Cadenzas Obe Vermeulen uitgegeven – Bekijk hier ook de “Making of”

Obe Vermeulen componeerde 14 cadenzas. Die werden eerder dit jaar opgenomen en zijn nu beschikbaar. Bekijk hier ook de ”Making of”.

Op zaterdag 26 september greep hij nog net naast de titel van cultuurlaureaat. Die erkenning was weggelegd voor Miguel Wiels. Ook bij de publieksprijs stond hij op het podium, maar Améline Vandewalle kreeg meer stemmen achter haar naam. Toch was 2021 een uitermate vruchtbaar jaar voor Obe Vermeulen.

Cadenzas - Lochristinaar - ©  Bennie Vanderpiete

In oktober 2020 – in volle coronaperiode – besloot Obe om 14 cadenzas voor blaas- en strijkinstrumenten te schrijven. Een cadenza is eigenlijk een virtuoze solopassage, vaak gebruikt op het einde van het eerste gedeelte van een concerto. Maar de cadenzas, die Obe componeerde staan op zichzelf.

Leerrijk proces

“Het schrijven van de cadenzas was voor mij een heel leerrijk proces.  Eerst heb ik elk instrument intensief moeten bestuderen. Leren welke klanken er kunnen met de traditionele speeltechnieken en welke klanken er bijkomend nog mogelijk zijn via de extended speeltechnieken” aldus Obe. “Het was dan ook fijn om na mijn studieproces eens samen te zitten met de muzikanten, want zij bekijken zoiets vanuit een heel ander standpunt. De praktijk is soms nog net iets anders dan de theorie.

Cadenzas - Lochristinaar - © Obe Vermeulen

Crowdfunding

Om die cadenzas nadien te kunnen opnemen waren er middelen nodig. Professionele muzikanten vastleggen, studio’s huren en technici betalen; het kost handenvol geld. En iedereen betalen was voor Obe een erezaak. Dus besloot onze jonge componist om zijn project te financieren via een crowdfunding. Dat kon u hier lezen op Lochristinaar.com.

Cadenzas - Lochristinaar - © Ibe Van Bouchaute

Opnames

In april vonden dan de opnames plaats. Het resultaat daarvan is ondertussen te beluisteren op Spotify (Klik hier ), YouTube en andere streamingsdiensten. De opnames werden ook gefilmd en worden nu beetje bij beetje gepubliceerd op het Facebook-profiel en het YouTube kanaal van Obe Vermeulen.
Ook werd er een “Making of” gemaakt met interviews en een blik achter de schermen. Dat filmpje kan u vandaag – in première – bekijken via Lochrististinaar.com.

“Making of”
 

Bart Picqueur – die de opnames leidde – zei nadien: “Ik denk dat het componeren van die cadenzas voor Obe ook een ontdekken van de uitersten van de verschillende instrumenten was. Die heeft hij dan ook ten volle opgezocht wat het voor de spelers een hele uitdaging heeft gemaakt. Maar ook de muzikale vondsten van Obe zijn zeer matuur!”

Cadenzas - Lochristinaar - © Obe Vermeulen

12 muzikanten – 14 cadenzas

12 muzikanten werkten er mee aan dit project. Onder hen Aaron Van de Winckel, destijds medestudent van Obe aan het conservatorium. U kent hem van “Ferdinand”, het ensemble dat recent de uitreiking van de cultuurprijzen muzikaal opluisterde.

Cadenzas - Lochristinaar - © Obe Vermeulen

Maar ook Inge Smedts, 1ste soliste Piccolo in Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen en cultuurlaureate 2015, nam 3 cadenzas (altfluit, fluit en piccolo) voor haar rekening. De opname van die 3 cadenzas kan u onderaan deze bijdrage bekijken.

Cadenzas - Lochristinaar - © Obe Vermeulen

Pieter Nuytten die de compositie voor fagot vertolkte zei achteraf: “Ik ben zeer benieuwd hoe de andere cadenzas geworden zijn. Het stuk voor fagot is alvast zeer geslaagd, de expressie en de virtuositeit zijn zeer mooi uitgebalanceerd. Ik zou het graag aan mijn leerlingen opgeven als werk dat ze eventueel in hun examenprogramma kunnen spelen”.

En voor wie van een muzikale uitdaging houdt: de partituren zijn te koop, net als de audio-opnames (hier klikken). 

Inge Smedts speelt de cadenzas voor altfluit, fluit en piccolo

(Foto's © Obe vermeulen, Ibe Van Bouchaute en Filip Naudts  en Bennie Vanderpiete)

 

Scroll naar boven