Boris Goethals en Leonard Martens Dragoonkampioenen

Jean Marie
0 reactie(s)
Boris Goethals en Leonard Martens Dragonkampioenen

Boris (13) is de zoon van Anneke en Joost, nog beter bekend van bakkerij Goethals. Samen met zeilmaat Leonard Martens (13) uit Oostakker werden ze vorige week Belgisch kampioen in de Dragoon klasse.

Het is nu de tweede keer op rij dat Boris jeugdkampioen wordt. Vorig jaar was Marie Uyttendaele uit Rijmenam zijn teamgenote.

Boris loopt school in Gent (Sint Lievenscollege) waar hij in het tweede jaar STEAM (Science – Technology – Engineering – Arts & Mathematics) zit. Hij is aangesloten bij de Royal Belgian Sailing Club in Duinbergen.

Boris Goethals

Hoe verliep dat Open Belgisch Kampioenschap?

“ Er waren 8 manches, verspreid over 2 dagen en we wonnen ze allemaal. Ik kan het goed vinden met Leonard, die ook in Gent naar school gaat. Ik ben stuurman en bedien het roer en het grootzeil. Hij is fokkemaat.”

Wanneer ben je begonnen?

“ Ik zeil al 6 jaar en neem ook al 2 jaar deel aan verschillende wedstrijden. Ik heb al heel veel zeilcursussen gevolgd en elk weekend ga ik zeilen van april tot oktober. Tijdens de vakanties zeil ik natuurlijk heel veel meer. Binnen 2 jaar kan ik naar een hogere klasse maar mijn gewicht is nu nog te laag. In onze klasse moet je samen 75 kg wegen maar voor die grotere boten 120 op zijn minst. Deelnemen aan het WK is voor mij bijna onmogelijk. Het is te ver en organisatorisch moeilijk te combineren met het werk van mijn papa en school. Later wil ik op NACRA 15 zeilen en vanaf 18 jaar kan je overstappen naar NACRA 17 maar die boten zijn verschrikkelijk duur. Je moet ook een helm dragen omdat het zo snel gaat. Zeilers hebben ook altijd een mes bij om zich los te snijden als ze verstrikt raken. Nu heb ik ook altijd een GSM bij en ‘k draag ook een zwemvest.”

Welke catamaran heb je nu?

“ We hebben een okkazieboot gekocht in Nederland en gans de winter hebben we eraan gewerkt om de gaten dicht te maken, te polieren, te schilderen en de klemmetjes te vervangen. Ook de zeilen waren gescheurd maar dat heeft een zeilmaker hersteld. “

Nog wedstrijden dit jaar?

“ Op 6 en 7 oktober gaat het Belgisch Kampioenschap door en daar gaan we ook aan deelnemen. Dan wordt het stilaan te koud en te ruw ook op zee. Het zeilseizoen is dan gedaan. “

Droom?

“ Ik zou graag later – als ik 30 ben – deelnemen aan de Volvo Ocean Race. ‘k Ben nu gaan kijken naar de aankomst in Den Haag. Het zijn dure, grote jachten die in 9 maanden de wereld rond zeilen met tussenstops zo om de 21 dagen. Dat zou ik ooit ook eens willen meemaken!