Carine Stevens in Scala met Romain Toecoer

Bennie
0 reactie(s)
Romain Toecoer Carine Stevens

Het voorbije weekend was Carine Stevens te gast in “Zondags Aperitief”, het praatprogramma van Thierry en Gilbert op evenementenradio VROB. Aanleiding voor de uitnodiging was “Romain Toecoer”, een voorstelling met comédienne Carine Stevens.

Romain Toecoer

“Romain Toecoer” is de nieuwe variété rond Romain Deconinck, de koning van het Gentse volkstoneel. De voorstelling bestaat eigenlijk uit 2 delen. Voor de pauze kan men genieten van “Mijn Schoonste dag”, een komedie geschreven door Romain. Na de pauze is er dan “De variété” rond Romain Deconinck met onder meer Carine Stevens en Fred Geirnaert.
Romain Toecoer wordt binnenkort 4 maal opgevoerd in Theater Scala in Gent (Dendermondsesteenweg 163). De voorstellingen op zaterdag 27 januari en 3 februari beginnen telkens om 20 uur. En voor wie liever ’s namiddags eens goed lacht, zijn er de voorstellingen op zondag 28 januari en 4 februari, telkens om 15 uur.
Tickets kosten 17 euro en kan u bestellen via www.scalaplatform.be of telefonisch 09 228 87 20.

“Mijn schoonste dag”

Romain Deconinck was niet enkel acteur maar ook regisseur, zanger, komiek en tv-vedette.
Kortom, een creatieve duizendpoot. Hij schreef op het einde van zijn carrièret één one-acter, namelijk “Mijn Schoonste dag”. En dat waar gebeurd verhaal wordt gebracht in het eerste deel van de voorstelling Romain Toecoer.
“Bonma woont alleen in een zeer groot huis dat destijds werd gekocht door haar schoonzoon Emiel. Fons, een oude vriend, komt dagelijks op bezoek. Voor bonma en… voor het drinken van zijn traditioneel glaasje! Maar op een morgen loopt het allemaal anders: hij brengt namelijk een meisje mee dat geen dak boven haar hoofd heeft. Ze kan voorlopig bij bonma logeren.
Wanneer bonma's dochter Coralie dan met haar man Emiel op bezoek komen, ontstaan er een boel onverwachte verwikkelingen.”
“Mijn schoonste dag” wordt opgevoerd door acteurs An Fleur, Claude Marissael, Monique de Bock, Caressa De Vogelaere, Amber Verleyen en Lezz Wauters.

“De” variété rond Romain

De variété rond Romain bestaat uit een compilatie van solo’s, sketches en liedjes uit het veelzijdige en rijke repertoire van Romain Deconinck.
Fred Geirnaert speelt in deze variété samen met cabaretière Carine Stevens en duizendpoot Lezz Wauters. Zij worden muzikaal begeleid door Ann Lemaitre. Het geheel wordt extra gekleurd met de danseressen Nikki Six en Mariska Van Gyseghem.
Fred en Carine speelden in 2015 al samen “Merci Romain”, toen ook muzikaal ondersteund door Anne Lemaitre. De 4 voorstellingen in de zaal “De Schakel” in Zeveneken waren toen uitverkocht.

Carine Stevens over Romain Deconinck

Naar aanleiding van “Merci Romain” vroegen we Carine destijds naar haar band met Romain.
“Ik heb Romain nooit gesproken maar wel aan het werk gezien. Toen ik nog met mijn ouders in de Begonia woonde, kwamen heel wat verenigingen bij ons over de vloer. Soms mocht ik dan meegaan naar de Minardschouwburg. Later, toen ik geregeld meehielp in de zaak, speelden we vaak de elpees van Romain Deconinck tijdens het klaarzetten van de feesttafels. Ik was ook trouwe luisteraar van zijn moppenprogramma “De peperbus” op de radio en keek steevast naar de Kolderbrigade op TV.
Romain Deconinck was een uitzonderlijk figuur. Hij had een speciale manier om zijn stem te gebruiken. Ik heb nog niemand op zo een manier met die intonatie horen spreken. Verder ook een zeer veelzijdig acteur die even goed een arme sukkelaar als een rijke directeur kon neerzetten.

Zijn toneelstukken zijn volks maar altijd met een schitterend verhaal dat je van begin tot einde moet volgen. Eén klein zinnetje in het begin van een stuk kan naar het einde toe een hele grote betekenis hebben. Zijn honderden moppen en sketches, zeker met Leo Martin, blijven legendarisch. Romain Deconinck heeft zoveel mooi materiaal geschreven dat je er jaren mee kan spelen. Met een beetje fantasie kan je er mooie dingen mee doen. “
En dat doen ze dus met “Romain Toecoer”.

Gentse Feesten met “Romain Toecoer” en “Door dik en dun”

Ook juli belooft weer erg druk te worden voor Carine. Tijdens de Gentse feesten speelt ze in 2 producties. Theater Scala plant wil dan namelijk terug een aantal opvoeringen van “Romain Toecoer”. En in de cultuurkapel zal Carine een aantal voorstellingen brengen van haar onewomanshow “Door dik en dun”.
Maar daarover meer in aanloop naar de Gentse Feesten. Nu eerst genieten van Romain Toecoer!

(Afbeeldingen © Bennie Vanderpiete en Theater Scala)