Beeldschoon 3.0 hele zomer in De Maalderij

De hele zomer lang, telkens op vrijdag en zondag, is er de gratis tentoonstelling “Beeldschoon” in de maalderij in Zaffelare. In het cultuurcafé kan men er ook genieten van een drankje of koffie en artisanaal gebak. Op vrijdag zijn er optredens. Cultuur beleven in eigen streek.

 Beeldschoon - De Maalderij - © Bennie Vanderpiete

Een kunsttentoonstelling

In de zomer van 2020, het jaar dat corona begon, waren feesten of events uit den boze. En dus gooide Sofie De Sutter het over een andere boeg. De mooie tuin van De Maalderij en het bijgebouw (cultuurcafé) dat dienstdoet als feestzaal en eventlocatie, leenden zich uitstekend voor een expositie. Sofie contacteerde kunstenaar Geert Van Ryssegem uit Lochristi, die de taak van curator op zich nam. Samen met 3 gerenommeerde kunstenaars zorgde hij voor een tentoonstelling met zo’n 35 kunstwerken: van monumentale bollen in cortenstaal, over beelden in brons en composiet tot schilderijen en sculpturen.

 Beeldschoon - De Maalderij - © Bennie Vanderpiete

Beeldschoon 3.0 – de laatste editie

Beeldschoon is deze zomer aan zijn 3de uitgave toe. Vrijdag was de opening en de tentoonstelling is nog de hele maand juli en augustus te bezoeken op vrijdag en zondag. 6 kunstenaars nemen deel met in het totaal een 60-tal werken. En ook dit jaar kan een bezoek aan de tentoonstelling gecombineerd worden met een lekker gebakje en een koffie – of een aperitiefje en een aperitiefbordje of een cocktail met knabbels – binnen in het mooie bijgebouw of op het gezellige terras.

“Al zal Beeldschoon 3.0 vermoedelijk de laatste editie zijn” vertelde Sofie zondag aan Lochristinaar. “Nu corona niet meer ons leven beheerst wordt De Maalderij opnieuw volop geboekt voor events, feesten en koffietafels. Het is moeilijk om dit allemaal te combineren met een tentoonstelling.”

 Beeldschoon - De Maalderij - © Bennie Vanderpiete

De kunstenaars

William Roobroeck neemt al voor de 3de keer deel aan Beeldschoon. In het atelier van grootvader aan zee leerde hij als kind al boren, lassen en zagen. Ontelbare uren sleten ze samen en William leerde – net als opa – “knutselen met machines”. Onder de noemer “Williams“ maakt William Roobrouck vandaag objecten, sculpturen, kunstwerken en stukken design waaruit zijn liefde spreekt voor vormen, ruwe materialen en handwerk.

 Beeldschoon - De Maalderij - © Annick Gentier

De beelden ”Proud” en “Division” van William behoorden tot de absolute blikvangers van de Tuindagen in Beervelde en staan nog steeds in het Park van Beervelde. Voor het hoofdgebouw van “De Maalderij” een kleine versie van “Proud” en ook Mystic – de “bol” aan de ingang van de Maalderij – is van Willam. Neem er gerust eens plaats in. (Meer info: https://www.williams-art-design.com/ ).

 Beeldschoon - De Maalderij - © Bennie Vanderpiete

Martine Bossuyt uit Ieper begon een 30-tal geleden jaren met kunst. “Eigenlijk ben ik germaniste van opleiding” aldus Martine. “Maar toen de kinderen iets groter werden had ik nood aan wat me-time en wou me ook artistiek ontplooien. Ik besloot om naar de academie te gaan, maar twijfelde over de richting waarvoor ik me zou inschrijven. De directeur, die we goed kenden, stelde voor dat ik beeldhouwen zou volgen. Daar was er nood aan cursisten om de richting in leven te houden.”

 Beeldschoon - De Maalderij - © Bennie Vanderpiete

Nu maakt Martine sculpturen in terracotta, brons en polyester en schildert daarnaast ook met acrylverf. Ondertussen neemt deze kunstenares – die al verscheidenen onderscheidingen voor haar werk kreeg – al 25 jaar deel aan tentoonstellingen. “Maar enkel als de opbrengst van de expositie naar een goed doel gaat” besluit Martine. U kan een 18-tal werken van Martine bewonderen in Beeldschoon. (Meer info: http://www.martinebossuyt.be/)

 Beeldschoon - De Maalderij - © Bennie Vanderpiete

Busy Lizzy – alias Alice Coetsier – uit Gentbrugge is de oudste dochter van Sofie De Sutter. In oktober 2020 (in volle coronaperiode en kort na de eerste editie van Beeldschoon) besloot Alice om kunst te maken uit gerecycleerde materialen. In de ingang van het cultuurcafé kan u een 5-tal van haar plantenhangers bewonderen. Daarvoor werkt ze ook samen met De Bloembinderij uit Lochristi.

