Bossen en natuur in Vlaanderen

Jean Marie
0 reactie(s)
Bossen en natuur in Vlaanderen

De Vlaamse Regering is aan haar laatste jaar ‘regeren’ bezig en nu schieten sommigen in gang. Ze komen stilaan onder stoom in de aanloop van de verkiezingen maar winnen ook tijd en hevelen alles graag over de verkiezingen heen zodat er zeker niet al te veel meer moet en kan beslist worden.

Wat dacht je van deze? Bomen groeien traag en worden al een eeuwigheid heel veel sneller gekapt. Fijn stof, files en andere smurrie zorgen voor gezondheidsproblemen. Wie enkele bomen heeft van meer dan 3 meter hoog woont in een (mini)bos.

Mocht je het niet allemaal begrijpen of stoppen met lezen? Geen nood. Ik ben er ook bij.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering beslist principieel tot wijziging van de regelgeving rond natuurbehoud en het natuurlijk milieu en tot wijziging van het Bosdecreet. Om tot een effectiever natuurbeleid te komen is een doorgedreven vereenvoudiging en integratie van beide decreten aan de orde. Drie thema's staan centraal: geïntegreerd beheer van natuur, instandhoudingbeleid en de organisatie van regionale landschappen en bosgroepen. De Vlaamse minister, bevoegd voor de landinrichting en het natuurbehoud wordt gelast om: het concept van de zoekzones te toetsen bij de Europese Commissie; een nota uit te werken met de principes van de subsidiëring in het kader van het natuurbeheerplan; een voorontwerp van besluit over de beheerplannen en de erkenningen van reservaten uit te werken; een Ronde Tafel te organiseren tussen de provincies, de Regionale Landschappen en de Bosgroepen, onder meer over een optimale taakverdeling, en deze afspraken te formaliseren; en een lijst van de vegetaties van regionaal belang en een lijst van de beschermde soorten van regionaal belang als bijlage bij het ontwerpbesluit tot regeling van het Vlaams Natura 2000-programma, de managementplannen Natura 2000, de zoekzones en de actiegebieden voor de specifieke instandhoudingdoelstellingen voor Europees te beschermen soorten en habitats voor te leggen. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt nog advies ingewonnen bij de MiNa-raad, de SERV en de SALV.

En nog een voorstel van de minister voor Leefmilieu

Voor een effectiever natuurbeleid is het nodig om het decreet over het natuurbehoud en het bosdecreet te integreren en zo de overlappingen tussen beide weg te werken. Een onderdeel daarvan is het kader om de instandhoudingdoelstellingen te kunnen implementeren. Voor de realisatie van het instandhoudingbeleid is geopteerd voor een gefaseerde en programmatorische aanpak, wat zich op Vlaams niveau vertaalt in de opmaak van een Vlaams Natura 2000-programma. De Vlaamse Regering keurt nu principieel het besluit goed met de regeling voor het Vlaams Natura 2000-programma, de managementplannen Natura 2000, de zoekzones en de actiegebieden voor de specifieke instandhoudingdoelstellingen voor Europees te beschermen soorten en habitats. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de MiNa-Raad, de SERV en de SALV.