Begoniafestival Lochristi (1)

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Ambrosiana Lochristi begoniafestival

© JMDB

‘Het landelijke Lochristi, met zijn uitgestrekte bloemenvelden, spant de kroon om bij te dragen tot de luister van de monumentrijke floraliënstede Gent.’

‘De toerist wordt aangenaam getroffen door de contrasterende kleurenpracht van de bloeiende bollenvelden in hun natuurlijk kader van knoestige knotwilgen en ranke populieren.’ Tot zover een kleurenbrochure uit de hoogdagen van de begoniateelt.

De  meeste toeristen die in de jaren ’50 en ’60 van vorige eeuw rond de maand augustus Lochristi als toerist bezochten, zouden er vandaag wat verloren bijlopen, zich misschien wel bekocht voelen.

Het Begoniafestival of de ‘Blommenfeeste’ zoals de volksmond het uitdrukte, vond telkens plaats in het laatste weekend van augustus. Het was een hoogmis voor onze begonia telende gemeente, een apotheose die het centrum van Lochristi letterlijk in de bloemetjes zette.

Als je weet dat er ooit 180 familiale tuinbouwbedrijven met samen 90 ha bloemenvelden waren, dan was de titel van ‘Belangrijkste Centrum van Hofbouw’ op zijn plaats.

Begoniavelden Lochristi Zaffelare Beervelde Zeveneken 1957

In aanloop naar het artistiek bloemenfestival ‘Ambrosiana’ - dat zal plaatsvinden van 20 t.e.m. 28 augustus 2016 in Lochristi en de bezoeker de glorie van het sinds 1988 verdwenen Begoniafestival wil laten herbeleven - zal Lochristinaar niet alleen regelmatig het archief induiken, maar ook het verleden aftoetsen aan het heden.

Mochten er onder jullie zijn die herinneringen, zoals foto’s of anekdotes, rond het Begoniafestival met onze lezers willen delen, dan is dit steeds welkom via info@lochristinaar.com

begoniaveld Lochristi