Bezoek aan het museum van de Misdaad

Jean Marie
0 reactie(s)
Museum misdaag STAM Gent

© JMDB

Al sinds de jaren ’30 bewaart de Gerechtelijke Politie Gent foto’s, objecten en dossiers, die illustratief zijn voor het oplossen van misdrijven in de vorige eeuw.

Vroeger kwam je er niet in zonder 'bewijs van goed zedelijk gedrag' of blanco strafregister. Voor mij was het van 1977 geleden dat ik er op bezoek ging. Nu loopt er in het STAM een tentoonstelling met deze collectie.

museum misdaad Gent STAM

Tot voor enkele tientallen jaren stond de wetenschappelijke en technische politie nog in zijn kinderschoenen. DNA – DVI - GSM – telefoontap – internet en gerechtelijk labo hebben de wetenschap in het politielandschap binnengebracht zodat er nu veel meer beroep op deze vaststellingen kan gedaan worden om dader(s) te vinden. Men gaat vrij ver terug in de tijd en je moet er dan ook geen actuele opsporings- en identificatiemethodes gaan zoeken. Voor politiemensen is het misschien nostalgie? Het is nog de tijd van hoogstens een elektrisch schrijfmachine, tipp-ex, deukhoeden en lange jassen. Kortom wat ambachtelijk rechercheurswerk met soms heel mooie resultaten.

De Gerechtelijke politie werd opgericht in 1919 en werd in 2000 opgenomen in de Federale Gerechtelijke Politie waar ook de BOB of Bewakings- en Opsporingsbrigade van de Rijkswacht deel ging van uitmaken.

Toen werd het museum ook gesloten en ontruimd. Voor het STAM kwam nu het perfecte motief om met een deel van de collectie een tentoonstelling te maken, toegankelijk voor iedereen.

Daarbij wordt ineens ook de collectie geïnventariseerd en worden bepaalde dossiers toegevoegd aan de collectie, die al in het Rijksarchief aanwezig is. De gerechtelijke politie zal met de vormgeving die het STAM uitwerkt zelf weer een presentatie kunnen maken en deze verder kunnen aanvullen met nieuwe onderzoekstechnieken, nieuwe soorten misdaad en daaraan gerelateerde objecten.

Horion

Je kunt er een aantal grote criminele Gentse feiten herbekijken en beleven zoals de zaak van Horion en Feneuille. De wedersamenstelling in 1979 werd op video opgenomen en dat was een primeur in België.

namaakpistool Freddy Horion

Ook het namaakpistool, waarmee Horizon in 1980 wilde ontsnappen, ligt er. Het afstappingsteam – opgericht in 1984 – was een andere primeur voor de GP Gent.

De tentoonstelling sluit af met een kamer met in beslag genomen goederen die verboden waren of in strijd waren met de goede zeden. Deze verzameling, met onder andere wapens, kansspelen, drugs en ‘onzedelijke’ foto’s, toont hoe bepalend de tijdsgeest is voor onze blik op misdaad of hoe preuts we ooit omgingen met een vleugje bloot.

De tentoonstelling loopt nog tot 30 april 2019 en is alle dagen te bezoeken behalve op woensdag.

Zie http://stamgent.be/nl_be/evenementen/het-museum-van-de-misdaad

http://stamgent.be/assets/files/site/PDF/201810_NO_Misdaad_zaaltekstenNL.pdf