Buurt Informatie Netwerken of BINLO update

Jean Marie
0 reactie(s)

Het begon allemaal in 2000 toen Beervelde en de wijk Vaarlaars geconfronteerd werden met bijna huis aan huisinbraken. De bezieler van toen, Ivan Buyle is nog steeds hoofdcoördinator van het BINLO. De nieuwste techno wordt nu ingezet om alles efficiënter en sneller te laten gaan.

In het zonaal veiligheidsplan 2014-2017 zijn eigendomsdelicten nog steeds een hoge prioriteit waarbij de Buurtinformatienetwerken samenwerken met de officiële spelers (Politie- Parket, ..)

De politie beschikt over een anoniem voertuig met automatische nummerplaatherkenning en binnen afzienbare tijd worden op de invalswegen vaste camera’s geïnstalleerd om ook op die manier nog verder de veiligheid van de inwoners te verbeteren.

Men heeft beroep gedaan op eNoxus - www.enoxus.com - die al dergelijke platformen uitbouwde voor gebruik bij rampen en zware ongevallen op provinciaal niveau.

Het zal nu de 101-centale zijn die de boodschappen inspreekt om die dan aan alle of aan sommige buurtnetwerken door te geven. Hierbij zullen grotere groepen worden gecreëerd die in juli in het CIC zullen worden geprogrammeerd. De zones worden herschikt en zo zal Beervelde nog slechts 1 zone vormen terwijl er nu 4 zijn. Ook de Pauwstraat met zijn 2 zones gaat samen op in 1.

Er komt een Groep N70 waarbij alle wijken die er vlak naast liggen worden opgenomen en waar dan – afhankelijk van de plaats van de feiten – bepaalde of alle wijken worden gewaarschuwd. Bedoeling is ook om alle straten van de gemeente op te nemen in een BIN. Dit is tot nu toe niet het geval. Ook zelfstandigen (winkeliers, ..) en de verschillende coördinatoren worden hierin opgenomen.

De buurtinformatienetwerken worden draaiend gehouden door een groep enthousiaste vrijwilligers die zich gratis inzetten voor buurt of wijk en zo mee helpen aan het veiliger maken van de gemeente. In de toekomst zal hun permanentie wat minder intens zijn door de overname van meldingen door de alarmcentrale van de Politie. Zij zullen wel de mails, het tijdschrift, de aangesloten leden beheren en de nodige wijzigingen blijven inbrengen. Ze werden in de bloemetjes gezet.

Wie zich wenst aan te sluiten bij een BIN betaalt 5 euro en de meldingen kunnen op verschillende manieren ontvangen worden. Van mail – over SMS en telefoon. Ook wie ‘s nachts niet wenst gestoord te worden (22-06) heeft die keuze.

Als we de statistieken erbij halen durven we zeggen dat Lochristi een veilige gemeente is waarbij inbraken in woningen licht dalen. Beervelde is inbraakgevoeliger door de nabijheid van E17 net als de Sparrenlaan die vlakbij R4 ligt.

Niet elke woning hoeft een alarmsysteem. Er zijn ook eenvoudige middeltjes om ongewenst bezoek op afstand te houden. Je kunt hiervoor beroep doen op de preventieadviseur van de Politie die graag  de zwakke plekjes aanduidt.

 Een overzicht vind je alvast via www.polfed-fedpol.be/crim/crim_tips06_nl.php

Meer informatie: www.binlo.bewww.pz5416.be