 Beeldschoon - De Maalderij - © Bennie Vanderpiete

“Ik werk enkel met gerecycleerde materialen” licht de artistieke autodidact Alice toe. “De plantenhangers zijn gemaakt in macramé met 100% gerecycleerd katoen en hangen op aan oude gordijnringen. Verder maak ik ook wandtapijtjes. Bij een oude tennisracket verwijder ik de snaren en maak er dan een kunstzinnige spiegel van”. Busy Lizzy kan u ook boeken voor workshops. (Meer info: https://spotworkshops.be/hero/busy-lizzy).

 Beeldschoon - De Maalderij - © Bennie Vanderpiete

Eza en Jan, of Rarity-Pop, zijn 2 creatievelingen die doorheen de jaren verscheidene ambachten geleerd hebben: preparateur, goudsmid, meubelmaker. Ze waren altijd al geïnteresseerd in antiek, curiosa en rariteiten in het bijzonder en begonnen daarom te verzamelen en zelf te maken. Dat leidde tot een heleboel fantasierijke stukken. Wat als een hobby begon, werd steeds groter en leidde tot een webshop en nadien een eigen winkel in Borgerhout. Nu vind je ze in de Kloosterstraat 84 te Antwerpen. Daar ontdek je o.m. opgezette vlinders in moderne of antieken stolpen, maar even goed kevers en sprinkhanen. Ook opgezette dieren zoals konijnen en vogels zitten in het aanbod. Dikwijls bevat hun werk een humoristisch kantje. Rarity-Pop neemt met een 20-tal werken deel aan Beeldschoon 3.0. Naast een serie vlinders ontdekt u een vogel met een kroontje, een konijn met een molensteenkraag of 2 vogels die tsjirpend op het kooitje zitten waaruit ze ontsnapten. (Meer info: https://www.rarity-pop.com/)

 Beeldschoon - De Maalderij - © Annick Gentier

Plastisch kunstenaar Herman Abé volgde op 16-jarige leeftijd een klassieke opleiding aan de academie van Aalst en trok nadien naar de academie van Gent. Hij werkte als glazenier, maakte gebrandschilderde glasramen en restaureerde kerkramen. Maar boetseren zat hem in het bloed en in 2008 – al op latere leeftijd – begon hij met het maken van bronzen beelden die hij zelf giet en afwerkt. Ballet is een steeds terugkerend onderwerp in het werk van Herman. Zo ook in de aquarellen die hij schildert en waarmee hij deelneemt aan de expositie in De Maalderij. (Meer info:  https://www.facebook.com/herman.abe.7)

 Beeldschoon - De Maalderij - © Bennie Vanderpiete

Ook optredens

Nog meer cultuur voorziet Sofie De Sutter de komende weken in het cultuurcafé. Elke vrijdagavond is er een optreden van een (lokale) muzikant of band. Die optredens beginnen om 20 uur en vinden – afhankelijk van het weer – buiten of in de feestzaal plaats. Voor ieder wat wils. Het programma ziet er als volgt uit:
– Vrijdag 8 juli: Chris Corn (Covers)
– Vrijdag 15 juli: Stitch and Staples (Covers)
– Vrijdag 22 juli: Semper Pie (Covers)
– Vrijdag 29 juli Brass Party (“Het dak eraf…”)
– Vrijdag 5 augustus: Steph van Uytvanck (Covers in een eigen jasje)
– Vrijdag 12 augustus: Wout Schepens en Rune De Groote (Jazz)
– Vrijdag 19 augustus: The Beasty Bunkers (Covers)
– Vrijdag 26 augustus: Brass Party (“Het dak eraf…”)

Kunsttentoonstelling “Beeldschoon” praktisch

De tentoonstelling “Beeldschoon 3.0” omvat een 60-tal kunstwerken van 6 artiesten en kan tot 31 augustus bezocht worden in “De Maalderij”, Nerenhoek 37, Zaffelare – Lochristi. Je kan er terecht op vrijdag (16-23 uur) en zondag (13-19 uur). De toegang, zowel voor de tentoonstelling als voor de optredens – is gratis. Op het terrein is er ook een fietsenparking.

Fotoreeks
Lochristinaar ging zondag eens kijken. Onderstaande fotoreeks is het resultaat van het bezoek van Annick Gentier en Bennie Vanderpiete. Maar ga vooral zelf eens langs en geniet van cultuur in eigen streek. (Klikken op onderstaande afbeelding om fotoreeks te openen).
 

(Foto's © Annick Gentier & Bennie Vanderpiete)

 

Scroll naar boven