Berichten uit een afdeling intensieve zorgen (2)

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Intensive care Corona Lochristinaar

© Evarist Ganzelever

Vanuit een afdeling intensieve zorgen (inzo) van een regionaal ziekenhuis bereiken ons nog steeds flarden getuigenis, ook hoopvolle. We selecteerden er enkele en geven ze onversneden weer.

 

8 april. "Het lijkt toch wel wat te kalmeren. Er zijn minder opnames via de spoedopname. De beademde patiënten op inzo blijven stabiel en de afgelopen 72 uur was er slechts 1 overlijden.
Wie van de collega’s op de covidafdeling werkt doet dit graag, ondanks de fysiek zware inspanning. Elke patiënt is een kopij van de vorige. Alle handelingen verlopen volgens een gestandaardiseerd protocol. Er is nog voldoende beschermingsmateriaal en er is steeds een arts in de buurt. Dit alles geeft zekerheid en houvast."

 

9 april. "We doen de rusthuizen op slot en we hoeven er niet meer naar om te kijken, kopte De Morgen. Inderdaad, de grote dreiging komt nu uit die hoek. Wie genezen het ziekenhuis verlaat wil niet meer terug naar het rusthuis. Niemand heeft zicht op hoe groot de besmettingen daar zijn. In het rusthuis van X, met een capaciteit van 111 bedden, zijn op een week tijd 15 personen overleden. Rusthuizen uit de ruime omgeving kampen met zieke bewoners, ziek personeel en gebrek aan middelen. Deze generatie ouderen, die voor een groot deel onze sociale zekerheid heeft betaald, valt nu uit de boot. Ze zijn op dit ogenblik echt de vergeten generatie."

 

12 april. "Aflossing van de wacht. Een peloton frontsoldaten is net afgelost. Ze zijn jong, sterk, overmoedig en vastbesloten om deze oorlog te winnen. Ze bespreken luidruchtig en gesticulerend de gebeurtenissen van de afgelopen nacht."

 

16 april. "Omdat we met een schaarste aan FFP2 maskers komen te zitten, is er beslist om deze enkel nog te gebruiken voor het operatiekwartier, inzo, spoeddienst en covid-19 afdelingen. Om ons optimaal te beschermen zijn er faceshields en blauwe schorten gebracht. Vanuit het operatiekwartier zullen de patiënten niet meer met een endotracheale tube (beademingsbuisje) naar recovery gebracht worden om het hoesten en proesten tot een minimum te beperken. Vanaf het moment dat er terug meer maskers beschikbaar zijn, zullen sommige beslissingen misschien herzien worden. Er zijn bijna dagelijks aanpassingen. We laten jullie niet in de steek, maar willen ook niet in een situatie geraken waarbij we op inzo en covidafdelingen geen maskers meer hebben. Dit is dus een zeer rationele beslissing!"

 

22 april. "De covidcrisis is de laatste dagen wat gemilderd. In het ziekenhuis liggen op dit ogenblik nog 57 patiënten waarvan 10 op inzo. Er komen minder zieken binnen en er sterven er ook minder. Hopelijk houdt iedereen zich wat aan de regels en blijft een nieuwe piek uit. Er werden 163 personeelsleden getest waarvan er 44 positief testten. Enkelen trokken de verkeerde kaart en belandden op intensieve zorgen.

Ik ben in ieder geval blij dat we geen Italiaanse of Spaanse toestanden kenden. De maximumcapaciteit is in ons ziekenhuis nooit bereikt en er lagen geen mensen te sterven in de gang."