Carine Stevens en Ann Lemaitre bovenaan affiche Cultuurkapel Gentse Feesten

Bennie
0 reactie(s)
Gentse Feesten 2019 Cultuurkapel

© Titelfoto en tekst - Bennie Vanderpiete

Gentse Feesten, elk jaar opnieuw een overweldigend aanbod aan cultuur. Ook de cultuurkapel pakt dit jaar terug uit met een erg mooi programma. De Lootse cabaretière Carine Stevens is er dit jaar te zien in “Hélène Maréchal”.

De Gentse Feesten zijn in aantocht. Nog een goede week en de Gentse binnenstad zal 10 dagen lang bruisen. Sinds begin juni is het officiële programmaboekje beschikbaar. Vooraan uiteraard de affiche van deze 176ste editie, binnenin zo’n 130 pagina’s met een overzicht van alle culturele en ontspannende evenementen. Een overweldigend aanbod waarbij de gratis optredens op de feestenpleinen het meest in het oog springen. Maar het aanbod aan cultuur is tijdens deze 10-daagse veel ruimer.

Cultuurkapel met 6 producties
Voor het 4de jaar op rij verzorgt Ann Lemaitre de programmatie in de Cultuurkapel St-Vincent (Sint-Antoniuskaai 10, Gent). En zij zorgde voor een erg gevarieerd aanbod met 6 producties, waarvan ze er in 3 zelf meespeelt.  
De voorbije  jaren kozen we voor een programmatie met “vaste waarden”. Dit jaar brengen we een heel gevarieerd aanbod met mensen die hun sporen al verdiend hebben in de cultuurwereld, maar minder gekend zijn bij het grote publiek” aldus Ann Lemaitre. Lochristinaar stelt u het Gentse Feesten programma van de Cultuurkapel voor, met voorop uiteraard “Helene Maréchal” met onze Lootse cabaretière Carine Stevens.

“Helene Maréchal” met Carine Stevens.

Eerder dit jaar bracht Eric Bauwens een schitterend boek uit over de Gentse coryfee Helène Marechal. Lène – zoals de Gentenaars haar pleegden te noemen – stond vanaf haar 15de op de planken en groeide uit tot de absolute vedette van het volkstoneel van de eerste helft van de 20e eeuw in Gent. In 1948 ontving ze Laurel en Hardy (“De dikke en de dunne”) in de Oost-Vlaamse hoofdstad.  Maar ondanks alle succes zette “Lène” zich haar hele leven in voor zieken, bejaarden, weeskinderen, soldaten en oud-strijders. Door haar benefietoptredens wist ze fortuinen te verzamelen voor de hulpbehoevenden. In haar eentje “Music for Life” avant la lettre.

“Eric vroeg ons of Ann en ik geen voorstelling konden maken over Hélène Maréchal” opent Carine Stevens. “Ik kende haar wel van naam. Maar door het boek te lezen en me in te werken kreeg ik een grote liefde voor deze Gentse cabaretière met een gouden hart.”

De voorstelling bestaat uit 2 grote delen. Het eerste stuk speelt zich af in november 1949, in het NT Gent. Hélène (gespeeld door Carine Stevens) repeteert met haar pianiste voor wat haar laatste professionele optreden zal worden. Ze zal zich daarna volop wijden aan haar liefdadigheidswerk. Tijdens de repetitie blikt “Lène” geregeld terug op haar leven.

Het gedeelte na de pauze speelt zich af in de jaren ’60.  Hélène is ondertussen een oude vrouw en haar begeleidster Ann komt haar nog eens opzoeken. Daarbij grasduinen de beide dames in de vele goede werken van Hélène en de anekdotes over haar familie.

De hele voorstelling, die ook geschreven werd door Eric Bauwens, is doorspekt met liedjes die zeer toegankelijk zijn en kunnen meegezongen worden.  Ann Lemaitre zal Carine begeleiden op piano en accordeon en dient “Lène“ regelmatig van repliek.
Hélène Maréchal wordt 4 maal opgevoerd tijdens de Gentse Feesten. Op donderdag 25 en vrijdag 26 juli, telkens om 15 uur. Op zondag 28 juli is er een aperitiefvoorstelling om 11 uur.
Kaarten voor die voorstellingen kosten 12,50 euro p.p.
Op dinsdag 23 juli is er een ontbijtvoorstelling. U kan dan – voor 21,50 euro – om 09.30 uur mee aanschuiven aan tafel en om 11 uur genieten van de voorstelling. Kaarten zijn ter verkrijgen via de website van de cultuurkapel (  https://www.cultuurkapel.be/events/  ). Een aanrader.

“Rendez-vous met het chanson”

Aki Bollino is een echte Gentenaar en een klassiek geschoolde tenor. Op zondag 21 juli, maandag 22 juli, donderdag 25 juli en zaterdag 27 juli brengt hij - steeds om 11 uur - zijn aperitiefconcert “Rendez-vous met het chanson”. Geen zwaarmoedige liedjes waar de teksten belangrijk zijn, maar “chanson à voie”. Gedurende een uur zingt hij muzikale parels van o.m. Louis Mariano, Tino Rossi, Charles Trenet. Een oeuvre dat zeker het oudere publiek zal kunnen waarderen. Stadspianiste Ann Lemaitre zal hem begeleiden.

