Beervelde blikt in 2de feestweekend terug op vroeger

Bennie
0 reactie(s)
Beervelde 100 jaar - 2de feestweekend ©

Tekst Bennie Vanderpiete 

Beervelde bestaat 100 jaar en dat wordt deze maand gevierd met een tweeluik. In het slotweekend staat, vanaf vrijdagnamiddag t/m maandag, het feestprogramma (bijna) volledig in het teken van “Beervelde vroeger”.

Het eerste feestweekend van “100 jaar Beervelde”, op 5 en 6 september, was een gigantisch succes. Bijna 400 deelnemers voor het culinair eeuwfeest op zaterdag, zo’n 900 Beerveldenaren en gasten die op zondag naar de familiedag kwamen en naar schatting 500 bezoekers voor de expositie “Kunst in het Koetshuis”. En de onthulling van het gedicht in de dorpskern was zelfs te zien op AVS.
Komend weekend is er dan het tweede luik van de festiviteiten en daarin wordt teruggeblikt op “Beervelde vroeger” met een retrofototentoonstelling, een filmfestival en een dankmis.

Beervelde 100 jaar - 2de feestweekend ©

Retrofototentoonstelling

Vanaf vrijdagnamiddag wordt in de parochiekerk van Beervelde – a.h.v. meer dan 700 oude foto’s en voorwerpen - een uniek beeld geschetst van 100 jaar Beervelde. De nadruk zal daarbij uiteraard op de 20ste eeuw liggen. De tentoonstelling is gratis te bezoeken op vrijdag 24 september van 13 tot 18 uur, op zaterdag 25 september van 9 tot 17.30 uur, op zondag 26 september van 9 tot 19 uur en op maandag 27 september van 11 tot 19 uur.

Beervelde 100 jaar - 2de feestweekend ©

Filmfestival

De Lootse filmclub o.l.v. Rik Umans verzamelde meer dan 25 kortfilmpjes van Beerveldse amateurcineasten, o.m. Cyriel Verschraegen, Roger De Maesschalck, Wilfrid Bruyneel, Edgard en Lena Schepens, Oscar Coppens, Danny Sey… De opnames werden gedigitaliseerd en zullen nu op het grote scherm vertoond worden. Het “Beervelds erfgoed” komt zo weer tot leven. Heel wat (vroegere) inwoners van Beervelde zullen zichzelf, familieleden, oude vrienden of overleden geliefden terugzien.  De oudste filmpjes dateren uit de jaren ’50. Verheug u o.m. over filmpjes over het parochieleven, de chirokampen, de festiviteiten rond “Beervelde 50 jaar” of het bezoek van eerste minister Wilfried Martens aan het Aardbeienfestival in 1984.
Er zijn in totaal 6 voorstellingen op zaterdag 25 en zondag 26 september, telkens om 10, 14.30 en 19 uur. De vertoningen vinden plaats in zaal Sfeervelde, duren ongeveer 2 uur en de inkom is gratis. Op voorhand reserveren is niet nodig maar wel wenselijk, want het aantal plaatsen is beperkt tot 80 personen/vertoning. (Link om te reserveren:  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdSw-45t0_k9k94kgcwdn0Z7mLwL4HMxGC6D-uA5XrFcPoX-w/viewform ).

Beervelde 100 jaar - 2de feestweekend ©

Dankmis

Op maandag 27 september om 10 uur is er een misviering in de Sint-Daniëlkerk voor 100 jaar Beervelde en ter nagedachtenis van alle overledenen. Dat is ook de reden waarom de fototentoonstelling die dag pas vanaf 11 uur te bezichtigen is.

Preview filmfestival 100 jaar Beervelde

De Lootse filmclub maakte alvast een teaserfilmpje waarin u, na de grappige “Beerveldse” intro, ook al heel wat oude beelden ziet (na ca 2 min).
 

(Foto's en afbeeldingen © Lootse Filmclub, 100 jaar Beervelde en Bennie Vanderpiete)