“Beeldschoon” in De Maalderij te Zaffelare

Bennie
0 reactie(s)
Beeldschoon Expositie Lochristinaar 2020

© Tekst & Titelfoto Bennie Vanderpiete

De hele zomer lang, telkens van vrijdag tot maandag, is er de gratis tentoonstelling “Beeldschoon”. In het cultuurcafé kan men er ook genieten van een drankje of koffie en artisanaal gebak. Vakantie in eigen land.

Soms ontdekt een mens in eigen gemeente nog eens een verborgen pareltje. En dat is het geval met “De Maalderij” in Nerenhoek 37, Zaffelare.

De Maalderij

Deze unieke site dateert van rond 1750 en was eind de jaren 1800 een voormalig inpakhuis voor bloemen en planten. Toen Sofie De Sutter er in 2005 kwam wonen was het bijgebouw nog verstopt achter bomen en overgroeid door planten. Ze herstelde de schuur in ere en die werd eerst gebruikt als stalruimte voor oldtimers of om er privé al eens een feestje te geven. Vrienden en kennissen waren steeds enthousiast en polsten geregeld om de locatie te mogen gebruiken. En uiteindelijk besloot Sofie eind 2016 om de sprong te wagen. Ze contacteerde een aantal cateraars die bereid gevonden werden om met haar in zee te gaan. Sindsdien kan het bijgebouw van De Maalderij - dat nog steeds 2 oude graanmolens herbergt - gehuurd worden als feest- en eventlocatie.

In het authentieke gebouw staan o.m. een toog en een open keuken. Ideaal voor seminaries, teambuildings of familiefeesten zoals communies, verjaardagen en jubilea. Maar ook voor rouwmaaltijden is dit een zeer geschikte locatie.

We liggen in de nabijheid van het crematorium en de begraafplaats. En in tegenstelling tot heel wat andere zalen is men hier ongedwongen in tijd. Het is geen probleem als de mensen iets langer blijven zitten op de koffietafel na een begrafenis of crematie” aldus Sofie ( https://feestzaal-de-maalderij.eatbu.com/?lang=nl ).

Van “Entre amis on est bien” tot “Beeldschoon”

Sinds kort organiseert Sofie in haar “Cultuurcafé”, zelf ook events. Onder het motto “Entre amis on est bien” brengt ze mensen en gelijkgezinden samen.

In februari was er een optreden van Chris Corn. Genieten van muziek en nadien een gezellig samenzijn” vertelt Sofie. “Medio juni zou heemkundige Bert Vervaet komen spreken, o.m. over de geschiedenis van deze prachtige site. Maar t.g.v. de coronacrisis moesten we dat uitstellen. Die avond zal vermoedelijk in november doorgaan. In oktober verwelkom ik hier Pascal Platel - de Vlaamse Marilyn Monroe - met haar voorstelling “Gezegend Zij”. En deze zomer is er dus de kunsttentoonstelling “Beeldschoon.”

Kunsttentoonstelling “Beeldschoon” praktisch

De tentoonstelling “beeldschoon” omvat een 35-tal kunstwerken van 4 artiesten en kan tot 31 augustus bezocht worden in “De Maalderij”, Nerenhoek 37, Zaffelare - Lochristi. Je kan er terecht van vrijdag t/m maandag, van 14 tot 19 uur. De toegang is gratis. Op het terrein is er ook een fietsenparking.
In het cultuurcafé kan je genieten van artisanaal gebak met Gents gebrande koffie of andere kwaliteitsvolle versnaperingen. Maar ook een eenvoudig pintje, een aperitiefje en een aperitiefbordje of een cocktail met knabbels staan op de “Beeldschoon-kaart”.

De kunstenaars

Sofie contacteerde kunstenaar Geert Van Ryssegem uit Lochristi, die de taak van curator op zich nam.

