Blijven plakken met Cultuursmakers en Tuur

Op 29 januari 2022 is het exact honderd jaar geleden dat VTB, de Vlaamse Toeristenbond en voorloper van vtbKultuur, werd opgericht. Vandaag gaat de vereniging door het leven als Cultuursmakers. Daar moet op geklonken worden! En dat gebeurde gisteren in het sierteeltmuseum met een “TUUR”. 

Cultuursmakers - TUUR - © Bennie Vanderpiete

Het toerisme bij de Vlamingen bevorderen, reizen in het Vlaamse land promoten en de algemene culturele belangen van het Vlaamse volk behartigen, was wat de vereniging voor ogen had bij de oprichting. En met succes. Vandaag is deze uitgegroeid tot een brede, eigentijdse culturele vrijwilligersvereniging. Kortom, 'Cultuur samen beleven', een slogan die stand houdt, wist ook Griet Janssens, directeur Cultuursmakers vzw, te vertellen.

Cultuursmakers - TUUR - © Bennie Vanderpiete

Feestjaar

De vereniging heeft in Vlaanderen en Brussel een uitgebreid feestprogramma op de agenda. Ook in Lochristi zal dit gebeuren niet onopgemerkt voorbijgaan. Zo wordt onder andere een gepimpt feestcaravannetje gestationeerd aan jeugdhuis Lodejo dat de passanten zal  uitnodigen om van 22 september tot 5 oktober van een kunstexpo te genieten. Een tentoonstelling die toont waarvoor 'Cultuur verbindt mensen' staat. Cartoons uit alle hoeken van de wereld zullen er, samen met het werk van de lokale kunstenaarsgroepen Lo-Art en Hermeline, deel van uitmaken. In zaal Uyttenhove kan je dan weer Piv Huvluv, stand-upcomedian, aan het werk zien. Een aanrader voor wie niet bang is in de spiegel te kijken.

Cultuursmakers - TUUR - © Bennie Vanderpiete

Tuur, het feestbiertje

En hoe deze godendrank tot stand kwam – het rijpingsproces – wist Paul Denis, provinciaal voorzitter Cultuursmakers Oost-Vlaanderen en geestelijke vader van het brouwidee, zodanig te schetsen dat we eerder aan Smaakmakers dan Cultuursmakers dachten.

Gebrouwen in de gerenommeerde Proefbrouwerij in Hijfte mag je gerust stellen dat een zware jongen het levenslicht zag. Met 9 graden is de vraag of je na een paar rondjes het woord Cultuur nog met hoofdletter kan uitspreken! Het biertje – dat wat aan Karmeliet doet denken – heeft een bewaartijd van twee jaar. Wij voorspellen dat de levensverwachting van deze lekkernij een stuk korter zal zijn! Wij proefden – nadat provinciaal gedeputeerde mevrouw Grillaert het biertje doopte – alvast eens en zijn het volmondig eens, 'Tuur' en 'cultuur' rijmen perfect op elkaar!

Fotoreeks

Lochristinaar.com proefde eens van Tuur en zorgde ondertussen ook voor onderstaande fotoreeks. Veel kijkplezier. (Klikken op onderstaande foto om de reeks te openen).
 

 

Contact:
Kasteeldreef 18
9080 Lochristi

Tel: 09 3569420
Gsm: 0475379324
E-mail: lochristi@cultuursmakers.be
www.cultuursmakers.be/lochristi/activiteiten

 

Scroll naar boven