Boer vindt land

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)

Wie droomde of droomt er niet van: emigreren naar andere oorden. Een doorstart maken naar een nieuw leven en het oude afschudden als een slangenvel.

Nog maar honderd jaar geleden, zeg maar enkele generaties terug, keerden vele tienduizenden op zoek naar een betere toekomst ons land de rug toe.
Gedreven door het harde leven en de moeilijke economische toestand die onder andere de streek tussen Gent en Brugge trof, oefenden de Verenigde Staten en Canada een grote aantrekkingskracht uit op landverhuizers.
De tentoonstelling ‘Boer vindt land – Vlaamse migranten en Noord Amerika’ die momenteel loopt in het Caermerskloosterin Gent, toont waarom mannen, vrouwen en gezinnen uit economische beweegredenen hun geboortegrond verlieten, wat hun indruk was van deze vaak vermoeiende reis en hoe ze hun leven uitbouwden in de nieuwe wereld.
Leven de dromen van deze immigranten vandaag nog onder hun nakomelingen of wisten die eindeloze prairies de herinneringen aan hun roots uit?
Nog tot 14 september is deze gratis tentoonstelling, die dieper ingaat op het hetgeen deze Vlamingen tussen 1850 en 1930 bewoog om de grote oversteek te maken, te bezoeken.

‘Boer vindt land’ is dagelijks (behalve op maandag) te bezichtigen van 10 tot 17 uur.
Voor wie zich dieper wil ingraven in deze geschiedenis is er voor 29,95 euro een publicatie te bekomen aan de balie van het Caermersklooster.

Adres: Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster - Vrouwenbroederstraat 6 (Patershol) - 9000 Gent
caermensklooster@oost-vlaanderen.be - www.caermersklooster.be