Ik heb de voorbije 2 jaren tal van Kunstroutes doorlopen en werd gecontacteerd door de Biënnales. Het gaf me de mogelijkheid om kennis te maken met tal van gerenommeerde kunstenaars” vertelt Geert ons. “Met Hilde Van de Walle, Frank Kenis en William Roobrouck vond ik 3 van die “kleppers” bereid om hier samen met mij te exposeren. Hilde is een zeer bekende naam in de kunstwereld en haar monumentale werken staan ondertussen over heel België verspreid. Met William Roobrouck - die ondertussen zelfs in het buitenland gekend is - wist ik een 2de abstracte kunstenaar te strikken. En door Frank Kenis “was ik gebeten” van onze eerste ontmoeting. Ongelooflijk hoe zijn persoonlijkheid in zijn doeken tot uiting komt. Het zijn ook 3 collega’s die een ander iets gunnen, wat niet steeds het geval is in het kunstenaarswereldje. We vormen een mooi kwartet voor “Beeldschoon”.

Geert Van Rysseghem

“ART WITH HOLES” zo omschrijft Geert Van Rysseghem zijn bronzen sculpturen met als rode draad beweging en sport. Energie en dynamiek gaan hand in hand. Zij beelden hebben “gaten” en zwevende elementen waardoor zijn werken nog meer beweging uitstralen. Weggebroken stukken in contrast met fijn uitgewerkte details zorgen voor transparantie en doorkijk. Geert is autodidact, afkomstig van Lochristi en zijn kunst is toegankelijk en vertoont maturiteit. (www.pieceunique.be )

Hilde Van de Walle

Na haar vorming hoger kunstonderwijs aan het Sint-Lucas instituut te Gent, volgde Hilde nog opleidingen grafiek en keramiek aan de Academie van Oudenaarde en de Stedelijke Academie van Zottegem. Zij was docente ruimtelijke vorming en levend model aan de Arteveldehogeschool te Gent. Hilde heeft haar atelier te Velzeke-Zottegem.
Het oeuvre van deze kunstenares, die eerst als keramiste bekendheid verwierf, omvat ondertussen heel wat monumentale beelden in brons en composiet. Op tal van openbare plaatsen in België en Nederland staat een sculptuur van haar hand, zoals in Machelen, Houthulst, Venlo, Eke-Nazareth, Herk-de-Stad, Steendorp en Schoten. De beeltenis van elk sculptuur is een weldoordachte en afgestemde symbiose met de omgeving. (https://hildevandewalle.be/)

Frank Kenis

De 48-jarige Frank Kenis woont en werkt in Wuustwezel, Antwerpen. Hij behaalde tussen 1991 en 1995 zijn masterdiploma aan de Nationale Hogeschool voor Visuele Kunsten Sint Lucas te Antwerpen. Frank Kenis is gefascineerd door de kracht van het beeld. Toch voelen zijn schilderijen heel breekbaar aan waardoor “datgene wat je zie” wordt overstegen. De dingen worden in een welbepaalde sfeer ondergedompeld; ze zinspelen op een diepere betekenis. Zijn schilderijen zetten zo aan tot reflectie en geven aan dat de werkelijkheid complexer is dan wat de kijker meent te kennen of voelt. (https://www.frankkenis.be/)

William Roobrouck

William Roobroeck (43) werd geboren in Tienen en was een jongen met een tomeloze energie en onblusbare nieuwsgierigheid. In het atelier van grootvader aan zee leerde hij als kind al boren, lassen en zagen. Ontelbare uren sleten ze samen en William leerde - net als opa - “knutselen met machines”. Onder de noemer “Williams“ maakt William Roobrouck vandaag objecten, sculpturen, kunstwerken en stukken design waaruit zijn liefde spreekt voor vormen, ruwe materialen en handwerk. Van de allereerste schets tot het allerlaatste laspunt – hij doet het allemaal zelf. De beelden ”Proud” en “Division” van William behoorden tot de absolute blikvangers van de 62ste editie van de Tuindagen en staan nog steeds in het Park van Beervelde. De gezichten in cortenstaal werden door de vele bezoekers al talloze keren vereeuwigd met hun fototoestel. De “bol” voor het hoofdgebouw van de Maalderij - ook de blikvanger van deze tentoonstelling - is van Willam. Neem er gerust eens plaats in.   (https://www.williams-art-design.com/

Lochristinaar ging  vrijdag al eens kijken. Onderstaande fotoreeks is het resultaat. Maar ga vooral zelf eens langs. (Afbeeldingen © Bennie Vanderpiete, Hilde Van de Walle, Frank Kenis, William Roobrouck) 

Fotoreeks Beeldschoon (klikken op onderstaande afbeelding om fotoreeks te openen).