Body Cams voor Politie

Politie Puyenbroeck maakt sinds anderhalve maand gebruik van body Cams. De operationele politiemedewerkers zijn uitgerust met een kleine mobiele camera op hun uniform. De vier gemeentebesturen (Lochristi, Moerbeke, Wachtebeke en Zelzate) gaven hun principiële toestemming voor het gebruik ervan op openbaar publiek toegankelijk domein.

Geweld tegenover politiemensen neemt toe. Soms is er veel discussie in de Rechtbank wanneer advocaten de feiten betwisten, minimaliseren of helemaal tot niets herleiden, tenminste als er al gevolg gegeven wordt aan dergelijke feiten, die jammer genoeg bijna dagelijkse kost zijn.

Op 17 februari 2022 werden 2 inspecteurs van de zone zwaar toegetakeld door een 27-jarige man. Ze zijn heel recent allebei terug aan het werk gegaan. De verdachte blijft in de cel. Zijn aanhouding werd met een maand verlengd.

Het zijn enkel de leden van de interventieteams die standaard een camera dragen. De andere diensten (Wijk, Verkeer en Mobiliteit, Lokale Recherche) mogen de camera dragen, maar doen dit enkel bij welbepaalde acties of onderzoeken.

De body Cam wordt zichtbaar ingezet maar filmt niet permanent. De politiemedewerker maakt een opname wanneer hij dit noodzakelijk acht, bijvoorbeeld in geval van verbale agressie, fysieke weerspannigheid, mogelijkheid tot escalatie … De body Cam wordt pas geactiveerd na een mondelinge waarschuwing. Op dat moment ziet men een rood lichtje. Er wordt bijgevolg nooit gefilmd zonder dat de betrokkenen het weten.

Waar en wanneer?

“Dit kan op niet-besloten plaatsen (openbare weg, gemeenteplein, straat, …) en op besloten plaatsen (horecazaken, bedrijven, fitnesscentra, privéwoningen, kantoren, …) en dit voor de duur van de interventie. De hele situatie en omgeving kan gefilmd worden, bijvoorbeeld, de straat, de gebouwen, geparkeerde of voorbijrijdende voertuigen, bij het incident betrokken personen en omstaanders.

Omdat de wetgeving het toelaat om onder bepaalde voorwaarden de body Cam te gebruiken, kunnen betrokken personen of omstaanders dit niet weigeren en niet vragen om de opname te stoppen tijdens een incident.”

Wie het volledig bericht wil lezen? Zie https://www.politie.be/5416/nieuws/bodycams-voor-politiezone-regio-puyenbroeck

Scroll naar boven