“Béranger, niet de Gentsche maar den echte”

Marc Reynaert verdiende zijn strepen als auteur van kinderboeken en met zijn bewerkingen van de verhalen van Roald Dahl. Maar Marc zingt ook en is vertrouwd met het Gentse repertoire. Tijdens de Gentse Feesten brengt hij een programma rond Béranger.
Pierre-Jean de Béranger werd geboren in 1780 in Parijs en was een Franse dichter en chansonnier. Ten tijde van Napoléon was de man even beroemd als de kleine keizer. Men noemde hem zelfs “Le poète nationale”. Toen Beranger in 1857 stierf, en begraven werd op Père Lachaise, werd zelfs even de noodtoestand uitgeroepen. Maar doordat de grootmeester zijn hele leven een dwarsligger was geweest, geraakte hij – ondanks zijn schitterende oeuvre - nadien in de vergetelheid. Nochtans zijn heel wat artiesten schatplichtig aan Béranger, zoals George Brassens. En ook “Mijn Mansarde” van Wannes Van de Velde lijkt geïnspireerd door “Mon grenier” van Béranger.
 
Marc Reynaerts zingt op maandag 22 juli en woensdag 24 juli telkens om 15 uur, een 8 -tal liederen van Beranger, vertelt uitgebreid over de man het tijdperk waarin hij leefde.

The Julian’ New Orleans Jazz Friends

Julien Goethals richtte in 1987 zijn band "The Julian's New Orleans Jazz Friends" op en blaast tijdens deze Gentse Feesten de New Orleans Jazz terug leven in. Letterlijk zelfs want Julien is klarinettist. “New Orleans Jazz is muziek voor de rijpere leeftijd, maar jammer genoeg een muziekstijl die met uitsterven bedreigd is” aldus Julien. In zijn zeskoppige band spelen nochtans 3 generaties. Aan het drumstel zal u de zoon van de bandleader herkennen, terwijl zijn kleinzoon de gitaar hanteert.
The Julian’s New Orleans Jazz Friends kan u aan het werk zien - telkens met een gastmuzikant - op zondag 21 juli en dinsdag 23 juli om 15 uur en op zaterdag 27 juli om 19.30 uur.
Ook zij openen hun Gentse Feesten met een ontbijtconcert op zaterdag 20 juli. Om 09.30 uur kan u aanschuiven aan tafel en om 11 uur van het optreden genieten

“Anders gespiegeld” en “Culinaire reis voor zintuigen en ziel”

Singer-songwriter Hilde Van Laere ( http://www.briselame.be/ ) treedt op 26 juli 2 maal op in de Cultuurkapel. Om 11 uur brengt ze “Anders gespiegeld”. Een bespiegelende muziektheatervoorstelling over psychische kwetsbaarheid en hoog sensitiviteit.
“Iedereen is anders. Maar wat is dat “anders zijn”? En wie bepaalt wat “anders” is?”
Hilde zal tijdens de voorstelling op verschillende instrumenten bespelen, onmiddellijk stukjes opnemen, terug afspelen en zo zichzelf begeleiden.

Om 19.30 treedt ze dan op met “Culinaire reis voor zintuigen en ziel”. “Een intimistisch wereldkamer folk concert voor fijnproevers” zoals ze het zelf omschrijft.
“Kamermuziek met strijkers, vrijwel uitsluitend akoestische instrumenten en met invloeden uit de hele wereld”.
Genieten, verwonderen, geraakt worden, reflectie, op adem komen. Een rustpunt in ons hectisch bestaan.

Kwinba

Geen gebrek aan aperitiefconcerten. Op woensdag 24 juli, om 11 uur, is het de beurt aan Kwinba. De naam van het koor komt uit de Ghanese taal en betekent “zingen”. Kwinba groeide de voorbije 22 jaren uit tot een driestemmig wereldkoor met een 35-tal vrouwen.
Sinds een jaar wordt het koor geleid door Alejandro Fonte, een jonge professionele muzikant met roots in Colombia. Tijdens de Gentse Feesten zullen ze zingen over solidariteit, liefde en mededogen. Liederen die geïnspireerd zijn op postkaarten en brieven met “Groeten uit..”
Wat rustig begint, gaat dra over in aanstekelijke ritmes met veel energie.

Kaarten

Kaarten voor deze optredens kosten 12,50 euro voor een gewoon optreden, voor de ontbijtoptredens betaalt u 21,50 euro per persoon. Vlug zijn is de boodschap en reserveren kan u online via de website van de cultuurkapel
( https://www.cultuurkapel.be/events/ )

Allemoal een goeie Gentsche Fieste!

( © Foto's Bennie Vanderpiete - Affiches/flyers De Cultuurkapel )