Beervelde Voetbalt: Bijna Harakiri, toch Sushi

Bennie
0 reactie(s)
Beervelde voetbalt WK 2018

© Bennie Vanderpiete

Na de groepsfase, waarin onze Rode Duivels eigenlijk 3 “oefenwedstrijden” speelden, zou Japan de eerste echte test worden. 550 fans volgden de wedstrijd op een groot scherm in Beervelde. En ze beleefden er een memorabele voetbalavond.

Analisten voorspelden bijna allemaal een zege voor ons nationaal elftal met minimum 2 doelpunten verschil. Maar de “gewone supporters” waren wat sceptischer. In een poll voorspelde ongeveer 50% van de fans een nipte overwinning na een moeizame wedstrijd.
Voor deze eerste echte confrontatie greep Roberto Martinez terug naar zijn basisploeg met een drieman verdediging. Boyota overtuigde de voorbije wedstrijden maar moest toch plaats ruimen voor Vincent Kompany.

Zo’n 550 fans, waarvan 75 vips, zakten af naar “Beervelde voetbalt” om er de wedstrijd te beleven. Minder kijklustigen dan tegen Engeland, maar minstens zoveel sfeer. Onder de fans ook burgemeester Yves Deswaene, Marouane Fellaini en Radja Nainggollan. U herkent ongetwijfeld Youri Aelterman als Radja die zichzelf een hanenkam toeeigende met een stuk vacht dat hij uit een oude teddybeer sneed. Beervelde was klaar voor een mooie zomeravond met een overwinning van ons nationaal elftal.

Scoreloze eerste helft

De Japanners begonnen met overtuiging aan de wedstrijd en hadden aanvankelijk meer balbezit. Maar rond het kwartier kwamen de Rode Duivels opzetten en namen de match in handen. De ene aanval volgde na de andere, maar telkens liep het ergens mis. De laatste pas die niet uitkwam of weer eens een Japanner die met een kamikazebeweging redding bracht. Maar de Duivels bleven rustig opbouwen en combineren onder het motto “ooit kraken ze toch”. Rond de 25ste minuut een eerste echt grote kans voor Lukaku die - door een duw in de rug - de bal niet in doel kreeg.

De Japanners plooiden meestal terug op de eigen helft, maar als ze tegenprikten, was het echt gevaarlijk. Veel goede wil, maar geen doelpunten en zo beleefde Beervelde een scoreloze eerste helft. Tijdens de pauze mocht burgemeester Yves Deswaene 3 voetballen met prijzen in het publiek trappen. Delhaize Beervelde en Lochristi gaven elk een waardebon, bakkerij Buyle een ontbijt voor 2 personen. En dan was het tijd om pintjes te gaan halen voor de tweede helft.

Harakiri?

En die waren na de hervatting nog goed vol toen Jan Vertonghen bij een eerste Japanse tegenaanval de bal slecht controleerde en de weg naar doel openlag voor Haraguchi. De defensieve tekortkomingen van onze driemansverdiging werden pijnlijk bloot gelegd. 0-1.
De Belgen trokken ten aanval en Eden Hazard knalde tegen de paal. Maar onmiddellijk daarna scoorde Inui met een mooi afstandsschot de 0-2. Het ongeloof was groot bij de supporters op domein D’Heyboght. Zou Japan een tweede Wales blijken? Had Martinez harakiri gepleegd met zijn driemansdefensie?

De ommekeer

Het geweer werd van schouder veranderd en Fellaini en Chadli werden ingebracht. We zouden vanaf nu ons fysiek overwicht uitspelen: meer hoge ballen “in the box” en onze kopbalsterke jongens voor doel brengen. En dat wierp vruchten af. Jan Vertonghen kopte in de 69ste minuut enig mooi de bal over Kawashima in de verste hoek. Beervelde kreeg weer hoop! Zou het dan toch nog kunnen?

Toch bleven de Japanners gevaarlijk en Courtois moest een aantal keren gepast tussenkomen.
En dan…voorzet Hazard op de krullenbol van Fellaini, die de gelijkmaker binnenkopte. Het dak ging eraf in Beervelde. We waren gered. Misschien konden we de klus dan klaren in de verlengingen?
Een allerlaatste aanval van de Japanners in de reguliere speeltijd werd door Courtois uit de lucht geplukt die onmiddellijk De Bruyne lanceerde. Die rukte op en legde breed voor Meunier die op zijn beurt een zoveelste voorzet naar Lukaku verzond. Maar “Big Rom” liet deze keer de bal heel slim door de benen lopen voor de goed gevolgde Chadli.

3-2 in de allerlaatste minuut. Beervelde ontplofte, het feest kon beginnen.

We hadden toch nog sushi gemaakt van die Japanners. En vrijdag volgt de samba. Maar het zal verdedigend een pak beter moeten. Roberto Martinez heeft huiswerk!

Lochristinaar beleefde deze onwaarschijnlijke voetbalavond tussen de 550 fans en dat leverde onderstaande fotoreeks op. Veel kijkplezier!