt de grote favoriet. Al hopen Benny en Diane op een Lotto-renner.

start baloise tour 2015 lochristi

Boonen en Van Avermaet

Tom Boonen maakte eigenlijk deel uit van de Etixx-Quick Step-selectie die momenteel de Giro (Ronde van Italië) rijdt. Zaterdag besloot hij niet meer van start te gaan en kreeg ondertussen groen licht vanwege de UCI en de organisatie van de Giro om te starten in de Baloise Belgium Tour.
Zelf gaf Tom Boonen ondertussen aan dat dit eigenlijk al langer zo gepland was en hij met heel wat ambitie aan de start verschijnt. Graag zou hij een rit winnen of zelfs, net als in 2005, nog eens de eindzege behalen. Maar de afsluitende etappe van komende zondag - met de beklimming van de Stockeu – zou wel eens té lastig kunnen zijn. Het gevarieerde parcours zorgt ervoor dat de eindzege vermoedelijk naar een goede allrounder zal gaan. En dan mag men in de eerste plaats denken aan Greg Van Avermaet. Ook hij start met ambitie en zou deze rittenkoers graag aan zijn palmares toevoegen. Boonen of Van Avermaet, beiden dienen dan in de komende dagen wel wat tijd goed te maken op Martin Brändle. De Oostenrijkse tijdritspecialist van IAM Cycling won gisteren en start vandaag in de rode leiderstrui. Van Avermaet  en Boonen presteerden goed en kijken tegen een achterstand van respectievelijk 11en 27 seconden aan. Of misschien verrast Tiesj Benoot van Lotto-Soudal. Hij wil in de Ronde van België vooral bevestigen en zich voorbereiden op het Belgisch kampioenschap op 28 juni in Tervuren.

Camper Lochristi baloise tour 2015

De eerste supporters: Benny en Diane

De winst van een renner van het Lotto-Soudal-kamp zou Benny (65) en Diane (63) zeker plezier doen. Het koppel uit Geraardsbergen kwam gisteren, met hun camper, al aan in onze gemeente.Op de parking in Dorp-Oost tegenover de Delhaize, net zoals bij de vier voorgaande edities. Ze waren zo de eerste supporters. De voorbije jaren waren ze nog met heel wat meer, maar sommigen overleden, anderen haakten af. De proloog gisteren volgden ze via de televisie, maar voor de start in Lochristi tekenen ze elk jaar present. Niet verwonderlijk, want het zijn koersliefhebbers van het zuiverste ras. Jaarlijks zijn ze zo’n 120 dagen onderweg in hun camper in het zog van het wielerpeloton. Na de Baloise Belgium Tour, trekken ze naar de Dauphiné Liberé en volgen de renners dan in de Ronde van Zwitserland. Daarna komt het hoogtepunt van het jaar: de Tour de France. Eind augustus, na de Eneco Tour, kruipen ze dan zelf op de fiets en nemen deel aan de 4-daagse van Roeselare, waar ze dagelijks een 70-tal km afhaspelen.
Op hun camper in grote letters “Lotto-Soudal”, de ploeg waar hun hart voor klopt.

“We kennen heel wat renners van die ploeg. Het opschrift op de camper lieten we zelf maken op basis van de originele belettering. Bart Declercq (een klimmer uit de Lotto-ploeg) is zelfs een buurman van ons. Maar hij rijdt hier niet mee. Als we de Ronde van Frankrijk volgen, reiken we de renners onderweg ook altijd drank aan. Rechts hebben we water vast en links cola. De meesten kennen ons ondertussen en doen al vanop afstand teken wat ze willen. Zo leerden we bijvoorbeeld ook Jurgen Roelandts kennen, één van onze favorieten. Ook André Greipel zal ons nooit voorbij rijden zonder groet. “
Na de start in Lochristi rijden Benny en Diane vandaag naar Damme, waar ze de renners dan twee maal kunnen zien op het plaatselijk parcours. Morgen vatten ze post in de Paddenstraat.
Maar vandaag eerst de start in Lochristi.