Buurtpleintjes

Jean Marie
0 reactie(s)
buurtpleintje Duiventorenhof Lochristi

© JMDB

Gisteren werden door het bestuur de buurtpleintjes in het Duiventorenhof en Waalsland ingehuldigd met een hoorntje schepijs. Deze twee straten zijn appendixjes van de Smalle Heirweg. De ene straat verwijst naar de duiventoren bij het crematorium en de andere was ooit het domein van ‘Pepe molen’.

Binnen afzienbare tijd komt er nog een zijstraatje bij. De Smalle Heirweg is voor velen een sluipweg of alternatief voor wie de N70 even wil ontwijken of ontlasten.

Duiventorenhof

Hier werd gekozen om het buurtpleintje op de middenberm aan te leggen. Het is een lange smalle strook, waar een petanquepleintje de buren uitnodigt om er af en toe een gezellige babbel of ontspannend moment van te maken.

petanque Duiventorenhof

Waalsland

In deze straat stond ooit de molen van André Martens, die deze replica ‘De Reynaertmolen’ noemde en waar heel veel kinderen van de gemeenteschool op bezoek kwamen. De bouw startte in 1975.

De eigenaar was dan ook algemeen bekend als ‘Pepe Molen’ maar van zijn werk en de Molenfeesten, daar blijft niets meer over.

Willy Van Bouchaute schreef er een mooi stukje over op ‘In the picture’ www.in-the-picture.be/cms2/index.php/archief/17-archief/414-de-reynaertmolen-van-lochristi-wil-van-geen-wijken-weten en ook wij gingen er ooit langs voor BinnensteBuiten/Lo-Magezien.

Nu rest alleen een kleine biotoop en de bakoven als tuinhuis op private grond.

De verkaveling is ondertussen bijna volgebouwd. De gemeente investeert elk jaar in buurtpleintjes en ondertussen moeten het er zo’n 30 zijn. Informatie richting bewoners staat dan op het programma. Over duurzaamheid en milieuvriendelijkheid is er nooit overleg noch informatie-uitwisseling met de milieuadviesraad.

André Martens - Pépé Molen - tijdens ons interview in oktober 2008 

André Martens pépé Molen